Staňte sa na chvíľu moderným Robinsonom!

Staňte sa na chvíľu moderným Robinsonom!

Tak toto ste ešte nezažili

Pripadá vám dovolenka na Maldivách síce božsky krásna, luxusná ale nudná? Tak to ste na omyle. V hoteli Baros Maldives bude poriadne akčná. Vieme, prečo.

Predstavte si, že so svojou polovičkou raňajkujete na pár metrovom fliačiku bieleho piesku uprostred Indického oceánu. Okolo vás nič a nikto, len nedozierne tyrkysové vody Indického oceánu. Pardón, ešte máte k dispozícii prestretý stôl a svojho osobného šéfkuchára a čašníka. Ale inak ani stopy po civilizácii.

Alebo sa plavíte pri gýčovo nádhernom západe slnka v drevenej lodi s lahodným koktailom v ruke či v noci pod vodou odhaľujete tajomstvá nádherného koralového útesu, len kúsok od svojej luxusnej vilky nad vodou. Presne to vás čaká počas dovolenky v hoteli Baros Maldives.

Spomedzi ostatných luxusných rezortov na rajských Maldivách vyniká Baros Maldives predovšetkým zážitkami, širokou ponukou športov a aktivít a ekologickým prístupom.

Nachádza sa na maličkom súkromnom ostrovčeku uprostred Indického oceánu, totálne izolovanom od okolitého sveta, takže sa na ňom budete cítiť ako Robinson 21. storočia. Z letiska v Male sa naň dostanete za 25 minút hotelovou rýchloloďou. Len 30 metrov od ostrova sa nachádza veľký koralový útes s bohatým podmorským životom a v bezprostrednom okolí sa pod hladinou mora odohráva to najfascinujúcejšie divadlo celého súostrovia, ktoré sem priťahuje potápačov a milovníkov prírody z celého sveta.

Toto ste nevedeli

Hotel Baros Maldives je tretím „najstarším” dovolenkovým rezortom na celých Maldivách. Pre porovnanie, dnes je na ostrovoch vyše stovka hotelov a rezortov. Baros Maldives otvoril svoje brány 3. decembra 1973, v časoch, keď v celej krajine žilo iba 123-tisíc obyvateľov (dnes je ich vyše 350-tisíc), hlavným zdrojom obživy bol rybolov, a nie turizmus. Nenašli by ste dláždené ulice ani banky a medzinárodná komunikácia prebiehala pomocou morzeovky. Ostrovček Baros bola neobývaná divočina, ktorú tvorila šťavnatá tropická vegetácia, kokosové palmy a panenská pláž z koralového piesku. Ak ste sa chceli na tento ostrov dostať, trvalo by vám to tri hodiny miestnou drevenou loďou dhoni, vyrobenou z kokosového dreva.

Ani po tom, čo sa istá maldivská rodina rozhodla na panenskom ostrove uprostred atolu vybudovať rezort, však nestratil nič zo svojej autentickosti a čistoty. Rezort je totiž prvým eco friendly zariadením na ostrovoch, už vyše 40 rokov dbá o ochranu životného prostredia a jedinečného biotopu Maldív i okolitých vôd.

Ubytovanie krátko po jeho vzniku pozostávalo z 56 ubytovacích kapacít. Bývalo sa v okrúhlych chatkách so strechou z palmových listov a hrubými koralovými stenami, pôvodne bez klímy. Do roku 1983 sa rezort rozrástol na 100 postelí. O 10 rokov neskôr pribudlo 12 drevených osemuholníkových viliek postavených na vode nad lagúnou.

Prirodzená krása ostrova a harmónia rezortu s okolím sa zachovali aj počas veľkej renovácie a rekonštrukcie v roku 2005, keď sa z Baros Maldives stalo špičkové päťhviezdičkové zariadenie a zaujal svoje pevné miesto na zozname top boutique hotelov sveta.

Kde budete bývať

Môžete si vybrať spomedzi 45 plážových viliek a 30 vodných nad lagúnou. Sú postavené z prírodných materiálov tak, aby boli v dokonalej súhre so svojim okolím a sú moderne zariadené. Všetky majú súkromnú verandu alebo plošinu na opaľovanie, z ktorých je priamy vstup do nádhernej lagúny. V priestrannej spálni s podlahou z teakového dreva vás čaká kráľovský veľká posteľ. Mnohé z viliek majú aj svoj súkromný bazén, predovšetkým tie vodné. Nachádzajú sa na konci dreveného móla s úžasným výhľadom na oceán a z každej je priamy vstup do vody v priezračnej lagúne. Súčasťou zariadenia je knižnica s výberom DVD a CD, iPod a audio systém špičkovej značky Bose.

