Spoznajte rodisko Krištofa Kolumba a oddýchnite si v talianskej Ligúrii

Spoznajte rodisko Krištofa Kolumba a oddýchnite si v talianskej Ligúrii

Tip na taliansky trip!

Jeden z najkrajších kútov Talianska – Ligúria, známa pojmom Cinque Terre či hlavným mestom Janov. Spoznajte tento nádherný región, rodisko Krištofa Kolumba a zažite nezabudnuteľné zážitky spojené s dokonalou dovolenkou pri mori.

Taliansko poznáme pod známymi pojmami ako Rím, Benátky, dlhé piesočnaté pláže či ideálna rodinná dovolenka. No boli ste už na dovolenke v Ligúrii? Taliansky región ukrýva dokonalú architektúru, prekrásnu prírodu a bezpodmienečne je to aj miesto ideálnej dovolenky. Dnes sa pozrieme bližšie, čo všetko Vás čaká v tejto nádhernej oblasti a pri dovolenke v Ligúrii nesmiete vynechať.

Cinque Terre – v preklade znamená 5 krajín, ktoré tvorí 5 malebných dediniek v oblasti na východnom pobreží Ligúrie. Sú to mestečká, v ktorých sú domy vybudované v skalách s charakteristickými farbami omietok.  V roku 1997 bola táto oblasť zapísaná medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO a odvtedy sa Ligúria stala turisticky vyhľadávanou destináciou. Každé jedno mestečko je niečím zaujímavé a každé ponúka jedinečný zážitok, preto sa na ne zameriame podrobnejšie.

Monteroso -  Jedno z piatich starobylých rybárskych mestečiek, tvoriacu oblasť Cinque Terre. Dnes je to najmodernejšie a najväčšie miesto s krásnymi piesočnatými plážami, hotelovými komplexami a je najvyhľadávanejšie medzi turistami. Všetky dedinky sú medzi sebou poprepájané turistickým chodníčkom, no dostať sa sem môžete loďou alebo vlakom. Autom sa sem dostať nie je príliš reálne, nakoľko cesty sú tu úzke, strmé a plné zákrut, parkoviská sú väčšinou vyhradené iba pre obyvateľov mestečiek. No vďaka nedostupnosti Cinque Terre je toto miesto také nádherné a neporušené. Riomaggiore stojí na dvoch protiľahlých skalách, pričom blízko seba natesnané domčeky od seba oddeľujú iba úzke chodníčky a množstvo schodov. Manarola zas ponúka najkrajšie výhľady na more a preto je označované za najromantickejšie a najpokojnejšie mestečko. Vernazza je známa architektonickými skvostami a nachádza sa tu aj Africká Madona, čiže čierna Panna Mária. Najmenšia a najvzdialenejšia dedinka Corniglia má zo všetkých 5 mestečiek Cinque Terre najvhodnejšie podmienky na kúpanie, aj keď sa nachádza vo výške cca 100 metrov nad morom a k vode sa dostanete jedine po dlhom kamennom schodisku.

Janov – hlavné mesto oblasti Ligúrie je menej turistické, no každopádne má čo ponúknuť. Janov je z historického hľadiska jedno z najdôležitejších prístavných miest Talianska. Nachádza sa tu najväčšie akvárium (Acquario di Genova) a 117 metrov vysoký maják La Lanterna, symbol Janova. Všetky historické pamiatky, paláce, kostoly či múzeá sú sústredené v prístave a v okolí námestia Piazza de Ferrari, takže sa nebudete musieť bezcieľne túlať celým mestom. Historické centrum Janova bolo taktiež zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a je rodiskom moreplavca Krištofa Kolumba. Určite odporúčame navštíviť aj majestátnu janovskú katedrálu na námestí Piazza San Lorenzo, v ktorej nájdete pozostatky sv. Jána Krstiteľa spolu s tanierom, na ktorom bola podľa biblie predložená jeho hlava Salome.

Portofino – Očarujúca starobylá rybárska dedinka ukrytá v zátoke obklopená lesmi a obľúbené miesto talianskej smotánky. Vďaka jedinečnej atmosfére si ju už v minulosti obľúbili veľké hviezdy ako Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Briggite Bardot či Giorgio Armani. Patrí k najkrajším prímorským centrám na svete, okrem ideálnej dovolenky na neďaleko vzdialených piesočnatých plážach s čistým morom a historickým centrom si tu užijete aj dokonalú prírodnú krásu a výhľady. Toto miesto je ideálne aj ak obľubujete potápanie, vďaka vraku obchodnej lode, ktorá leží neďaleko prístavu a poskytuje zážitok v podobe prekrásneho podmorského sveta. Je to dokonca posledné miesto s výskytom vzácneho červeného koralu. A ak sa rozhodnete obdivovať históriu mesta, odporúčame navštíviť múzeum Castello Brown, kláštor zo 16. storočia, ktorý stojí vysoko nad mestom a poskytuje úchvatný výhľad na prístav a na Stredozemné more.

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa digitálnym COVID PASSomTaktiež je povinné vyplnenie digitálneho elektronického formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny a oznámiť príchod na Oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia.