5 miest, ktoré musíte v talianskom regióne Umbria  navštíviť

5 miest, ktoré musíte v talianskom regióne Umbria navštíviť

Tip na taliansky trip!

Aj keď tento známy taliansky región Umbria nemá prístup k moru, je jedným z najkrajších v Taliansku. Preto ak rozmýšľate o Tour de Italy, Umbriu by ste určite nemali vynechať.

Keďže sa Umbria nachádza vo vnútrozemi, je často neprávom turistami prehliadaná. No jej bohatá história, príroda a architektúra má každopádne čo ponúknuť všetkým, ktorí sa rozhodnú toto prekrásne miesto preskúmať. Prečítajte si 5 tipov, ktoré by ste pri prechádzaní regiónom Umbria mali vidieť.

Perugia – Perugia (Perudža) je hlavným mestom regiónu Umbria a jej história siaha až do 4. storočia. Najväčším lákadlom pre turistov je historické centrum mesta a kaskádové riešenie niektorých častí mesta. Pri návšteve Perugie by ste určite nemali vynechať ani najnavštevovanejšiu fontánu Maggiore, ktorá sa stala symbolom mesta. Ďalšou najnavštevovanejšou pamiatkou je Palazzo dei Priori, v ktorej v súčasnosti sídli radnica. No a pre tie najkrajšie výhľady na celé mesto Perugia a jej okolie môžete vyliezť na niektorý z okolitých kopcov a užiť si tak jedinečný zážitok pri západe slnka.

Orvieto – dokonalo nedotknuté talianske mestečko, ktoré si dodnes dáva záležať na neporušenej atmosfére mesta. Preto sa sem dostanete najlepšie vlakom, no ak sa sem vyberiete autom, budete ho musieť odparkovať na okrajových parkoviskách mimo mesta. Je to naozaj jedinečné mesto postavené na tufových útesoch vulkanického pôvodu. Najznámejšou pamiatkou mesta je určite Duomo di Orvieto najkrajší z historicky vzácnych kostolov z 13. storočia. No a poprechádzať by ste sa mali samozrejme aj po samotnom historickom centre, kde dominantou je veľká katedrála a vzácne historické múzeum.

Assisi – každý z nás už určite počul o sv. Františkovi z Assisi, ktorý založil františkánsku reholu. Toto mesto je pre Talianov dôležité pútnické miesto, ktoré navštevujú minimálne 1x do roka. Celé mesto má jedinečnú duchovnú atmosféru a najväčšou dominantou mesta, ktorú by ste nemali vynechať a určite ju ani neprehliadnete je Bazilika sv. Františka, v ktorej je tento svetec aj pochovaný. V Assisi nájdete mnoho kostolov a katedrál, ktoré stoja za návštevu, preto by ste si mali vyhradiť dostatok času na preskúmanie všetkých nádherných zákutí v tomto jedinečnom talianskom mestečku.

Trevi – mestečko Trevi, klenot medzi talianskymi mestečkami regiónu Umbria. Okolie lemované olivovými hájmi a starobylé centrum mesta s nádhernou dominantou – fontánou di Trevi, ktorá je najnavštevovanejším miestom v meste. Taktiež by ste nemali vynechať množstvo skvelých reštaurácii, ktoré sa v meste nachádzajú na každom kroku a ochutnať tak ,,klenot regiónu“ panenský olivový olej. Vďaka okolitým olivovým hájom sa môžete spoľahnúť, že Vám ho naservírujú v každej reštaurácii v mestečku.

Gubbio – Historické mestečko Gubbio disponuje mnohými historickými pamiatkami ako kostoly, chrámy či kláštory. Za najväčšou dominantou mesta je bezpochyby Palazzo dei Consoli, postavená medzi 1332 a 1338 v ktorom sa v súčasnosti nachádza múzeum. Najnavštevovanejšie je Gubbio v predvianočnom období, kedy sa na blízkom kopci rozsvieti obrovský vianočný stromček, čo je znamením pre otvorenie vianočných trhov v celom Taliansku. Za návštevu samozrejme stoja aj okolité háje avokádových stromov, ktoré sa nachádzajú všade okolo mestečka a dokonalo dopĺňajú atmosféru Talianska.

Aktuálne podmienky cestovania — Pri vstupe do krajiny je povinné preukázanie sa digitálnym COVID PASSomTaktiež je povinné vyplnenie digitálneho elektronického formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny a oznámiť príchod na Oddelení prevencie príslušného zdravotníckeho zariadenia.