7 zaujímavostí, ktoré by ste mali na Cypre vidieť

7 zaujímavostí, ktoré by ste mali na Cypre vidieť

Prebádajte ostrov dvoch tvárí!

Máme tu ďalšiu obľúbenú dovolenkovú destináciu – Cyprus. Afroditin ostrov alebo ostrov korytnačiek, tak ho prezývajú nielen miestny, ale aj turisti . Ak sa sem chystáte na dovolenku, prinášame Vám pár zaujímavostí, ktoré by ste mali navštíviť.

Podľa gréckych legiend je práve Cyprus rodiskom známej bohyne lásky – Afrodity, konkrétne sa mala zrodiť pri meste Pafos. Podľa domácich obyvateľov práve vďaka Afrodite získal ostrov Cyprus svoju krásu a nádhernú prírodu, preto jej aj v súčasnosti usporadúvajú často oslavy na jej počesť. Nech sa vyberiete na ktorúkoľvek časť ostrova máte naozaj veľkú šancu vidieť plávajúce korytnačky, ktoré tu majú ideálne podmienky na hniezdenie. Preto tu okrem antických pamiatok, dokonalých piesočných pláži a nádhernej prírody môžete zažiť aj dokonalé divadlo práve sa liahnucich korytnačiek či zažiť nezabudnuteľné plávanie s týmito krásnymi tvormi.

Kourion – 20 kilometrov západne od Limassolu sa nachádza táto archeologická lokalita Kourion, ktorá je snáď najnavštevovanejšou pamiatkou Cyprusu. Vďaka svojej polohe a dokonalému výhľadu na more je skutočne nádherným miestom. Z dôvodu častých zemetrasení práve na tomto mieste sa tu zachovalo divadlo rímskeho typu, pozostatky bazaliky a dom jedného z panovníkov. Je tu aj zachovalý amfiteáter, kde sa konajú rôzne vystúpenia a priamo v strede pódia sa nachádza malá diera, na ktorú keď sa postavíte zažijete dokonalú akustiku tohto miesta. Na pobreží sú taktiež ideálne podmienky na Kitesurfing a windsurfing, preto sa tu určite nudiť nebudete.

Hrad Kolossi – ak už budete v blízkosti mesta Limassol, určite by ste nemali vynechať ani hrad Kolossi, ktorý sa nachádza 14 kilometrov od mesta. Bývala križiacka bašta, 3 poschodová , 21 metrov vysoká stavba štvorcového pôdorysu bola domovom rytierov sv. Jána Jeruzalemského, neskôr aj rádu templárov. Táto oblasť je obklopená romantickými vinohradmi, keďže sa tu vyrába známe víno „Vin de Commanderie“, preto odporúčame aj prechádzku po viniciach a ochutnávku tohto chutného sladkého nápoja. Hrad môžete kľudne prejsť sami za vstupné 2,50 EUR a v priľahlej záhrade si môžete oddýchnuť na lavičke pod palmami alebo spraviť množstvo jedinečných fotiek tejto krásnej gotickej stavby z 15. storočia.

Akamas – severná strana polostrova Akamas je známa svojou tyrkysovou lagúnou a prístavom Lanchi. Je to ideálna destinácia na akúkoľvek nezabudnuteľnú atrakciu, či už len ,,obyčajné“ plávanie v tejto krásnej lokalite, plavba loďou či člnom do okolitých lagún alebo si môžete prenajať štvorkolku a prebádať rozsiahle pobrežie. Je to naozaj čarovné miesto a preto by ste mali počítať s množstvom turistov, chodia sem aj výletné lode z okolia, preto odporúčame lagúnu navštíviť hneď ráno alebo až neskôr poobede, kedy sa už turistické lode vracajú do svojich prístavov.

Nikózia– hlavné mesto Cypru je posledné mesto rozdelené na dve časti – cyperskú časť a tureckú časť. Cyperská časť je viac ,,grécka“, zatiaľ čo turecká časť je viac rušnejšia a živšia.  Mesto delí tzv. ,,zelená hranica“ kde pri prechode budete potrebovať platný cestovný pas, čo by Vás však nemalo odradiť, pretože sa oplatí vidieť obidve časti tohto mesta. Za návštevu určite stojí mešita Selimiye, pôvodne to bola gotická katedrála sv. Sofie, kde sa konali korunovačné slávnosti cyperských kráľov. V oboch častiach mesta je množstvo pamiatok, ktoré sa oplatí vidieť a zažiť v jednom meste tak rozdielne kultúry v jeden deň je skutočný zážitok.

Paphos – miesto zrodenia bohyne lásky Afrodity je turisticky najznámejšou lokalitou na ostrove. Podľa legendy bola táto bohyňa zrodená z morskej peny a vraví sa, že kto obopláva Afroditinu skalu, toho táto bohyňa obdarí neskutočnou krásou. Určite to neváhajte vyskúšať! Neďaleko mesta Paphos môžete zájsť aj k ďalšej atrakcii ,, Hrobke kráľov“ kde paradoxne žiadne hroby kráľov nenájdete. No aj napriek tomu sa oplatí vidieť kamenné katakomby s freskami na stenách a dórskymi stĺpmi. S tohto miesta však budete nadšení, pretože sú oveľa väčšie a monumentálnejšie než si viete predstaviť.

Famagusta – na východe Cypru je situovaný najhlbší prístav ostrova. Okrem toho, že tu môžete obdivovať lode rôznych veľkostí a cenových kategórií, sa prejdite okolo tradičného mestského opevnenia. Navštívte dve najznámejšie pamiatky tohto miesta a to mešitu Lala Mustafa Pasha a kláštor sv. Barnabáša. Najzaujímavejšou časťou Farmagusty je však štvrť Varosha, prezývaná aj ,,mesto duchov“, ktorá bola kedysi prosperujúcou časťou mesta. Na dovolenky sem chodilo mnoho filmových hviezd a iných známych osobností, no v súčasnosti je však štvrť prázdna a pomaly chátra.

Fig Tree Bay – no a aby ste svoju dovolenku netrávili len obdivovaním turistických pamiatok, ale užili si aj oddych a krásu tohto ostrova, odporúčame navštíviť aj najkrajšiu pláž na Cypre. Je ňou práve Fig Tree Bay, ktorá dostala meno podľa figových stromov, ktoré tu rastú. Je vhodná aj pre rodiny z deťmi vďaka pozvoľnému prístupu, zlatému piesku a tyrkysovému moru. V minulosti bola pláž ocenená modrou vlajkou a vyhlásená za tretiu najkrajšiu pláž v Európe a dnes je obľúbená hlavne medzi turistami. Na výber je tu množstvo vodných športov alebo môžete preplávať na blízky ostrovček, ktorý od pláže delí iba plytké more.

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny nie je povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom ,avšak môžete byť podrobený náhodnému testovaniu na hraniciach na náklady Cyperskej republiky. Povinné je len vyplnenie digitálneho elektronického formulára  Cyprus Flight Pass Formular.