Tlačová správa - V Chorvátsku sa začalo očkovanie pracovníkov cestovného ruchu proti COVIDu

Tlačová správa - V Chorvátsku sa začalo očkovanie pracovníkov cestovného ruchu proti COVIDu

Bezpečné Chorvátsko!

Chorvátsko začalo s očkovaním pracovníkov cestovného ruchu, čo je dôležité z hľadiska vnímania Chorvátska ako bezpečnej destinácie.

Záhreb/Bratislava, 24. apríla 2021                                                                                   
Tlačová správa
 

V piatok 23.4.2021 sa v Dubrovníku začalo organizované očkovanie pracovníkov cestovného ruchu proti COVID-19 a zaočkovaných bude okolo 430 osôb. Ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjac navštívila očkovacie miesto a uviedla, že Dubrovník bol vybraný na začatie očkovania pracovníkov cestovného ruchu, kvôli jeho významu ako cieľovej destinácie.

„V rámci projektu „Stay safe in Croatia“ sme vyvinuli konkrétne štandardy. Posielame hosťom správu o bezpečnosti, takže je dôležité, aby bolo očkovaných čo najviac pracovníkov cestovného ruchu,“ uviedla. Očkovanie sa bude organizovať aj v iných okresoch, pretože prioritou sú podľa nej pracovníci cestovného ruchu a dodala že očakáva, že všetci, ktorí sa chcú dať zaočkovať, budú očkovaní ešte pred letom.

Brnjac uviedla, že 70% pracovníkov cestovného ruchu prejavilo záujem o očkovanie. "Určite očakávame vyššiu účasť, pretože pracovníci cestovného ruchu sú v priamom kontakte s hosťami, a je dôležité, aby sme znížili možnosť výskytu hotspotov. Okrem toho pri výbere miesta pobytu budú hostia sledovať mieru zaočkovanosti."

Vláda zabezpečí turistom antigénne testy za symbolickú cenu a je na nás, či sa budeme držať epidemiologických opatrení“, uviedla Brnjac. „Je dôležité mať testovacie body nielen na letiskách a hraničných priechodoch, ale aj v prístavoch a inde, kde k nim majú turisti ľahký prístup“, dodala.

Ministerka uviedla, že po dohode s Chorvátskym inštitútom verejného zdravia budú očkovaní aj súkromní prenajímatelia apartmánov.

Šéf Dubrovnícko-Neretvianskej župy Nikola Dobroslavić uviedol, že je rád, že Dubrovník bol vybraný na začatie očkovania pracovníkov cestovného ruchu, pretože „kríza s koronavírusmi nás zasiahla najviac“. Uviedol, že v minulom roku zaznamenala oblasť Dubrovníka pokles cestovného ruchu o viac ako 80% v porovnaní s rokom 2019. „Stále veríme, že môžeme dosiahnuť 60 až 70% výsledkov z roku 2019, aj keď sme si vedomí, že to závisí aj od situácie v krajinách odkiaľ prichádzajú turisti“.