Vzrušujúca romantika na opačnom konci sveta? Presne to zažijete na Fidži!

Vzrušujúca romantika na opačnom konci sveta? Presne to zažijete na Fidži!

Najvýchodnejšia krajina sveta

Kulisy hollywoodskeho trháku Stroskotanec s Tomom Hanksom sú také vzdialené od najbližšej civilizácie, že sa sem naozaj treba prísť so svojou láskou „stratiť.”

Ostrovný štát v Tichom oceáne východne od pobrežia Austrálie, ktorý sa skladá z vyše 300 ostrovov (z toho viac ako 100 je obývaných), sa od nás nachádza tak ďaleko, že len hŕstke Slovákov stojí za to, aby sa sem vydalo na dovolenku. To je ale veľká škoda. Na Fidži sa totiž budete cítiť ako Robinsoni, doslova a do písmena. Najbližšia civilizácia je totiž vzdialená tisíce kilometrov. Cez Fidži prechádza 180. poludník a vďaka tomu je najvýchodnejšou krajinou sveta. A tiež miestom, kde prežijete neobyčajnú, pestrofarebnú dovolenku. A nefalšovanú romantiku neskazenú davom upachtených turistov. Sem chodia tí, ktorí sa chcú naozaj stratiť pred svetom.Relax pod palmami na hojdacej sieti

Podmienky sú viac, než lákavé: celoročne teplé počasie, priezračna voda, biely piesok v rozprávkových lagúnach, dažďové pralesy, vrúcni obyvatelia, pocit, že zastal čas a jedny z najrozsiahlejších koralových útesov na svete s množstvom rozmanitých morských živočíchov.

O tom, že Fidži je nezabudnuteľný zážitok svedčí aj nie až taká lichotivá, no pre vás možno adrenalínová prezývka Súostrovie kanibalov. Do polovice 19. storočia tu bolo celkom normálne a legálne konzumovať zajatcov nepriateľov. Pri každej vojne tak „hrozila” hostina. A nielen to. Pochúťkou kanibalov sa stalo aj nemálo kresťanských misionárov, ktorí sem prišli šíriť vieru. Jedným z posledných známych ľudí zjedených na Fidži kanibalmi bol misionár Thomas Baker, ktorý sem prišiel v roku 1867 spolu so siedmimi pomocníkmi konvertovať miestnych na kresťanstvo. Kvôli nedorozumeniu im poslúžil ako večera a sekera, ktorou prišiel o život, je vystavená v dedine Nautautau a jeho topánka zasa v múzeu v Suva na ostrove Viti Levu.

Potápanie a objavovanie prírodných krás na ostrove Fidži

Dnešní domorodí obyvatelia si vás nebudú chcieť dať na večeru, naopak, postarajú sa vám o skutočne neprekonateľné zážitky. Medzi obľúbené aktivity a zábavu pre turistov je na Fidži dodnes chodenie po ohni.

Fidži tvoria dva hlavné ostrovy - Viti Levu a Vanua Levu, zvyšok sú ostrovy a ostrovčeky vulkanického alebo koralového pôvodu.

Bývať môžete v bungalovoch „bure” z prírodných materiálov. Najluxusnejšie sú tie na ostrove Matamanoa uprostred plytkej tyrkysovej lagúny. Pre zaľúbencov, túžiacich po súkromí, je ako stvorený ostrov Nakubati. Dá sa tu ubytovať iba v siedmich bungalovoch sľubujúcich maximálne súkromie. Rezort priamo na pláži s koralovým pieskom má k dispozícii pre hostí bazény, päť reštaurácií, saunu či svadobný salón.

Tradičné domčeky v dedinách na okolitých ostrovoch

Svadba na exotickom Fidži je teda niečo! Svadby sa odohrávajú aj na hlavnom ostrove Viti Levu, často tu nájdete po plážach roztrúsené svadobné pavilóny. Na treťom najväčšom ostrove - Taveuni - nájdete čarovný prales, lagúny, jaskyne Muka, kde sú pochované obete kanibalského náčelníka či archeologické nálezisko v pieskových dunách Sigatoka. Tieto atrakcie si môžete pozrieť počas vyhliadkovej jazdy vláčikom Sugar Train. Ostrov Monuriki sa zasa preslávil tým, že poslúžil ako kulisy mega trháku Stroskotanec s Tomom Hanksom. Tomu Robinsonovi, koniec-koncov, nemuselo byť až tak zle, však?

Krásu, ktorá vás uchváti na súši, však predbehne to, čo na Fidži (resp. pri pobreží) zažijete pod morskou hladinou. Mimochodom, Fidži je jedným z prvých miest na našej planéte, kde začína nový deň. Na ostrove Taveuni nájdete miesto, kde jednou nohou môžete stáť v novom dni a druhou v starom.

Romantika na hladinou oceánu v luxusných vilách

Počas dovolenky na Fidži nezabudnite ochutnať na pare uvarenú rybu potretú kokosovým mliekom a citrónovou šťavou s názvom kahoda alebo opojný nápoj kava z koreňov rastliny Piper mesthysticum, ktorý sa v polynézskej kultúre pije podobne ako európske víno a vraj má afrodiziakálny účinky. Čo je na tom pravdy budete musieť posúdiť sami.

Uniknúť na ďaleký exotický ostrov môžete letecky z Viedne alebo Budapešti. Počítajte s 2 medzipristátiami či už v Londýne, Frankfurte, Hong Kongu, Dubaji, Melbourne alebo Sydney a odtiaľ naberiete smer na medzinárodné letisko Nadi. Pripravte sa na nie najkratšiu cestu, ktorá vám zaberie približne 30 hodín. Ale stojí to za to!