Choďte na večernú prechádzku v starobylých mestách Istrie

Choďte na večernú prechádzku v starobylých mestách Istrie

Mestá s históriou!

Ak sa chystáte na dovolenku do obľúbenej Chorvátskej destinácie – Istrie, prečítajte si, ktoré starobylé mestá by ste nemali vynechať!

Najväčší chorvátsky poloostrov Istria leží v Jadranskom mori a je to najobľúbenejšia dovolenková destinácia nielen Slovákov. Má čo ponúknuť aktívnym či pasívnym dovolenkárom, preto sa tu určite nudiť nebudete. Pripravili sme si pre Vás tie najvychytanejšie miesta, ktoré by ste pri svojej dovolenke na Istrii určite mali vidieť. 

Mestečko Rovinj – je považované za najromantickejšie mestečko chorvátskeho pobrežia vďaka jeho pôvodným domčekom, úzkym uličkám a námestiam, pripomínajúce Benátky. V roku 1963 bolo mestečko Rovinj vyhlásené za kultúrnu pamiatku a preto je dnes najnavštevovanejším miestom v Chorvátsku. V Rovinj sú k dispozícii kamienkové pláže lemované borovicovými lesmi, ktoré v horúcich dňoch poskytujú dostatok tieňa. No a večer sa môžete vybrať na romantickú prechádzku po meste a osviežiť sa v jednej z reštaurácii či barov. 

Mesto Pula – o meste Pula ste už určite počuli, keďže sa tu nachádza známy rímsky amfiteáter z 1. storočia, podobný ako koloseum v Ríme. V minulosti dejisko obľúbených gladiátorských zápasov, dnes sa tu pod holým nebom premietajú filmy a konajú koncerty. Centrum mesta Pula Vám môže pripomínať Viedeň, no romantika s tohto miesta priam žiari. Množstvo chrámov, radnica či Zlatá brána ( víťazným oblúkom) láka návštevníkov na krásne podvečerné prechádzky vo dvojici. Ak sa už ubytujete v blízkosti tohto nádherného mesta, odporúčame absolvovať aj potápanie, keďže podmorský svet v tejto časti ponúka naozaj neuveriteľné zážitky. 

Mesto Motovun – nachádza sa na samotnom vrchole hory a je to ďalšie historicky zachovalé mestečko, ktoré by ste pri potulkách Istriou nemali vynechať. Istria bola kedysi pod benátskou nadvládou, preto sa môže stať, že samotné mestečko Motovun Vám bude pripomínať Taliansko. Dokonca aj obyvatelia tu stále plynulo hovoria taliančinou, čo dotvára čaro tohto miesta. Pri romantickej prechádzke by ste mali zavítať do miestneho kostola, postaveného v 17. storočí alebo do zvonice z 13. storočia. Dláždené úzke ulice tohto miesta a jedinečná starobylá architektúra je skutočne zážitok. Motovun je známy hlavne vďaka vysokému výskytu hľúzoviek, preto odporúčame navštíviť aj niektorú z miestnych reštaurácií a vyskúšať jedlá práve z tejto pochúťky. 

Prístavné mestečko Poreč – nachádza sa na západnom pobreží a má neskutočné historické mesto. Typické úzke uličky, množstvo historických pamiatok a romantické reštaurácie. Najväčšou historickou pamiatkou je Bazilika sv. Eufrázia, postavená v 6. storočí, ktorá bola v roku 1997 zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Po romantickej prechádzke so svojou láskou Vám odporúčame aj vychutnanie si kávy či drinku na jednej z dvoch obranných veží, ktoré ponúkajú dokonalý výhľad na okolie. Západ slnka s tohto miesta bude zážitok na celý život. 

Národný park Kamenjak – Na južnom pobreží Istrie sa nachádza známy polostrov Kamenjak, ktorý je od roku 1996 vyhlásený za chránenú  a krajinnú oblasť a preto tu platia aj prísne pravidlá. Je tu zakázaná výstavba, preto sa tu môžete presúvať iba po prašných cestách, peší turisti a cyklisti zadarmo, vozidlo platí vstup 20 - 25 HRK na deň. Môžete si tu užiť nádherné kryštálovo čisté more s množstvom plážičiek, keďže celý polostrov Kamenjak je veľmi členitý. Odporúčame využiť aj ponúkané plavby loďou na okolité ostrovčeky. Osviežiť sa tu môžete v dvoch baroch, deti sa vyšantia na ihriskách a pri objavovaní replík dinosaurov. Ak preto hľadáte romantické zákutia, kde nebude množstvo turistov, ste tu správne. 

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom , nie starším ako 72 hodín. Taktiež je povinné vyplnenie formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Pred cestou do Chorvátska odporúčame sledovať stránku www.mzv.sk, kde by v najbližších dňoch mali byť aktualizované podmienky pre očkovaných turistov a cestujúcich, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali.