Potápajte sa v krištáľovo čistej vode Jadranského mora v Chorvátsku

Potápajte sa v krištáľovo čistej vode Jadranského mora v Chorvátsku

Chorvátsky podmorský svet!

Vyskúšajte potápanie v neďalekom Chorvátsku! Poznáme ho ako obľúbenú dovolenkovú destináciu Slovákov, no vyskúšali ste niekedy potápanie v Jadranskom mori? Prečítajte si pár tipov, kde sa oplatí potápať!

Priznajte sa! Koľko krát ste navštívili Chorvátsko? A koľko krát ste využili služby potápačských škôl a inštruktorov? Ak ani raz, mali by ste to zmeniť. Chorvátsko je nádherná krajina, ktorá ponúka mnoho historických pamiatok, prírodných krás, čarovných pláži či dokonalých služieb, no aj prekrásny podmorský svet. Vybrali sme pre Vás pár tipov, kde môžete objavovať pestrofarebné rybky, tajomné podmorské jaskyne či potopené vraky lodí a lietadiel. 

Vela Garska, Hvar – Zátoka Vela Garska sa nachádza západne od mesta Hvar na rovnomennom ostrove. Spoznávanie tohto miesta je skutočným potešením a nezabudnuteľným zážitkom. Najväčšou atrakciou podmorského sveta je jaskyňa, ktorá sa nachádza v hĺbke 10 metrov, čo je vhodné miesto aj pre potápačov-začiatočníkov. Je bohatá na množstvo pestrofarebných rýb a rastlinný svet. Slnečné svetlo, ktoré sem preniká, vytvára naozaj krásne podmorské scenérie. 

Pudarica, Korčula – zátoka Pudarica neďaleko dediny Lumbarda, ponúka naozaj zaujímavé podmorské kulisy. Jedným z nich je aj potopený parník z roku 1983, ktorý sa potopil počas mimoriadnej búrlivej víchrice. Piesok na dne zaručuje skvelú viditeľnosť, korále a mušle na stenách lode a nádherné morské rybky, plávajúce okolo Vás. Leží v hĺbke len 5 metrov, čo môže byť zaujímavé aj pre neskúsených potápačov, no ohromený budú aj profesionáli. 

Taranto, Dubrovník – obľúbené miesto potápačov. V podmorských hlbinách môžete objaviť potopený vrak obchodnej lode z roku 1899, ktorý počas druhej svetovej vojny prevážal múku a traktory práve do Dubrovníka. Osudnou sa mu stala mína a dnes leží v 45- stupňovom uhle na dne Jadranského mora. Tak tvorí dokonalý domov pre množstvo rýb, krabov, medúz či chobotníc. Jeho predná časť je v hĺbke 23 metrov pod hladinou no koniec lode leží až v hĺbke 53 metrov pod hladinou, preto je to vhodná atrakcia iba pre skúsených potápačov. 

Rovinj, Istria – aj keď je mesto Rovinj označované za najromantickejšie mesto Chorvátska, podmorský svet ponúka poriadny adrenalínový zážitok. Medzi najvyhľadávanejšie miesta pre potápanie patrí aj vrak luxusnej lode Baron Gautsch z roku 1914. Dnes je tento vyhľadávaný podmorský objekt obľúbenou potápačskou destináciou pre skúsenejších potápačov, keďže leží od 28 metrov pod hladinou až po 41 metrov pod hladinou. V súčasnosti je tento vrak chránenou pamiatkou, preto poskytuje domov nielen zaujímavým živočíchom ale aj rastlinám. 

Vis, Stredná Dalmácia – teraz tu máme jednu skutočnú lahôdku pre tých najskúsenejších potápačov. V hĺbke až 73 metrov pod morom sa pri ostrove Vis nachádza potopený vrak amerického lietadla B17 z roku 1944. 23 metrov dlhý bombardér, ktorý bol zostrelený sa snažil pristáť na letisku na ostrove Vis, no bohužiaľ, tam až nedoletel. Musel pristáť na hladine, kde sa po krátkej chvíli potopil a dnes je vyhľadávanou podmorskou atrakciou . Časté návštevy potápačov mu však dávajú zabrať, no stále je v zachovalom stave. Mnoho druhov vzácnych podmorských živočíchov a dokonalá flóra je už len čerešničkou na torte. 

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Pred cestou do Chorvátska odporúčame sledovať stránku www.mzv.sk, kde by v najbližších dňoch mali byť aktualizované podmienky pre očkovaných turistov a cestujúcich, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.