Môžeme cestovať do zahraničia aj v čase lockdownu?

Môžeme cestovať do zahraničia aj v čase lockdownu?

Užite si dovolenku v zahraničí!

Pri stále pretrvávajúcom lockdowne na Slovensku, kedy nesmieme cestovať ani len mimo vlastný okres, sa zdá cestovanie do zahraničia ako nesplniteľný sen. Je to však tak?

Áno, môžeme. Aj napriek pretrvávajúcim opatreniam a zákazom cestovať z okresu do okresu z dôvodu obmedzenia šírenia vírusu COVID 19, na dovolenku do zahraničia vycestovať môžeme. V takomto prípade môžete cestovať cez okresy, avšak sa v prípade policajnej kontroly budete musieť preukázať negatívnym testom na COVID 19 a platnou letenkou, či aspoň rezerváciou v danom hoteli. 

Odporúčame tiež sledovať stránku www.mzv.sk, kde nájdete všetky platné opatrenia a odporúčania daných krajín, ako tiež všetky potrebné doklady, ktorými sa budete musieť pri vstupe do krajiny preukázať.  

Od 05.februára 2021 sa do cestovateľského semafóru zaviedla nová farba - tmavo červená - označujúca krajiny s vysokým rizikom nákazy, do ktorej patrí aj Slovensko. Od 17.februára 2021 sa ruší zoznam menej rizikových krajín a možnosť prekročenia hraníc so 72 hodinovým PCR testom. Preto sa pripravte, že po príchode s ktorejkoľvek krajiny na Slovensko budete povinní absolvovať 14-dňovú karanténu, na 8.deň domácej izolácie podstúpenie PCR testu a ukončenie karantény až po obdržaní negatívneho výsledku PCR testu na COVID 19. Ak na Slovensko zo zahraničia pricestujete leteckou dopravou, ste povinní  si pri príchode do krajiny vyplniť elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho

Zistite, aké podmienky Vás čakajú pri cestovaní do obľúbených dovolenkových destinácií: 

Maldivy - Pri príchode do krajiny ste však povinní preukázať sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 96 hodín a predloženie rezervácie v danom hoteli či rezorte. Potom Vám už nič nebráni užívať si dokonalosť tejto jedinečnej krajiny.

Dominikánska republika - Do tejto obľúbenej dovolenkovej destinácie môžete cestovať bez obmedzení. Nie je povinný negatívny test ani absolvovanie karantény. Napriek tomu sa na letisku vykonávajú náhodné rýchlotesty a meranie telesnej teploty. Povinné je však nosenie rúšok na všetkých verejných miestach. 

Grécko - Od 7.novembra 2020 na dobu neurčitú zaviedlo Grécko pre svojich obyvateľov lockdown, no hranice ostávajú naďalej otvorené. Pri vstupe do krajiny sa budete musieť preukázať negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinná 7-dňová karanténa pre všetkých cestujúcich do krajiny. 

Dubaj - od 31.januára 2021 je v Spojených arabských emirátoch povinnosť pri prílete do krajiny preukázanie sa negatívnym RT-PCR testom v anglickom jazyku, nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinná 10-dňová karanténa, ktorá bude kontrolovaná prostredníctvom monitorovacieho náramku a taktiež monitorovacou aplikáciou, ktorú je potrebné si stiahnuť. Nedodržanie povinnosti karantény podlieha vysokým pokutám. 

Turecko - od 28. decembra 2021 je vstup do Turecka podmienený preukázaním sa negatívnym PCR testom na ochorenie COVID 19, nie starším ako 72 hodín. Od 15. marca 2021 pri cestovaní leteckou dopravou je taktiež povinnosť vyplniť vstupný registračný formulár

Seychely - Svoje hranice pre zahraničných turistov otvorili už aj Seychely. Napriek tomu, však cestovať môžu iba cestujúci, ktorí boli zaočkovaní proti COVID 19 oboma vakcinačnými dávkami. Musíte sa preukázať príslušným certifikátom o riadnej vakcinácii. Napriek očkovaniu však budete potrebovať aj negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín od odletu. Karanténa na Seycheloch nie je povinná, preto si môžete začať užívať svoju vysnívanú dovolenku. 

Kapverdy - Od 12.októbra 2020 bola obnovená letecká doprava aj na Kapverdy. Vstup do krajiny pre cestujúcich je preukázanie sa negatívnym PCR testom na COVID-19, nie starším ako 72 hodín. Kapverdy neuznávajú potvrdenie o prekonaní COVID-19 ani potvrdenie o absolvovaní očkovania. Karanténa nie je v krajine povinná.

Zanzibar - Cestovanie na Zanzibar je bez obmedzení. Nepotrebujete sa preukazovať žiadnym testom ani absolvovať karanténu. Všetci cestujúci však musia imigračným pracovníkom predložiť vyplnený zdravotný formulár a budú podrobený meraniu telesnej teploty. Tak už nečakajte a leťte do Tanzánie! 

Upozorňujeme však, že pred každou cestou do zahraničia by ste si mali prečítať aktuálne informácie danej krajiny na stránke www.mzv.sk a taktiež sa informovať u leteckého prepravcu na jednotlivé podmienky a opatrenia pre vstup na palubu jednotlivej leteckej spoločnosti.