ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Poprechádzajte sa po krásnych mestečkách Zakynthosu

Poprechádzajte sa po krásnych mestečkách Zakynthosu

Mestá, čo dýchajú históriou!

Na obľúbený dovolenkový ostrov Zakynthos cestujeme hlavne za krásnymi plážami, tyrkysovým morom a dokonalým prostredím. Avšak prešli ste sa už po mestečkách na Zakynthose? Ak nie, máme pre Vás pár tipov, ktoré mestečká určite nevynechať.

Zakynthos, jeden z najobľúbenejších gréckych ostrovov na dokonalú dovolenku. Krásne tyrkysové more, dokonalé výhľady a pieskové pláže, to všetko ponúka Zakynthos. Tento krásny ostrov však ponúka aj miesta, o ktorých mnoho turistov nevie a určite sa ich oplatí navštíviť. Pôvodná architektúra, pamiatky a typické grécke uličky s tavernami Vás bezpochyby ohúria tak, ako pobrežie. Prečítajte si pár tipov na najkrajšie mestečká Zakynthosu, ktoré by ste určite nemali vynechať. 

Zakynthos (Zante) – hlavné mesto ostrova Zakynthos má rovnomenný názov, no zvyčajne sa označuje aj ako Zante. Je to prvé mesto, ktoré pri prílete na ostrov navštívite, keďže medzinárodné letisko sa nachádza iba 2,5 kilometra od tohto mesta. Aj keď nie je bohaté na pamiatky, jeho atmosféra je jedinečná. Množstvo promenád, uličiek s reštauráciami a obchodíkmi, krásne námestia a stredomorská pohoda vo Vás vyvolá tu pravú dovolenkovú atmosféru. A keď už prejdete centrum Zakynthosu navštíviť by ste mali aj vyhliadku Bochali, ktorá sa týči nad mestom, hneď vedľa ruiny benátskej pevnosti. 

Volimes – typické krásne grécke mestečko leží na severe ostrova v hornatej oblasti. Nestretnete tu davy turistov, preto je to krásna prechádzka po meste, kde môžete nasávať jedinečnú architektúru Grécka. Veľa mestečiek na Zakynthose poznačilo zemetrasenie v roku 1953, no napriek tomu majú svoje čaro. Odporúčame navštíviť kostolík St. Spyridon, ktorý ako jeden z mála nie je ovplyvnený benátskou architektúrou a taktiež typickú kamennú kostolnú vežu s názvom Ano Volimes, ktorá sa nachádza kúsok od centra mestečka. Pri prechádzaní mestečkom natrafíte na množstvo menších taverien a vinárstiev, v ktorých by ste sa tiež mali zastaviť občerstviť sa. 

Exo Chora – toto mestečko sa preslávilo známym symbolom, olivovníkom. Odhaduje sa, že tento staručký olivovník má viac ako 2000 rokov a pohľad na neho je naozaj fascinujúci. Ak dovolenkujete v tejto oblasti, bez fotky so starým olivovníkom by ste určite odísť nemali. Po pokochaní sa týmto výnimočným stromom sa môžete vybrať do krásneho centra mesta Exo Chora a jej starobylými uličkami. Odporúčame taktiež navštíviť krásne taverny v okolí a vychutnať si tak typické grécke jedlo s fantastickým čerstvým olivovým olejom. 

Anafonitria – ďalšie z krásnych mestečiek ostrova Zakynthos. Okrem starobylých kamenných uličiek a architektúry poznačenej benátskym vkusom odporúčame navštíviť aj miestny byzantský kláštor z 15. storočia. Legenda vraví, že tu svoje posledné roky dožil patrón ostrova, svätý Dioníz, preto má pre miestnych obyvateľov posvätný charakter. Ak budete mať šťastie a pri Vašej návšteve bude kláštor otvorený, určite doň vstúpte. Jeho nádherný interiér Vám určite učaruje, nehovoriac o oáze pokoja v záhrade za kláštorom. 
 

Machairado – neposledným krásnym a jedinečným tipom je mestečko v centrálnej časti ostrova Machairado. Je obklopené nádhernými pohoriami, olivovými hájmi a zeleňou. Prechádzka po kamenných uličkách tohto mestečka Vám vyčaruje úsmev na tvári. Je to naozaj krásne miesto na romantickú prechádzku. Dominantou Machairado je bezpochyby kostol Agia Mavra zo 14.storočia. Vďaka ikone sv. Marvy, ktorá sa v kostole nachádza je tento kostol posvätným miestom domácich. Legenda vraví, že zvony kostola sú také silné, že ak by začali byť celou silou, bolo by ich počuť po celom ostrove Zakynthos. 

Aktuálne podmienky cestovania — Pre vstup do krajiny je potrebné vyplnenie formulára . Taktiež je povinné vyplnenie online formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Po odoslaní formulára dostanete QR kód, ktorý musíte predložiť na hraniciach Grécka. Pre vstup do krajiny je taktiež povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín.