Visby - stredoveký klenot, kde stále žijú Vikingovia

Visby - stredoveký klenot, kde stále žijú Vikingovia

Tajný tip malého Princa!

Švédske ostrovné mestečko nie je také známe ako Paríž, Bruggy či Rím, no je rovnako romantické. A poriadne stredoveké. Treba ho zažiť!

Obľúbené dovolenkové letovisko všetkých Švédov — ostrov Gotland vzdialený asi 90 km od švédskej pevniny — je naozaj unikát. Maličký fliačik zeme s rozlohou približne 3 184 km2 je totiž doslova nabitý históriou a minulosťou. Pri jeho návšteve sa doslova potkýňate o kostoly, staré pohanské pohrebiská či runové kamene. Spomedzi mnohých zaujímavých miest na ostrove vyčnieva stredoveké mestečko Visby, správne mesto celej provincie Gotland. Je vstupnou bránou na ostrov, a je v ňom prístav i letisko. Nachádza sa na západnom pobreží ostrova a vôbec sa nečudujeme, že ho má pod ochrannými krídlami UNESCO.

Stredoveké kamenné hradby ochraňujúce mesto

Je totiž pravdepodobne najlepšie zachovaným stredovekým mestom v Škandinávii a jeho minulosť je (rovnako ako celý ostrov) úzko spätá s tajuplnými a veľmi vyspelými Vikingami. V priebehu 12. až 17. storočia ležalo na významnej obchodnej trase k severu Európy a známe jarmočné i hanzovné mesto. Obkolesujú ho mohutné kamenné hradby (Ringmuren) dlhé 3,5 kilometra s vyše 50 vežičkami a vodnou priekopou, ktoré boli postavené na obranu v 13. storočí. Hradby boli pôvodne vysoké až 5,5 metra a mali chrániť mesto od mora. Historické centrum je pretkané magickými krivolakými uličkami s nepopierateľným nádychom romantiky. Je pomerne malé, takže ho zvládnete prejsť pešo.

Uličky mesta popretkávané tradičnými historickými domčekmi

Visby má údajne najviac zachovalých zrúcanín v celej severnej Európe a objavíte tu vyše 200 stredovekých stavieb s gotickými fasádami a klenutými pivnicami. Najznámejším domom je dvojposchodová zrubová stavba s názvom Burmeister, ktorý nesie po svojom majiteľovi — bohatom kupcovi Hansovi Burmeisterovi. Nájdete v ňom múzeum a môžete si prezrieť zaujímavý interiér. Niektoré z najstarších mestských budov, mnohé sa datujú takmer na tisíc rokov od položenia základného kameňa, dodnes dobre slúžia. Napríklad z poštového úradu sa plynutím času stala banka, tá sa zmenila na univerzitu, a tá potom na kanceláriu, a podobne. Fascinujúce je aj množstvo kostolov, predovšetkým z 12. storočia. Dnes sa v nich odohrávajú jedinečné koncerty a divadelné predstavenia. K najzaujímavejším patria ruiny kláštora St. Nicolai z 13. storočia a ruiny kostola Helga And Kyrka, tiež z 13. storočia, jediného kamenného oktogonálneho kostola vo Švédsku.

Starý pozostatok domu po Vikingoch

Absolútne srdce mesta tvorí Veľké námestie, kam mieria uličky od metských brán. Lemujú ho stredoveké domčeky a na okraji stojú zrúcanina kostola Sta Karin (Sv. Katarína) z 13. storočia, ktorá dominuje celému námestiu. V lete býva na námesti rušno, konajú sa tu trhy. Ak sa chcete dozvedieť viac o histórii ostrova Gotland, ktorá siaha až do prehistorického obdobia, zamierte do miestneho múzea Gotlands Museum. Sú tu vystavené také zaujímavosti, ako napríklad 8 000 rokov stará kostra muža zo Stenkyrkanu. Najpôsobivejšie exponáty sú však samozrejme z dôb Vikingov.

Typické a udržiavané kamenné švédske mlyny sa nájdu na každom rohu

Visby však nie je neživý skanzen so stredovekou atmosférou, dedičstvo po vikingských predkoch stále žije. Od mája do septembra sem prúdia cestovatelia z celého sveta, aby nasali jedinečnú atmosféru ostrovného života, severskej krásy a vikingského odkazu. Ostrovania zachovávajú prastaré zvyky a každoročne organizujú rôzne podujatia. Vždy v auguste sa napríklad mestečko na týždeň prenesie akoby strojom času do minulosti v rámci Medeltidsveckan, stredovekého týždňa. Zažijete rytierske turnaje, poľnohospodárske trhy, rozprávačov legiend, divadelné predstavenia, šašov, čarodejníkov i tulákov.

Aby bol nádych stredoveku dokonalý, vo Visby máte na výber z množstva útulných hotelov s dobovou atmosférou. Nielenže vás v nich rozmaznajú (wellness je samozrejmosťou), ale navyše budete priamo v centre diania a poľahky sa vám tak môže stať, že zabudnete, v ktorom storočí sa vlastne nachádzate. Žiť pár dní ako v severskej rozprávke je však zážitok.