Na čom si môžete pochutiť?

V areáli rezortu sú tri reštaurácie a dva bary. Keďže hotel sa špecializuje na nezabudnuteľné zážitky, stolovanie sa neobmedzuje iba na priestory reštaurácií Lime, The Lighthouse restaurant či Cayenne Grill. Raňajky, obed či večeru vám naservírujú podľa vášho želania, prakticky, kdekoľvek na ostrove. Obľúbená je večera na drevenom pontóne v tvare piana, koktail na tradičnej maldivskej drevenej loďke pri západe slnka či spomínaný piknik na pieskovej plytčine  uprostred oceánu mimo akejkoľvek civilizácie. Môžete však hodovať aj na svojej verande či dokonca v posteli alebo hocikde pod palmami, s nohami zaborenými v piesku. A s vlastným šéfkuchárom a čašníkom.

Čo tu zažijete?

A keď sme pri tých zážitkoch — zážitkovou gastronómiou sa ponuka aktivít a dobrodružstiev v rezorte Baros Maldivy len začína. Môžete sa napríklad za úsvitu vydať na rybačku a uloviť si večeru alebo sa plaviť luxusnou motorovou jachtou či tradičnou maldivskou loďou dhoni. Zosobášené páry si môžu obnoviť svoj manželský sľub špeciálnym maldivským rituálom, ktorý pre vás v hoteli zorganizujú.

Hoci podmorský život môžete objavovať kdekoľvek na Maldivoch, rezort Baros je predsalen trochu jedinečný. Má až dve centrá, ktoré sa venujú potápaniu a skúmaniu oceánu: potápačské centrum (Dive Centre) a podmorské centrum (Marine Centre). Len pár metrov od pláže sa totiž rozkladá veľký koralový útes s bohatým podmorským životom, takže ho môžu preskúmať úplní začiatočníci aj profesionáli. A ani nie 50 minút loďou od ostrova sa nachádza asi 30 špičkových miest na potápanie. V potápačskom centre vás naučia potápať certifikovaní inštruktori, dokonca robia eco diving — ekologické potápanie za účelom ochrany prírody - ako prví svojho druhu na Maldivoch. V podmorskom Marine Centre vám zdarma zapožičajú príslušenstvo na šnorchlovanie, ba môžete sa pripojiť k šnorchlovacím exkurziám so sprievodcom. Marine Centre zamestnáva vlastného podmorského biológa, od ktorého sa môžete dozvedieť všetko o podmorskej ríši a povedie vás na profesionálne prehliadky útesov.

Ak sa vám podarilo preskúmať všetky zákutia úžasného koralového útesu pri ostrove Baros, môžete sa pridať na šnorchlovacie safari a spolu s hotelovým biológom objaviť krásy ďalších koralových útesov. Izolované koralové útesy s jaskyňami a roklinami vám odhalia fascinujúci svet. Dokonca si môžete užiť aj nočné šnorchlovanie a zoznámiť sa s nočnými tvormi, ktoré pod rúškom tmy prevezmú nad útesmi vládu a uvidieť fenomenálny svetielkujúci planktón. Okrem toho hotel organizuje prednášky a workshopy s cieľom zvýšiť povedomie o ochrane a regenerácii koralových útesoch a organizuje sponzorstvo na ochranu podmorskej ríše.

Takto vás rozmaznajú Hotelové spa centrum sa ukrýva uprostred rezortu, je zasadené do tropickej záhrady. V ponuke má terapie a procedúry z celej Ázie, omladzovacie, regeneračné a skrášľujúce. Hotel má aj vlastného profesionálneho inštruktora jógy. Pod jeho vedením môžete absolvovať skupinové alebo individuálne jógové hodiny, ba dokonca riadenú meditáciu. Jógu môžete cvičiť kdekoľvek vám len napadne, na verande svojej vilky ale aj na pláži, na izolovanej piesočnatej plytčine za východu či západu slnka obklopení šírym oceánom. Okrem toho sa hodiny jógy zdarma organizujú v Palm Garden, hneď vedľa baru Sails Bar každý deň okrem nedele.