ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Teotihuacán - Mesto bohov

Teotihuacán - Mesto bohov

Jedno z najzáhadnejších na svete

Nevie sa, kto ho postavil, ani kto ho vyplienil. Nevedno, ako sa v skutočnosti nazýva. Teotihuacán je jedno z najmysterióznejších miest na svete, nad ktorým visí otáznik dodnes.

Záhadná je, svojím spôsobom, celá latinská Amerika a v každom kraji nájdete s určitosťou hneď niekoľko mysterióznych miest. Mexiko je však výnimočné a s ním aj Mesto bohov  Teotihuacán. To je ešte aj v dnešnej, modernej dobe, keď vieme vysvetliť azda všetko a poznáme takmer celú históriu, jednou obrovskou záhadou.

Záhadnosť Teotihuacánu podčiarkuje fakt nevedomosti. Nik totiž nevie, kedy a kým bolo mesto založené, kedy a kým bolo vyplienené, a ani to, ako sa v skutočnosti toto mesto nazýva. Nik nevie, aké písmo, a akú reč používal tamojší ľud, akého mal vládcu. Neexistujú žiadne relevantné záznamy, ktoré by nám odhalili tieto tajomstvá.

Pyramída slnka

Vie sa len toľko, že mesto fungovalo vyše 700 rokov a žilo v ňom cca 200 000 obyvateľov — a potom sa náhle vyľudnilo. Prečo? Jediná história, ktorá je o Meste bohov známa je tá, ktorá sa zachovala až po jeho objavení Aztékmi (približne ďalších 700 rokov po jeho absolútnom vyľudnení). Všetko, čo bolo predtým, sú iba dohady.

Mesto Teotihuacán naháňa zimomriavky. Postavené bolo podľa vzdialenosti planét (dohady vravia o priblížení sa k vesmíru) a geometrická presnosť núti všetkých zamyslieť sa nad stavebným umením civilizácie, ktorá mesto postavila, obývala a potom zmizla. Vrcholy chrámov patrili kňazom, ktorý sa tu modlili za dobrú úrodu a dážď.

Pyramída mesiaca

Harmónia a mier. Takáto asociácia s Mestom bohov napadá každému, kto pozná dohady odborníkov a archeológov. Fámy o dokonalom meste však vyvracajú kvázi dôkazy o krvavej minulosti v podobe nálezov množstva kostier bez lebky a so zviazanými rukami za chrbtom. Tieto popravy však nie sú jediné, z čoho prechádza mráz po chrbte.

Našli sa aj dôkazy o zabíjaní novorodencov, bábätiek, detí… Predpokladá sa, že išlo o obety za dážď, ktorý bol stelesnením sĺz týchto detí. Dosť však neslávnej histórie. Teotihuacán je v súčasnosti jednou z najznámejších a najdôlžitejších ruín sveta, o ktorých však nevieme takmer nič. Dokonalý mysteriózny zážitok hneď pri hlavnom mesta Mexika.