Zastavte sa po ceste k moru v historickom meste Záhreb

Zastavte sa po ceste k moru v historickom meste Záhreb

Predĺžený víkend či krátka prestávka?

Ak pri svojej tohtoročnej dovolenke do Chorvátska prechádzate hlavným mestom Záhreb, určite sa tu zastavte. Toto mesto je ideálne na predĺžený víkend, no minimálne krátku zastávku by ste určite nemali vynechať.

Záhreb, hlavné mesto Chorvátska je ideálne na predĺžený víkend. História, kultúra, gastronómia či príroda tohto mesta je niečo, čo len tak inde neuvidíte. No na tie najhlavnejšie zaujímavosti Vám bude stačiť aj krátka zastávka po ceste na svojej cieľovej destinácie. Prinášame Vám pár tipov, ktoré miesta by ste určite nemali vynechať, ktoré jedlá ochutnať a na čo nezabudnúť.

Centrum mesta Záhreb – hlavné mesto Chorvátska ponúka naozaj krásnu prechádzku po malebných uličkách starého mesta. Námestia, parky, kostoly a katedrály sú tu naozaj prekrásne, dýchajú históriou. Množstvo skvelých reštaurácií, podnikov či barov Vás budú lákať na malé občerstvenie či poriadne chutný obed alebo večeru. Ceny sa tu pohybujú na úrovni slovenských reštaurácii, preto sa nemusíte báť, že za poriadne jedlo v kvalitnej reštaurácii tu necháte ,,nekresťanské peniaze“. No a ak sa tu nachádzate počas víkendu, odporúčame zájsť aj na trh Dolac, kde si môžete kúpiť čerstvé ovocie a zeleninu, miestne špeciality alebo domáce výrobky.

Záhrebská katedrála – najnavštevovanejšou pamiatkou hlavného mesta je bezpodmienečne Záhrebská katedrála. Monumentálna sakrálna stavba v neogotickom štýle, vysoká 108 metrov a do jej vnútorných priestorov sa bezpochyby zmestí viac ako 5000 ľudí. Kedysi bola katedrála súčasťou stredovekej pevnosti, dnes sa pred ňou rozprestiera Kaptolské námestie a v jej okolí môžete nájsť zvyšky pevnosti, Arcibiskupský dvor a klenotnicu. Práve v klenotnici sa nachádza nesmierny poklad, pochádzajúci z 11. až 19. storočia.

Kostol sv. Marka – jedna z najvýraznejších záhrebských budov bola postavená v 13. storočí a nesie označenie ako jedna z najstarších architektonických pamiatok. Jeho farebná škridlová strecha z roku 1880 má na jednej strane chorvátsky stredoveký erb a na druhej znak Záhrebu. V 14. storočí však prešiel kostol výraznou rekonštrukciou a dnes má viac neskorogotickú podobu. Aj napriek tomu je to druhé najnavštevovanejšie miesto medzi turistami a preto by ste ho nemali vynechať ani Vy. A ak sa tu ocitnete práve cez víkend, čaká Vás pred kostolom zážitok v podobe obradu striedania stráží.

Maksimir park – ak ste v Záhrebe s deťmi, prinášame Vám tip, kde sa ukryť pred horúcim slnkom v priebehu dňa. Maksimir park je najstarším parkom v Záhrebe, založený v roku 1787 a dnes ho vyhľadávajú turisti aj domáci na prechádzky a oddych v tieni košatých stromov. Park disponuje s množstvom rozsiahlych lúk, potokmi a piatimi jazerami, kde sa dajú kŕmiť kačky či ryby. Deti sa isto potešia Záhrebskej ZOO, ktorá je súčasťou Maksimirovho parku a má úchvatných 7 hektárov a má vidieť tu môžete viac ako 2000 zvierat.

Múzeum súčasného umenia – Múzeum súčasného umenia bolo založené v roku 1954 a nachádza sa v Kulmerovom paláci. Na ploche 17 000 metrov štvorcových môžete nájsť 620 expozitúr od 240 umelcov a bohatý celoročný program filmu, divadla a koncertov. Každú stredu sa tu konajú zaujímavé koncerty na streche budovy. Nachádza sa tu aj knižnica, kníhkupectvo, kaviareň, reštaurácia či múzejný obchod.

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Zaočkovaní cestujúci sa potrebujú preukázať digitálnym COVID pass preukazom.