5 jedinečných zážitkov, ktoré musíte na Santorini zažiť

5 jedinečných zážitkov, ktoré musíte na Santorini zažiť

Čierna perla Egejského mora!

Santorini, najobľúbenejší a najnavštevovanejší grécky ostrov. Prečítajte si tipy na 5 jedinečných zážitkov, ktoré Vás na tomto nádhernom a jedinečnom ostrove čakajú.

Čierna perla Egejského mora. Aj tak sa nazýva tento najkrajší a najvyhľadávanejší grécky ostrov vulkanického pôvodu. Strmý ostrov v tvare ,,croissantu“ s dlhými pieskovými plážami a typickými bielo-modrými kupolovými domčekmi. To je Santorini. Prečítajte si pár zaujímavých tipov, ktoré by ste mali navštíviť pri svojej dovolenke.

Lanovkou v hlavnom meste Fira
Fira sa stala hlavným mestom ostrova Santorini v 19. storočí a dnes je rozvíjajúcim sa mestom s 1500 obyvateľmi. Jedným z obľúbených spôsobov, ako sa sem dostať je loďou. Keď prídete do prístavu v meste Fira, môžete využiť niekoľko spôsobov, ako sa dostať do centra mesta. Menej obľúbeným spôsobom je samozrejme pešo, kedy budete musieť zdolať strmé a klzké schodisko s viac ako 590 schodmi. Obľúbenejší a rýchlejší spôsob je lanovka. Nasadnite do lanovky už v prístave a vyvezte sa do centra mesta za doprovodu krásneho výhľadu na more a okolie.

Plávajte v horúcich prameňoch v mori
Z prístavu v hlavnom meste Fira vyrážajú aj výletné loďky práve k neďalekým horúcim prameňom. Ponorte sa v horúci letný deň do osviežujúceho mora a plávajte. Po chvíľke zbadáte inú farbu vody a stúpajúcu teplotu prúdov termálnej vody. Je to naozaj výnimočný zážitok, ideálny čas na takéto kúpanie je od konca mája do júna, kedy sú horúce pramene najteplejšie. A po takomto zaujímavom kúpaní v mori zavítajte na neďaleký neobývaný ostrov Nea Kameri a užite si nenáročnú turistiku na 130 metrový sopečný kráter.

Opaľujte sa na červenej pláži
O prekrásnych bielych pieskových plážach dovolenkových destinácií sme už všetci počuli, prípadne ich navštívili. Raritou nie sú ani pláže s čiernym pieskom, hlavne čo sa vulkanických ostrovov týka. Ale navštívili ste už pláž s červenými a čiernymi sopečnými kamienkami? Ak ste takú ešte nevideli a dovolenkujete na ostrove Santorini, vyberte sa na Red Beach neďaleko starobylého Akrotiri. Názov dostala podľa červeného piesku a železom obohatených skál, ktoré pláž obklopujú. O občerstvenie sa tu stará množstvo barov a reštaurácii, na prenájom sú tu lehátka a slnečníky. Toto romantické a fotogenické miesto nesmie chýbať vo Vašom itinerári.

Užite si najkrajší výhľad z dedinky Pyrgos
Dedinka Pyrgos obklopená vinicami s tým najpanoramatickejším výhľadom vďaka tomu, že je položená na najvyššom mieste. Ak sa chcete pokochať výhľadom na celé okolie, odporúčame obuť si turistické boty a vyšliapať si menšiu túru na Pyrgos Kastelli. Je to najzachovalejší z piatich benátskych hradov a v minulosti slúžil ako kláštor. A po tejto nenáročnej turistike si vychutnajte ochutnávku vína v neďalekých vinárstvach s taktiež krásnymi výhľadmi. Je to romantika ako vyšitá.

Typické mlyny v meste Oia
Najznámejšie mesto celého ostrova, vybudované priamo nad morom na vulkanickej skale poznáte zo všetkých fotiek o Santorini. Typické bielo-modré kupolovité domčeky, dokonalé výhľady na more a množstvo mlynov v okolí, to je Oia. Typické mlyny dnes slúžia ako obydlia miestnych obyvateľov, ako reštaurácie, bary či vinárničky. V niektorých sa dokonca môžete aj ubytovať, keďže slúžia ako penzióny pre turistov. Západná strana mesta je vyhľadávaná vďaka dokonalým výhľadom na západ slnka, preto by ste sa mali obrniť trpezlivosťou a ak si aj vy chcete užiť túto krásu, vyrazte aspoň o hodinku skôr.

Aktuálne podmienky cestovania — Pre vstup do krajiny je potrebné vyplnenie formulára . Taktiež je povinné vyplnenie online formulára najmenej 24 hodín pred cestou do krajiny.  Po odoslaní formulára dostanete QR kód, ktorý musíte predložiť na hraniciach Grécka. Pre vstup do krajiny je taktiež povinné preukázanie sa negatívnym PCR testom, nie starším ako 72 hodín.