Čím sa líši dovolenka na južnom a severnom Cypre?

Čím sa líši dovolenka na južnom a severnom Cypre?

Turecká alebo grécka časť? Obe sú úchvatné!

Dnes sa pozrieme na to, aký je rozdiel medzi dovolenkou na južnom a severnom Cypre. Ak sa neviete rozhodnúť či ,,grécka“ alebo ,,turecká“ časť, tu je pár porovnaní, ktoré Vám môžu pomôcť vybrať si tú pravú pre Vás.

Poďme sa najprv pozrieť na históriu tejto krajiny a prečo je vlastne Cyprus rozdelený na dve časti.
Súčasné rozdelenie na južný a severný Cyprus je dôsledkom nepokojov v roku 1974. Z dôvodu štátneho prevratu, Turci obsadili tretinu územia krajiny a vyhlásili samostatnú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznávajú iba Turci. Južná časť sa nazýva Cyperská republika, ktorú dnes uznáva zvyšok sveta. Ostrov oddeľuje tzv. zelená čiara, ktorá predstavuje neutrálne územie medzi regiónmi. Vy si však kľudne môžete vybrať, na ktorej strane chcete tráviť dovolenku alebo môžete navštíviť obe časti počas jednodňového výletu.

Pláže, more a počasie-  aj keď je Cyprus stále len jeden ostrov, pláže na južnej a severnej strane sú dosť rozdielne. Južný ,,grécky“ Cyprus má rozsiahle pieskové pláže, s príjemnou teplotou mora a malým výskytom vĺn, čo je vhodnejšie pre rodiny z deťmi a neplavcov. Severný ,,turecký“ Cyprus má členité pobrežie s kamienkovými plážami, útesmi, chladnejším morom a silnejším vetrom. Táto časť by mohla byť vhodná pre milovníkov adrenalínových športov ako windsurfing či kiteboarding a skúsených plavcov. Severný Cyprus je známy svojim veternejším počasím a taktiež väčší úhrn zrážok, na rozdiel od južného Cypru, kde teploty cez leto stúpajú do 40°C.

Hotely a ubytovanie – Ubytovanie na severnej či južnej strane sa v podstate v ničom nelíši. Na oboch stranách Cypru nájdete hotely nižšej či vyššej kvality, s rôznymi atrakciami a animáciami. Služby sú tu však na vysokej úrovni a oba národy si potrpia na spokojnosti dovolenkujúcich. Rozdiel je možno len v cene, kedy je ubytovanie na ,,gréckej“ časti drahšie ako na tej ,,tureckej“.

Kultúra a architektúra – Kultúra v oboch častiach je veľmi odlišná. Zatiaľ čo grécka časť je ortodoxno krešťanská, turecká časť je moslimská. Preto na severnej časti Vás čakajú temperamentní Turci, s ktorými môžete do nekonečna vyjednávať o cenách a službách, na južnej strane sa stretnete s dobrosrdečnými a pohodovými grékmi. Na severnej strane Cypru by ste mali dodržiavať určité pravidlá a vyhýbať sa odhaleným nohám a ramenám a taktiež vyjadrovaniu sa na politickú situáciu a náboženstvo.

Gastronómia – zaujímavosťou je, že aj keď sú obe časti kultúrne rozdielne, gastronómiu majú po väčšine rovnakú. Na oboch stranách Cypru prevládajú teplé predjedlá a šaláty, čerstvé ovocie a zelenia, ryby alebo špecialita južnej aj severnej časti ,,kleftiko“, čo je 6 hodín pečené baranie mäso so zemiakmi, ktoré by ste mali určite ochutnať. Samozrejme, že v rámci konkurencie si každá časť chystá aj vlastné jedlá ako turecké obľúbené plnené baklažány alebo chutné grécke souvlaki.  

Nech si nakoniec vyberiete ktorúkoľvek časť, verte, že Cyprus je nádherná krajina na dokonalú dovolenku. Každá časť Cypru má čo ponúknuť a každá je niečím zaujímavá, preto je jasné, že sa tu určite nudiť nebudete a zažijete jeden z krásnych a príjemných zážitkov na celý život. 

 

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny nie je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom ,avšak môžete byť podrobený náhodnému testovaniu na hraniciach na náklady Cyperskej republiky. Povinné je len vyplnenie digitálneho elektronického formulára  Cyprus Flight Pass Formular.