Prečo v Lisabone nepotrebujete topánky na opätku?

Prečo v Lisabone nepotrebujete topánky na opätku?

Horúci tip na jarný eurovíkend!

Nie je taký prepchatý turistami a jeho návšteva je zážitok. Budete sa v ňom chcieť stratiť. A čudovať sa, prečo ste ho neobjavili už skôr.

Metropola Portugalska nepatrí práve k notoricky navštevovaným európskym mestám ako Paríž, Rím či Londýn, ale o to viac je tu čo objavovať. Vonia morom, zaoceánskymi objavmi, kávou a príbehmi z minulosti, siahajúcej údajne až k 12. storočiu pred našim letopočtom.

Lisabon vás dostane svojou nenáhlivou atmosférou, kombináciou ospalej nostalgie zašlej moreplaveckej slávy, arabského vplyvu a ošumelého industrializmu. A svojími stŕmymi a hrboľatými uličkami, ktoré sú nočnou morou pre nositeľky topánok na vysokých podpätkoch. Ale dobrodruhovia, umelecké duše, milovníci všetkého nevšedného a neprefláknutého - vy budete Lisabon milovať!

Vieme, že oči necháte na fasádach mnohých domov, ktoré zdobia obkladačky azulejos. Sú dedičstvom maurskej kultúry, ktorú Portugalci prevzali od Arabov a zmiešali so stredomorským šarmom. Kostoly a chrámy striedajú industriálne pamiatky a moderné stavby. Počas potuliek objavíte impozantný chrám, ktorému pred 250 rokmi klenby zrútilo zemetrasenie. Dodnes nie je opravený, no práve preto má neopakovateľné čaro.

Neprehliadnite všade okolo vás tradičné staré eltričky.

Vari najtypickejšou scenériousa Libonustaré električky vlečúce sa po stŕmych uličkách. Po koľajach ich začali v roku 1873 najprv ťahať kone, od začiatku minulého storočia sa zmodernizovali. Staré električky sa zachovali predovšetkým kvôli náročnému terénu a úzkym uličkám, cez ktoré neprejde nič väčšie. Dnes už však funguje iba zo päť liniek ako nostalgická pripomienka minulosti, ostatné vytlačilo z ulíc metro. Na najstrmších úsekoch premávajú pozemké lanovky ascensores.

Najstaršou mestskou štvrťou je maurská Alfama, ktorá sa rozkladá medzi hradom Castelo de São Jorge a riekou Tejo. Spleť kľukatých úzkych uličiek pamätá ešte časy Vizigótov, ktorí ju v 5. storočí n. l. osídlili. Najväčšmi sa však na nej podpísal vplyv maurskej kultúry. V tom období ju obývala najmä vyššia trieda. Po zemetrasení sa však zmenila na štvrť robotníckej triedy a rybárov, a dodnes si zachovala ospalý, vidiecky charakter. Dominuje jej Castelo de São Jorge, ktorý bol najprv maurským hradom, neskôr sa z neho stalo sídlom portugalských kráľov. A dnes sa z neho môžete pokochať úchvatným výhľadom na celé mesto a jeho súčasťou sú krásne záhrady, kam chodia domáci relaxovať. Ak sa do Alfamy vyberiete skoro ráno, môžete zažiť čarovné scény, napríklad vidieť ženy predávajúce na priedomí ryby.

Na brehu rieky nájdete stavebný skvost v podobe veže Torre de Blém.

V turisticky najnavštevovanejšej štvrti Belém nájdete tie najdôležitejšie pamiatky. Napríklad pamätník moreplavca Vasca da Gamu a jeho ďalších slávnych kolegov, ktoré prízvukujú, že Portugalsko bolo kedysi európskou námornou veľmocou. Alebo vežu Torre de Belém, postavenú v ústi rieky Teja, vyzdobenú vzormi vytesanými do kameňa, strážnymi vežičkami či balkónmi. A sídlo portugalského prezidenta, Palácio de Belém.

Neďaleko brehu rieky Teja naďabíte aj na sochu Cristo Rei, ktorá akoby z oka vypadla slávnej Ježišovej soche v Rio de Janeiro. Pomník má v sebe zabudovaný výťah, ktorým sa dostanete na vyhliadku vo výške 82 metrov. Výhľad nielen na celý Lisabon, ale i na pôvabnú zátoku rieky Tejo rozhodne stojí za to.

Lisabon nie je neživou výstavnou skriňou minulosti ako mnohé iné mestá s takou históriou a nostalgickým nádychom, ale v skutočnosti energickým mestom, kde to žije hlavne v noci. Zistíte to napríklad vo štvrti Bairro Alto, posiatej krčmičkami a barmi.

Hlavné mesto Portugalska tvoria ho aj zaujímavé moderné štvrte. Určite nevynechajte vyhliadkovú vežu, stanicu Oriente či Oceanárium za mestom. Navštívte Park národov, ktorý pôvodne vybudovali ako areál výstaviska Expo 98 a prejdite cez gigantický most, ktorý bol tiež postavený pri tejto príležitosti. So svojou úctyhodnou dĺžkou 17,2 km je najdlhším v Európe.

Povinný výlet na mys Cabo da Roca k Atlantickému oceánu.

Ak sa zdržíte viac dní, prípadne chcete skombinovať spoznávanie Lisabonu s dovolenkou pri mori, požičajte si auto alebo skúter či motorku a urobte si výlet k mysu Cabo da Roca, najzápadnejšiemu bodu pevninskej Európy. A tiež ku kráľovským letohrádkom v Sintre. Pokiaľ si vyhradíte viac dní, rozhodne nebudete ľutovať. Veterné portugalské pobrežie s kľukatými cestami a veternými mlynmi či ospalými farebnými mestečkami, ktoré budete míňať cestou z Lisabonu do Cabo da Roca, má fakt niečo do seba.

Aby sme nezabudli. Rozhodne ochutnajte košíčky z lístkového cesta plnené žĺtkovým krémom, ktoré sa volajú pastéis de nata. Vychýrené sú tie z cukrárne Pastéis de Belém v rovnomennej lisabonskej štvrti Belém.