Skoré zrušenie zákazov cestovania?

Skoré zrušenie zákazov cestovania?

Slobodné cestovanie!

Zrušenie zákazov cestovania zníži finančnú záťaž pre cestujúcich, tvrdí WHO

Medzinárodné zákazy cestovania by sa mali podľa najnovších odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zmierniť alebo úplne zrušiť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila vyhlásenie z posledného stretnutia Výboru pre mimoriadne situácie, ktoré bolo tento týždeň (jeho desiate od začiatku pandémie), v ktorom sa diskutuje o účinnosti plošných zákazov cestovania a o tom, či by sa mali zrušiť.

Zákazy cestovania „nie sú účinné pri potláčaní medzinárodného šírenia čo jasne dokazuje skúsenosť Omicron“, uvádza sa v ňom.

Výsledkom je, že nové odporúčanie znie zrušiť alebo zmierniť zákazy medzinárodnej dopravy, pretože neprinášajú pridanú hodnotu a naďalej prispievajú k hospodárskemu a sociálnemu stresu niektorých krajín.

Namiesto zákazov cestovania uvádza, že by mali existovať „cestovné opatrenia“ na kontrolu šírenia vírusu.

Opatrenia ako nosenie rúšok, testovanie, izolácia/karanténa a očkovanie by mali byť založené na hodnotení rizika a nemali by ukladať finančné bremeno na medzinárodných cestujúcich,“ píše WHO.

Organizácia sa zasadzovala za umiernenejší prístup počas celej pandémie – varovala pred zákazmi cestovania do Južnej Afriky, keď bol prvýkrát zistený variant Omicron, a vyzýva na vyriešenie „hlbokej nerovnosti“ v globálnom prístupe k vakcíne skôr, ako sa bohatšie krajiny budú pretekať v boostovaní svojej populácie.


Dôkaz o očkovaní alebo negatívnom teste na COVID na hraniciach možno zrušiť!

Ukazovanie očkovacieho statusu alebo dôkaz o negatívnom teste na hraniciach sa stal v posledných mesiacoch štandardom v krajinách, ktoré sa snažia o oživenie cestovného ruchu. Krajiny, ktorých veľký podiel príjmov pochádzal z cestovného ruchu robili posledné dva roky rozpačitý cik-cak kurz uvoľňovania a pritvrdzovania hraničného režimu. Z jednej strany sa snažili zabrániť importu vírusu, z druhej strany potrebovali príjmy z turizmu.

Po dvoch rokoch poklesu turistov a tým aj príjmov  80 - 100%, sú krajiny nútené prijať nový kurz - akceptovateľný pre potenciálnych turistov, aby časť národa, pracujúca v cestovnom ruchu, ktorá sa za dva roky pandémie ocitla v krachu, mala nádej na obnovenie príjmov.

Krajinám ako Maldivy a Chorvátsko, ktoré mali moderátne podmienky vstupu do krajiny, sa podarilo v roku 2021 dosiahnúť takmer predkovidovský počet turistov. Iné, s prísnými karanténnymi opatreniami dosiahli, že pokles turistov ostal pri mínus 100%, rovnako ako v čase zákazu cestovania v roku 2020.

Teraz však WHO tvrdí, že požiadavka preukazovania očkovacieho statusu alebo výsledok testu už nemusí byť „jedinou cestou“ k medzinárodnému cestovaniu.

Namiesto toho odporúča „prístup založený na riziku“, ktorý by v prípade potreby zahŕňal „zrušenie alebo úpravu opatrení, ako sú požiadavky na testovanie a/alebo karanténu“.

Veríme že mnohe krajiny sa pridajú k vlne uvoľňovania ako to predviedlo Mexiko, ktoré zrušilo všetky opatrenia a ohraničenia pre vstup do krajiny.