Zákaz cestovania sa ruší!

Zákaz cestovania sa ruší!

Cestovanie povolené!

Od 15. mája skončil núdzový stav a s ním aj zákaz cestovania do zahraničia z dôvodu rekreácie. Ako budú vyzerať letné dovolenky a majú o ne vôbec Slováci záujem?

Z dôvodu zlepšenia epidemiologickej situácie sa vláda rozhodla pre ukončenie núdzového stavu k 15.máju 2021, namiesto pôvodného dátumu 28.mája 2021. Vďaka uvoľňovaniu opatrení, tak môžeme opäť začať cestovať na dovolenky aj za hranice. V súvislosti so zahraničnými dovolenkami sa v súčasnej dobe čoraz viac spomína cestovateľský semafór, ktorý určí, ktoré krajiny sú z hľadiska epidémie COVID-19 bezpečné a ktoré ostávajú hrozbou.

V prípade cestovania za letnou dovolenkou v zahraničí Vás však stále čakajú opatrenia, ktoré budete musieť dodržiavať. Tieto pandemické opatrenia si určuje každá krajina osobitne, preto by ste si pred vycestovaním mali pozorne prečítať, čo Vás čaká na hraniciach pri cestovaní jednotlivými krajinami a taktiež čo budete potrebovať v cieľovej destinácii. O podmienkach vstupu do jednotlivých krajín sme Vás informovali v predchádzajúcom článku Pandemické opatrenia na Slovensku sa uvoľňujú, kam môžeme cestovať na letnú dovolenku a za akých podmienok?.

Aj keď sa mnoho Slovákov teší, že si po dlhom čase užije dovolenku pri mori a sú ochotní dodržať epidemiologické opatrenia jednotlivej dovolenkovej destinácie, ani návrat na Slovensko nebude bez problémov. Aj keď sa na dovolenku v zahraničí tešíte, po návrate Vás čakajú prísne opatrenia – registrácia a domáca 14 dňová karanténa s možnosťou sa dať na 8. deň od návratu otestovať. Preto si k svojej dlho očakávanej dovolenke vybavte ešte najmenej 8. dní dovolenky v práci navyše. Cestujúci, ktorí podstúpili dve dávky očkovania na COVID-19 a cestujúci, ktorí majú potvrdenie o prekonaní COVID-19 majú po príchode zo zahraničia výnimku a domácu 14 dňovú karanténu dodržiavať nemusia. Stačí, ak sa po príchode na Slovensko ihneď otestujete a následnú karanténu môžete ukončiť po obdržaní negatívneho výsledku PCR testu.

Záujem Slovákov o zahraničné dovolenky stúpal už pri zákaze cestovania do zahraničia, kedy bol najvyšší záujem o exotické krajiny ako Maldivy, Thajsko, Zanzibar či Dominikánska republika. Po zrušení zákazu cestovania do zahraničia za rekreáciou stúpol záujem aj o bežné letné prímorské destinácie ako Chorvátsko, Grécko, Španielsko, Taliansko, ale aj Egypt, Turecko či Malta.

Upozorňujeme však, že pred každou cestou do zahraničia by ste si mali prečítať aktuálne informácie danej krajiny na stránke www.mzv.sk a taktiež sa informovať u leteckého prepravcu na jednotlivé podmienky a opatrenia pre vstup na palubu jednotlivej leteckej spoločnosti.