Thessaloniki - mesto pokladov

Thessaloniki - mesto pokladov

Krása histórie!

Thessaloniki, druhé najväčšie grécke mesto, nazývané aj Solún, leží na západnej strane polostrova Chalkidiki. Ak ste v Thessaloniki ešte nenavštívili, mali by ste tak urobiť čo najskôr. Jeho historické mesto vážne stojí za návštevu!

Dnes sa pozrieme na nádherné historické mesto Thessaloniki. Druhé najväčšie grécke mesto má čo ponúknuť a je vhodné minimálne na predĺžený víkend, aby ste stihli pozrieť všetky zaujímavé miesta a pamiatky. Prečítajte si 5 historických pamiatok na miesta, ktoré by ste pri návšteve mesta Solún určite nemali vynechať. 

Rotunda Agios Georgios – bola postavená v roku 306 cisárom Galériusom ako svoje mauzóleum. Keďže v ňom pochovaný nikdy nebol, v 4. storočí bolo mauzóleum zmenené na kostol a slúžil až do roku 1590, kedy bola Turkami zmenená na mešitu. V roku 1912 bola opäť prestavaná na kostol a dnes je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Má priemer úctyhodných 24,5 metra, vysoká je 30 metrov a  jej steny dosahujú hrúbku 6 metrov čo z nej robí naozaj mohutnú kultúrnu pamiatku. 

Chrám Božej múdrosti – bol postavený v 7. storočí ako kópia Chrámu Božej múdrosti v Istanbule. Najvýznamnejším prvkom tejto skvostnej stavby sú bezpochyby mozaiky Nanebovstúpenia Krista a Panny Márie a mozaika Panny Márie. Do roku 1523 slúžila ako metropolitná katedrála, no po okupácii Turkami bola ako mnoho iných významných stavieb prerobená na mešitu. Od roku 1912 slúži opäť ako kostol a vstup do chrámu je bezplatný. 

Bazilika sv. Demetria  - tento najstarší kresťanský chrám zasvätený sv. Demetriovi, ochráncovi a patrónovi mesta, bol postavený v roku 5. storočí na mieste starovekých rímskych kúpeľov. Sv. Demetri tu bol popravený mučeníckou smrťou v roku 306 za to, že odmietal prenasledovať kresťanov a kresťanstvo dokonca sám šíril. V roku 1917 bazilika pri požiari mesta vyhorela a otvorená bola až v roku 1948 po kompletnej rekonštrukcii. Podarilo sa zachovať unikátne mozaiky a fresky zo 7. storočia a v súčasnosti je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Biela veža – postavená v 15. storočí, má 30 metrov a v minulosti slúžila ako väzenie. Bola súčasťou mestského opevnenia a tiež ako strategický bod pri ochrane mesta. V súčasnosti slúži ako múzeum histórie z množstvom artefaktov ale tiež ako atrakcia pre turistov, keďže ponúka nezabudnuteľné výhľady z kruhovej kupoly na celé mesto a okolie.

Veža Trigonion – v neposlednom rade by ste mali navštíviť aj vežu Trigonion, ktorá je turisticky vyhľadávanou atrakciou a jedným z najfotogenickejších miest v Thessalonikoch.V minulosti slúžila ako zbrojnica a delostrelecká veža, dnes si tu môžete užiť krásne výhľady a ak budete mať šťastie, uvidíte aj bájny Olymp. 

Aktuálne podmienky cestovania — Pre vstup do krajiny je potrebné vyplnenie formulára . Taktiež je povinné vyplnenie online formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Po odoslaní formulára dostanete QR kód, ktorý musíte predložiť na hraniciach Grécka. Pre vstup do krajiny je taktiež povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín.