Prečo sme sa zamilovali do Vallety?

Prečo sme sa zamilovali do Vallety?

Metropola Malty si vás okamžite podmaní.

Božsky tu varia, je sa na čo pozerať a večer to tu žije! Dá sa odolať kombinácii nesmierne bohatej histórie, skvelej kuchyne a energického, moderného života?

Malta nie je iba najmenší stredomorský štát, najmenší člen Európskej únie či destinácia, kde si môžete užiť tyrkysové more a pláže so zlatistým pieskom. Je hotová studnica historických pokladov a zaujímavostí, opradená starodávnymi legendami o maltézskych rytieroch a templároch, ktorá podnecuje predstavivosť svetových filmových režisérov. Nečudo, že práve tu sa natáčali filmy ako Pepek Námorník, oscarový Gladiátor, Trója či Šifra majstra Leonarda.

Maltské rybárske loďky si vás nájdu všade.

So založením hlavného mesta Malty sa rovnako ako s celým ostrovom spájajú rôzne legendy. Valleta je skutočne miniatúrna - rozkladá sa na, kedysi nehostinnom, pustom, maličkom výbežku širokom kilometer a dlhom 600 metrov. Založil ju v 16. storočí Rytiersky rád svätého Jána Jeruzalemského (teda Maltézsky rád nazývaní aj Johaniti) a vyhlásili, že je to mesto „postavené džentlmenmi pre džentlmenov”. Jeho uličky posiate ukážkami barokovej architektúry si stále zachovávajú energiu a elegantného ducha 16. storočia a mestu právom patrí miesto na zozname svetového dedičstva UNESCO, ako jednému z najkoncentrovanejších historických oblastí na svete. Nečakajte však skanzen bez života, ale pulzujúce mestečko, ktoré vám rozpovie množstvo príbehov, domov fantastickej kuchyne, modernej architektúry a prekvitajúceho nočného života. Mestečko oživila budova parlamentu aj opery, nové múzeá, obnovené pevnosti a hotely či reštaurácie, ktoré sídlia v zrekonštruovaných usadlostiach zo 16. storočia. A aj status európskeho hlavného mesta kultúry, ktorý bude Valleta niesť v roku 2018. Nás baví na Vallette najviac toto:

Valleta je chránená UNESCOM kvôli svojej harmonickej zbierke barokovej architektúry, impozantným vojenským pevnostiam a hlbokým priekopám, ktoré ju obklopujú a chránia. A aj pre bohato zdobené paláce, domy mešťanov s nezameniteľnými drevenými balkónami či elegantné kostoly. Pri potulkách mestom sa rozhodne dívajte aj smerom hore - il Beltin (obyvatelia mesta) si stále zachovávajú stáročnú tradíciu, vyzerajú zo svojich rozkošných balkónov na ulicu a sledujú pouličný ruch.

Ulice posiate farebnými a vytesanými drevenými balkónami nájdete na každom rohu, kde sa len obzriete.

Najväčšie „highlighty” barokovej Vallety sú dnešné Národné archeologické múzeum, palác veľmajstra, ktorý bol kedysi domovom vodcov maltézskych rytierov a nedávno obnovená pevnosť St. Elmo, ktorá stráži koniec polostrova a sídli v nej Národné vojenské múzeum. Ak vám to nestačí, môžete preskúmať barokovú nemocnicu na Sacra Infermeria alebo navštíviť kostol Svätého Pavla Stroskotanca.

Nezabudnite si urobiť cestu do známej dedinky rozprávkovej postavičky Pepka námorníka.

Možno vás to prekvapí, ale počas druhej svetovej vojny bola Valleta najviac bombardovaným európskym mestom. Iba v apríli 1942 mesto zasiahlo 6700 ton munície, vďaka čomu pod ňou vyrástlo vyrástlo podzemné mesto - sieť do skaly vysekaných tunelov, stiesnené obytné štvrte a provizórne kaplnky. Dnes je väčšina z týchto vojnových skrýš schátraná a verejnosti neprístupná. Môžete však vidieť skvelý príklad vojenskej skrýše v súkromnom vlastníctve v Casa Rocca Piccola - je tmavá, vlhká a fascinujúca. Ak chcete vidieť tajné podzemné ústredie druhej svetovej vojny, kde sa vymýšľali strategické plány na obranu Malty, pridajte sa na tour so sprievodcom do podzemného komplexu Lascaris War Rooms, ktorý sa nachádza pod Valletskými záhradami Upper Barraka. Obyvatelia Vallety vynašli zopár inovatívnych nových možností, ako tieto podzemné priestory využiť - na pobreží ich zmenili na plážové domy, napríklad jazzový bar The Harbour Club na ulici Barriera Street sa nachádza v obnovenej cisterne.

Tradičné maltské jedlo-Králičie ragú si vás podmaní už svojou lahodnou vôňou.

Ak sa vyhnete turistickým reštauráciám na hlavných námesti a radšej sa vydáte za lahodnými vôňami králičieho ragú a čerstvo grilovanej ryby do bočných uličiek, nestane sa vám, že sa vo Vallete zle najete. Chcete ochutnať autentické malťanské raňajky? Objednajte si pečivo plnené syrom ricotta alebo hrachovou kašou v pastizzerija (skúste Capri Caffe na ulici Zachary). Za kávou v noblesnej atmosfére a ešte výnimočnejšej spoločnosti sa vydajte do Caffe Cordina a na obed si zájdite na niečo malé do ulice St. Lucia, kde si miestni radi pochutnávajú na ravioli na maltský spôsob a tradičné sendviče z chleba ftira v podnikoch Café Jubilee či Piadina Caffe. Keď slnko zapadne a teploty budú znesiteľnejšie, rozhodne nevynechajte večeru ako sa patrí. Rezervujte si stôl v Guzé, ak túžite po maltsko-talianskom kulinárskom zážitku v paláci zo 16. storočia. Alebo La Mere, pokiaľ vás viac láka moderná indická kuchyňa v prastarom, tradičnom maltskom mesťanskom dome.