Na bicykli za kráľom Artušom

Na bicykli za kráľom Artušom

Kam utiecť pred horúčavami? Do Bretónska.

Nasadnite na dvojkolesového tátoša a objavte krajinu opradenú legendami o Svätom grále, kde ochutnáte nielen tisícročnú históriu, ale aj tie najfantastickejšie palacinky a plody mora.

Tajuplné Bretónsko na severozápadne Francúzska láka od nepamäti všetky vekové kategórie, umelcov aj športovcov, rodiny i zamilované páriky, milovníkov histórie, prírody či gastronómie. Nájdete tu drsné pobrežie pokryté špicatými útesmi i tajnými plážami s bielym pieskom, husté vreskoviská a nepreniknuteľné lesy, majestátne hrady, pôvabné dediny, stredoveké prístavy i malebné mestečká či monolity z prehistorických čias.

Historický hrad v meste Saint Malo

Hniezdo pirátov i obeť vojen

Domovina starých Keltov je ako stvorená na cykloturistiku. Mestá nie sú od seba priveľmi vzdialené a môžete sa túlať po pokojnejšej a nie takej rušnej sieti vedľajších ciest. Ak si bicykle neveziete so sebou, môžete si ich zapožičať v prístavnom meste Saint-Malo, jednom z najnavštevovanejších miest v Bretónsku. Historické staré mesto majestátne tróni na skalnatom ostrovčeku a s pevninou je spojené iba úzkou šijou. Chránia ho vysoké hradby a bašty a pri prechádzke po hradbách vyzerá naozaj dramaticky. Nemenej fascinujúce je však vtedy, keď sa vyberiete na potulky po jeho pulzujúcich uličkách, hoci sa dá sotva uveriť, že všetky starodávne domy a kostoly boli postavené až po druhej svetovej vojne. Počas vojny sa doň totiž nasťahovala nacistická posádka, celé mesto vrátane prístavu bolo kruto zničené a v roku 1947 ho začali obyvatelia budovať odznova, v snahe postaviť historické St-Malo presne také, aké bolo pred vojnou. Možno vás prekvapí aj to, že vďaka svojej strategickej polohe bolo Saint-Malo zapletené do všetkých vojen, ktoré Francúzsko viedlo s Anglickom. V 17. storočí slúžilo ako hniezdo odvážnych pirátov, ktorí boli postrachom anglických aj španielskych lodí. Do St-Mala sa chodí nielen za históriou, ale aj za špecialitami z čerstvých rýb a plodov mora. Pripravte sa však na „prímorskú prirážku”, ceny sú tu vyššie než inde v Bretónsku, najmä v kaviarniach s posedením vonku. Za ustricami sa radšej vydajte do malebnej dedinky Cancale, považovanej za „kráľovstvo ustríc” - známy francúzsky panovník Ľudovít XIV si ich dokonca dával z Cancale dovážať do svojho nablýskaného pálaca vo Versailles.

Tajuplný les čarodejníka Merlina - Foret de Paimpont

Za legendami

Na pobreží Bretónska, ktoré tvorí viac než tretinu celkovej dĺžky francúzskeho pobrežia, sa nachádza množstvo nádherných miest a mestečiek, hradov i pláží. Ak však zamierite do vnútrozemia, ocitnete sa v nadprirodzenom svete, kde ožívajú stredoveké legendy a natrafíte na stopy slávneho čarodejníka Merlina či rytierov hľadajúcich Svätý grál. Podľa niektorých legiend sa ríša kráľa Artuša a rytierov okrúhleho stola nenachádzala vo Veľkej Británii, ale práve v Bretónsku, prezývanom aj Petite Bretagne (Malá Británia). Podľa piesní a legiend je mystický les čarodejníka Merlina, prezývaný aj Brocéliande, situovaný do oblasti lesa Foret de Paimpont, vzdialeného tridsať kilometrov od hlavného mesta Bretónska - historického Rennes s typickými hrazdovými domami. Pre milovníkov príbehov a legiend je výlet do tohto rozprávkového lesa ideálnym spôsobom ako stráviť deň. Vhodným štartovacím bodom je dedinka Mauron (môžete sa do nej priviezť z Rennes aj autobusom). Počas prechádzky naďabíte na Merlinov prameň - La Fointaine de Barenton. Pokojne sa z neho napite, voda je čistá a osviežujúca. Neďaleko sa ukrýva aj Prameň večnej mladosti - údajne sa k nemu môžu priblížiť iba ľudia s čistým srdcom. Urobíte si test alebo sa radšej vydáte do malebného Údolia bez návratu? Názov údolia pochádza z istej legendy, podľa ktorej víla-čarodejnica Morgan zo žiarlivosti na rytiera, ktorý jej bol neverný, vyslovila kliatbu: „Kto do údolia vstúpi a má na svedomí nejaký zlý skutok, už ho nikdy neopustí.” Vraj sa to v tom čase podarilo iba rytierovi Lancelotovi.

Palacinky "crépes" z Bretónska

Palacinkový eden

Ak sa vám teda podarí z Merlinovho lesa vrátiť, vyhladovaný žalúdok potešíte typickou bretónskou špecialitou - crépes - sladkými palacinkami z bielej múky alebo galletes - hrubším, sýtejším slaným variantom z pohánkovej múky. Tieto slané palacinky sa plnia najmä šunkou, vajcom a syrom alebo všetkým, čo je práve po ruke či v chladničke. Tradičné bretónske špeciality nájdete v každom väčšom meste, dobré sú aj v centre historického Rennes, ktoré vás dostane do kolien svojimi rozkošnými hrazdovými domčekmi, pripomínajúcimi perníkové chalúpky. V špecializovaných reštauráciách - créperies - nájdete desiatky rôznych kombinácií plniek na sladko i na slano a niekedy až nepredstaviteľné spojenia. Pozor, v tých najvychytenejších podnikoch si musíte vopred rezervovať stôl.

Rada Malého Princa: Ak si budete chcieť niečo z Bretónska odniesť ako suvenír, okrem obligátnej magnetky či prívesku na kľúče s keltskými symbolmi (napr. triskallom), kúpte si vrecko bretónskej morskej soli, známej po celom svete. Neobanujete.