Dovolenka a Corona virus

Dovolenka a Corona virus

Informácie o infekcií 2019-nCoV

Taliansko alebo Ázia: ako reakciu na vypuknutie Corona vírusu stornujú dovolenkári pobyty a obchodníci pracovné cesty. Pre turizmus môže spôsobiť vírus nemalé finančné problémy.

Dovolenka a strach

Taliansko alebo Ázia: ako reakciu na vypuknutie Corona vírusu stornujú dovolenkári pobyty a obchodníci pracovné cesty. Pre turizmus môže spôsobiť vírus nemalé finančné problémy.

Taliansky premiér musí žiaľ v týchto dňoch prinášať nie veľmi pozitívne správy: noví pacienti nakazení Corona vírusom, uzatvorené mestá, hrozba možnej hospodárskej krízy atď. No i napriek tomu chce Giuseppe Conte poslať do sveta aj optimistické správy: „Do Talianska nie je nebezpečné cestovať a turizmus nie je ohrozený“, povedal najvyššie postavený činiteľ vlády v utorok. „Naša krajina je bezpečné miesto, oveľa bezpečnejšie ako iné.“ Samozrejme turisti na základe správ z médií majú odlišný pohľad na vec, či už ide o Benátky, Miláno, Južné Tirolsko alebo Sicíliu: hotelieri sa po celej krajine stretávajú s rušením pobytov. Združenie zahrňujúce talianske subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu odhaduje krátkodobé storná vo výške 70% z celkových objednávok.

Najväčší počet návštevníkov očakávalo Taliansko v roku 2020 z Číny

Taliansko žije zo zahraničných návštevníkov, čo predstavuje príjem vo výške 13% HDP a zamestnáva cca 4,2 milióna ľudí. Paradoxne bol rok 2020 považovaný v Taliansku za boom pre čínskych turistov.

Táto vízia bola však už v januári po vypuknutí Corona vírusu v Číne pochovaná. Teraz zápasí krajina aj o priazeň stálych klientov z Nemecka a iných európskych destinácií. Doporučenia sú jasné, necestovať do severného Talianska.

Celosvetový obrat v turizme sa odhaduje na cca 6.600 miliárd Eur za kalendárny rok, 10% svetového hospodárstva. Dopad sa dotýka nie hotelierov ale aj pozemnej dopravy, letectva, lodnej dopravy, predaja suvenírov ale aj samotných CK a CA. Od roku 1950 sa počet cestujúcich zvýšil 50 krát, čím sa turizmus stal tým hospodárskym odvetvím minulého storočia.

Dopad Corona vírusu je už žiaľ badateľný aj v iných krajinách:

Francúzsko

Krajina s najväčším počtom návštevníkov v Európe ráta s 35% poklesom turistov. Cestovné ruch predstavuje 10 % HDP a zamestnáva viac ako 3 milióny ľudí.

Španielsko

Podľa vyhlásenia lokálnych úradov je krajina bezpečná, počet ochorení je nízky a zdravotné zabezpečenie je „najlepšie na svete“. Turizmus predstavuje 15% HDP.

Na nízky záujem cestujúcich reagovali niektoré letecké spoločnosti zavedením núdzového režimu, čo v praxi znamená napríklad aj ponuku first class letov v špeciálnych cenách.

„Podobnú situáciu sme už zažili po teroristických útokoch“, povedal šéf katedry Turizmu Jürgen Schmude z Univerzity v Mníchove. „Nemusí to však takto ostať dlhodobo, cestovanie je považované za jednu zo základných podmienok a vymožeností dnešnej doby“, dodal. „Klienti si radšej zmenia destináciu ako by vôbec necestovali“, uviedol na záver.

Vidíme to na príklade z blízkej minulosti, po teroristických útokoch v Egypte dovolenkári zmenili cieľovú destináciu na Turecko a následne po nepokojoch v Istanbule sa preorientovali na Grécko.