Nechajte sa zlákať chorvátskou kuchyňou

Nechajte sa zlákať chorvátskou kuchyňou

Chorvátsky mlsný jazýček!

Ak sa na dovolenku tento rok chystáte do najobľúbenejšej dovolenkovej destinácie Slovákov Chorvátska, máme pre Vás pár tipov na typické chorvátske špeciality.

V chorvátskej kuchyni prevládajú slovanské prvky, preto sa až tak nelíši od tej našej. Prevládajú jednoduché jedlá s použitím korenín, mlieka a mäsa. A keďže je Chorvátsko prímorská krajina, v dobrom menu nesmú chýbať aj morské ryby a mäkkýše. Chorváti sú na svoje kulinárske schopnosti právom pyšní, preto Vám prinášame pár tipov, ktoré jedlá počas svojej dovolenky určite vyskúšať!

Crni rizot – skutočná gurmánska pochúťka je vlastne rizoto s morskými plodmi, kde určite nesmú chýbať chobotnice a sépie. Ich typický čierny atrament jedlu dodáva čiernu farbu a hlavne veľmi príjemnú rybaciu chuť. Ponúkajú ho v každej dobrej reštaurácii a je to typický chorvátsky pokrm, ktorý by ste určite mali ochutnať.

Soparnik – Počiatky vzniku tohto chutného jedla pochádzajú z dnešného Omiša a mnohí si myslia, že ide o prototyp talianskej pizze. Soparnik je vlastne slaný pikantný koláč z lístkového cesta s náplňou z mangoldu, cibule a petržlenu. Tradične sa pečie v kamennej peci prikritý žeravými uhlíkmi. Chorváti sú na svoj soparnik takí hrdí, že ho vyhlásili za nehmotné kultúrne dedičstvo.

Brudet – pre prípravu tohto typického jedla z dalmatínskej oblasti budete potrebovať aspoň 3 druhy morských rýb v kombinácii s paradajkami, bielym vínom, cibuľou a cesnakom. Ako príloha je vhodná polenta, teda kaša s kukuričnej múky. Pre ešte lepšiu chuť môžete nájsť v brudete raka, homára alebo mušle. Je to naozaj výnimočne chutné jedlo vhodné na horúce letné dni, ktoré by ste pri návšteve Chorvátska nemali vynechať!

Pljeskavica s ajvarom – známa mäsová pochúťka sa pripravuje so 4 druhov mäsa – hovädzie, bravčové, jahňacie a teľacie. Do takéhoto mletého mäsa sa pridávajú už len koreniny na dochutenie a cibuľa. Ako príloha je ideálny pita chlieb alebo jemne grilovaný chlieb Ijepinje či hranolky. Toto jedlo dokonale dochutí práve pre Chorvátsko typický ajvar, ktorý sa pripravuje s pečených paprík, feferónky, korenín, paradajky a podľa regiónu sa môže pridať aj pečený baklažán.

Rožata – nájdete ju v každom bufete, v každej dobrej reštaurácii a dokonca aj v každej domácnosti. Typický chorvátsky dezert rožata, dezert podobný panna cotte, pripravovaný z mlieka, vajec, cukru a rumu (alebo vzácneho likéru z ružových lupeňov) poliaty sladučkým karamelom. Keďže sa rožata podáva studená, je to obľúbený letný dezert všetkých Chorvátov.

Fritule – určite nie posledným dezertom, ktorý musíte ochutnať sú fritule. Aj keď sa pečú hlavne na Vianoce a Veľkú noc alebo pri oslavách a svadbách, môžete ich ochutnať aj v každej kvalitnej reštaurácii. Fritule sú tradičné chorvátske vyprážané šišky. Vyrábajú sa s kysnutého cesta, dochutené rumom, citrónovou kôrou, hrozienkami a obalené v práškovom cukre. Je to naozaj pochúťka, po ktorej budete mať ,,nebíčko v papuľke“!

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Zaočkovaní cestujúci sa potrebujú preukázať digitálnym COVID pass preukazom.