Kamenné gule v Kostarike - sú dielom človeka?

Kamenné gule v Kostarike - sú dielom človeka?

Dokonalý tvar múti myseľ

Existuje v dnešnej dobe niečo, na čo človek nemá absolútne žiadne vysvetlenie a nemá o tom žiadne informácie? Existuje, sú to kamenné gule nájdené v Kostarike pred vyše polstoročím.

Amerika je známe i tým, že o mysteriózne miesta, paranormálne aktivity a záhady nie je núdza. Koniec-koncov, prednedávnom sme vám predstavili Teotihuacán — Mesto bohov v Mexiku. Poznáme však ešte niečo mysterióznejšie. Niečo, čo by si pokojne zaslúžilo prvenstvo v pomyselnom rebríčku.

Kamenné gule, ktoré boli objavené v Kostarike roku 1940 sú nerozlúštiteľnou záhadou. Nik netuší, aké staré sú tieto gule, ba dokonca, sami vedci ich vek iba odhadujú — domnievajú sa, že kamenné gule sa tu objavili niekedy medzi 3. a 9. storočím pred naším letopočtom. A to je veľmi nepresný odhad.

Žiaľ, neexistujú žiadne záznamy, a tak jediné čo nám ostáva sú špekulácie. No, rúškom tajomstva je zahalená nielen otázka pôvodu kamenných gúľ, ale aj to, aký plnili účel, na čo slúžili a najmä, otázka ich dokonalého tvaru. Ešte vždy je totiž najväčšou záhadou to, či sú tieto kamenné gule dielom človeka.

Z dokonalého tvaru a opracovania kameňa do takejto podoby prechádza mráz po chrbte. Je totiž dokázané, že i s pomocou dnešných moderných strojov by bolo veľmi obtiažne vyrobiť tvarovo tak dokonale opracované gule z kameňa. Dokonca, rozmerovo rovnaké gule sú naozaj rovnaké. Na milimeter.

Kamenné gule v Kostarike

V tomto prípade, a že ide o veľmi ojedinelý prípad, rezignovali aj odborníci a vylúčili, že kamenné gule v Kostarike boli vyrobené ľudskými rukami. Aký je teda ich pôvod? Odborníci tiež uvažujú nad účelom ich využitia. Bezvýsledne. Všetky ich snahy končia iba dohadmi bez akýchkoľvek dôkazov.

Kamenné gule možno nájsť po celom území Kostariky. Avšak ihneď, ako boli objavené, veľa z nich zmizlo. Či už za tým boli zberatelia, lovci pokladov alebo ktokoľvek, nič to nemení na fakte, že dnes sa už na svojom pôvodnom mieste nachádza len 6 kamenných gúľ. Najťažšia z nich váži až 16 ton.

Podobné „artefakty“ dnes už hlásia rôzne krajiny, aj keď tie v Kostarike sú záhadným unikátom. Rovnaké kamenné gule ale boli nájdené napríklad aj v Bosne a Hercegovine či Škótsku. Tie škótske sú však oveľa menšie a nesú na sebe nevysvetliteľné ornamenty. O tom ale až nabudúce.