Pandemické opatrenia na Slovensku sa uvoľňujú, kam môžeme cestovať na letnú dovolenku a za akých podmienok?

Pandemické opatrenia na Slovensku sa uvoľňujú, kam môžeme cestovať na letnú dovolenku a za akých podmienok?

Cestovanie povolené!

Od 15.05.2021 Slovensko uvoľňuje pandemické opatrenia spojené s Covid-19 a ruší zákaz cestovania. Kam môžeme vycestovať za letnou dovolenkou a aké podmienky musíme splniť?

Od 15.05.2021 sa na Slovensku ruší núdzový stav a preto nám už nič nebráni vo vycestovaní za vysnívanou dovolenkou k moru. Vraciame sa však k cestovateľskému semafóru, kde sa do menej ohrozených krajín dostaneme jednoduchšie. Prečítajte si, do akej krajiny môžeme cestovať a za akých podmienok. 

Chorvátsko – ak sa tento rok chystáte do Chorvátska, pripravte si negatívny PCR test nie starší ako 48 hodín pred príchodom na hranice. Ak ste už zaočkovaní, pripravte si doklad o očkovaní s uvedením dátumu druhej dávky očkovania podanej pred viac ako 14 dňami. No a ak ste ochorenie Covid-19 prekonali, budete potrebovať potvrdenie o prekonaní pred viac ako 11 dňami a menej ako 180 dňami. Pozor však dajte pri príchode na Slovensko! Chorvátsko nie je v cestovateľskom semafóre zelená krajina, preto Vás pri návrate domov čaká 14 dňová karanténa s možnosťou sa najskôr na 8. deň od príchodu otestovať. 

Taliansko – podobne ako do Chorvátska môžeme cestovať aj do Talianska. Pri prechode na hraniciach budete potrebovať negatívny PCR test, nie starší ako 48 hodín, potvrdenie o očkovaní či potvrdenie o prekonaní ochorenia Covid-19. Pri návrate na Slovensko však tiež musíte absolvovať 14 dňovú karanténu a testovanie na 8. deň od príchodu domov. 

Španielsko – cestovanie do Španielska je podmienené preukázaním sa negatívneho PCR testu na hraniciach, nie starším ako 48 hodín. Pri cestovaní na ostrovy ako Menorka, Malorka, Kanárske ostrovy či Ibiza budete potrebovať negatívny test, nie starší ako 72 hodín, ale pri návrate na Slovensko je povinná 14 dňová karanténa alebo negatívny PCR test. 
Tip: Na Kanárskych ostrovoch Vás dokonca automaticky bezplatne poistia, ak sa ubytujete v jednom z miestnych hotelov. 

Grécko – veľmi obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov je aj Grécko. Pri vstupe do Grécka ste povinní preukázať sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín. Bohužiaľ, po vstupe do krajiny je povinné absolvovanie karantény, presne tak, ako aj po príchode z Grécka na Slovensko. 

Turecko – pri vstupe do krajiny je potrebné preukázanie sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín a taktiež vyplnenie vstupného registračného formulára 72 hodín pred odletom do Turecka. 

Bulharsko – ak Vám srdce piští po Bulharských plážach a mori, pripravte si negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín alebo potvrdenie o očkovaní. Pri príchode do Bulharska Vás karanténa nečaká, no pripravte sa na absolvovanie karantény pri príchode na Slovensko s možnosťou testovania na 8. deň od prekročenia slovenských hraníc. 

Portugalsko – ak ste si tento rok za svoju letnú cieľovú destináciu vybrali Portugalsko, či jej ostrovy, pri vstupe do krajiny budete potrebovať negatívny RT-PCR test, nie starší ako 72 hodín. Povinné je taktiež vyplnenie formulára Passenger Locator Card, karanténa povinná nie je . 

Malta – pri cestovaní na Maltu je potrebný negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín. Taktiež sa Vám môže stať, že pri prechádzaní hraníc alebo na letisku sa budete musieť podrobiť náhodnému testovaniu na ochorenie Covid-19. No a samozrejmosťou je aj vypísaný formulár pre lokalizáciu cestujúcich. 
Tip: Malta sa snaží obnoviť cestovný ruch v krajine a pritiahnuť tak viac turistov, preto si pre svojich návštevníkov pripravila bonus! Hostia dostanú vládnu dotáciu, max. 200 EUR na osobu, v závislosti od dĺžky pobytu, oblasti, ktorú navštívia a počtu hviezdičiek hotela, v ktorom sa ubytujú. 

Tunisko – ak do Tuniska letíte s cestovnou kanceláriou, nepotrebujete pri vstupe na lietadlo, ani na hraniciach negatívny test na Covid – 19. Pri návrate na Slovensko ste však povinní absolvovať 14-dňovú karanténu, s možnosťou sa dať na 8. deň otestovať.