Pochutnajte si na gréckych špecialitách v taverne na Kréte

Pochutnajte si na gréckych špecialitách v taverne na Kréte

Grécka kuchyňa!

Chystáte sa na dovolenku do Grécka? A chcete vyskúšať čo najviac z gréckej kuchyne? Bol by hriech stravovať sa iba v hotelových reštauráciách, keď je Kréta plná vzrušujúcich taverien, ktoré stojí za to navštíviť!

Grécko, obľúbená dovolenková destinácia známa svojou typickou hudbou, rozsiahlym rodinným putom, typickými tavernami na každom rohu a hlavne chutnou kuchyňou. Prinášame Vám pár tipov na grécke jedlá, ktoré by ste pri svojej dovolenke určite mali ochutnať. 

Dolmathakia – typické grécke jedlo, sú vlastne hroznové listy plnené ryžou, borovicovými orechami a čerstvými bylinkami. V niektorých variantoch sa do Dolmathakie pridáva aj mleté mäso alebo zelenina. Tento chutný pokrm sa podáva za studena alebo pri izbovej teplote a doplnenie vhodným vínkom Vám zaručene pošteklí chuťové poháriky. 

Spanakopita – grécke jedlo, ktoré si môžete objednať v každej reštaurácii či taverne alebo kúpiť v každej gréckej pekárni. Toto jedlo je vhodné v každom ročnom období, pretože sa vyrába z cesta Filo, ktorého pláty sú veľmi tenké a preto celý pokrm je ľahučký a veľmi chutný. Spanakopita je vlastne listové pečivo plnené gréckym syrom Feta a špenátom. Je to vhodná pochúťka na horúce letné dni. 

Moussaka – grécky pokrm, známy po celom svete. Moussaka je jedlo podobné talianskym lasagnám. Základom je baklažán, zemiaky, mleté mäso a paradajky. Dokonalú chuť tejto pochúťky dotvára bešamelová omáčka tvorená z masla, mlieka a múky. Zapekaný syr na vrchu Moussaky je len čerešničkou na torte. 

Gyros – gyros poznajú určite všetci. Jedlo, ktoré u nás kúpite vo forme fastfoodu, no toto jedlo však pochádza práve z Grécka. Tenké plátky mäsa v chlebovej placke alebo v tortille v kombinácii so zeleninou a dochutené typickou gréckou omáčkou tzatziki je proste delikatesa. V gréckych reštauráciách či tavernách sa môžete stretnúť aj so slovom Souvlaki, čo je vlastne Gyros s hranolčekmi zabalené v pite. 

Revani – ak už ste vyskúšali dokonalé grécke hlavné jedlá, ako dezert vyskúšajte typický grécky dezert Revani. Krupicový koláč s príchuťou citróna, poliaty sirupom s orechami navrchu. V teplých letných večeroch je veľmi osviežujúci, ľahký a hlavne sladký. 

Všeobecne je grécka kuchyňa ukážkou dokonalej gastronómie, preto akékoľvek jedlo v jedinečných gréckych tavernách vyskúšate, neobanujete. Gréci si dávajú záležať na čerstvosti surovín a tom najkvalitnejšom olivovom oleji, vďaka tomu budú Vaše chuťové bunky v siedmom nebi.  

Aktuálne podmienky cestovania — Pre vstup do krajiny je potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Pred cestou do Grécka odporúčame sledovať stránku www.mzv.sk, kde by v najbližších dňoch mali byť aktualizované podmienky pre očkovaných turistov a cestujúcich, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.