Ochutnajte ozajstné talianske špeciality na Sardínii

Ochutnajte ozajstné talianske špeciality na Sardínii

Chutná talianská kuchyňa!

Ak tento rok navštívite Taliansko, okrem historických pamiatok, romantických miest a množstva pláži by ste mali ochutnať aj dokonalú taliansku kuchyňu. Pripravili sme pre Vás pár najchutnejších a najznámejších talianských pokrmov, ktoré musíte vyskúšať.

Jedna z obľúbených letných destinácií – Taliansko, je bohaté na históriu, krásne mestá a miesta v nich, pieskové rozsiahle pláže, ale aj dokonale chutnou kuchyňou. Keď už sa pôjdete večer prejsť na miestnu promenádu a budete prechádzať okolo množstva reštaurácií, vyskúšajte niektoré s typických talianskych jedál. Prinášame Vám pár tipov na typické talianske pochúťky, s ktorých budete mať určíte ,,nebíčko v papuľke“. 


Bruschetta – typické talianske predjedlo, čoraz známejšie po celom svete. Na panvici opečený nadýchaný chlieb, pokvapkaný tým najkvalitnejším panenským olivovým olejom a potretým cesnakom je základ. Čerstvé paradajky, bazalka, soľ a korenie sú typickými prísadami, ktoré na bruschette nesmú chýbať. Podľa Vašej chuti si ju môžete dochutiť ešte olivami, syrom, salámou či zeleninou, medze sa tu nekladú. Je to veľmi ľahké, rýchle a osviežujúce jedlo na horúce letné večeri. 

Caprese – ďalšie typické talianske predjedlo na osvieženie horúcich večerov. Ľahké, jednoduché a pritom tak chutné. Základnými ingredienciami sú čerstva mozzarela, čerstvé paradajky a lahodná bazalka. Toto všetko pokvapkané kvalitným panenským olivovým olejom, so soľou a čiernym korením. Farby na tanieri – biela, červená a zelená pripomínajú taliansku trikolóru, aby ste nezabudli, kde sa práve nachádzate. Dokonalé predjedlo, ktoré by na talianskej večeri určite nemalo chýbať. 

Pizza Magherita – áno, áno, zase pizza! Určite ste ju jedli už na milión spôsobov a v mnohých reštauráciách v rôznych krajinách. No ak pri cestovaní Talianskom prechádzate aj mestom Napoli, zastavte sa v dokonalej reštaurácii L´Antica Pizzeria da Michele a vyskúšajte pravú taliansku pizzu Margherita. Jemné, nadýchané a chrumkavé cesto s paradajkovou omáčkou, syrom a bazalkou je typická talianska špecialita, ktorá svojimi farbami opäť pripomína taliansku trikolóru. 

Tagliatelle s plodmi mora – Talianska kuchyňa je preslávená aj dokonalo pripravovanými All dente cestovinami na akýkoľvek spôsob. My Vám odporúčame vyskúšať práve Tagliatelle s plodmi mora, ktoré dokonalo dotvoria romantickú večeru pri mori. Cestoviny s čerstvými paradajkami, bazalkou a jemným parmezánom, dochucujú mušle alebo iné plody mora. Taliani sú experti v dochucovaní jedál, preto by ste určite mali toto jedlo vyskúšať. Nebudete ľutovať! 

Fegato – ak by ste sa v rámci talianskej prímorskej dovolenky chystali navštíviť aj obľúbené Benátky, určite by ste sa mali zastaviť v obľúbenej reštaurácii Vini da Gigio. Odporúčame Vám vyskúšať jedlo s názvom Fegato, čo sú tenké plátky teľacej pečienky s karamelizovanou cibuľkou pokvapkané vínnym octom alebo citrónom. V kombinácii so zemiakmi alebo polentou sa Vám zbláznia všetky chuťové poháriky. 

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 48 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie digitálneho elektronického formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Taliansko neuznáva národné očkovacie preukazy, ani potvrdenia o prekonaní choroby COVID-19.