Letná dovolenka pri mori a koronavírus

Letná dovolenka pri mori a koronavírus

Morská voda pôsobí na vírus ničivo

Je naozaj nezodpovedné vycestovať alebo nám práve dovolenka pri mori môže pomôcť prekonať koronavírus?

Máme tu letné prázdniny! A s tým spojené teplé počasie, čo mnohých láka k vode. Aj napriek posledným mesiacom, kde nikto nič iné neriešil len koronavírus, sa všetci húfne chystáme k moru. No je to bezpečné?

Pred pár mesiacmi odborníci tvrdili, že teplým počasím a slnečným žiarením intenzita koronavírusu klesne. Dnes však evidujeme viac ako 1,3 milióna nakazených a desaťtisíce úmrtí v Južnej Amerike. ,,Toto sa na druhej strane nevylučuje s faktom, že samotná morská voda pôsobí na vírus ničivo“ povedal v rozhovore pre ČT24 epidemiológ Jiří Beran z Centra očkovania a cestovnej medicíny Českej republiky.

Je naozaj nezodpovedné vycestovať alebo nám práve dovolenka pri mori môže pomôcť prekonať koronavírus? ,,Samozrejme, v období, keď je vysoký výskyt slnečného žiarenia a ultrafialového žiarenia, tak možnosti prežitia toho vírusu sú podstatne horšie. Samozrejme, v tropických oblastiach v období dažďov vzniká aj viac aerosólu, tak by mohlo dôjsť k lepšiemu šíreniu vírusu“ vysvetľuje epidemiológ Beran.

,,U väčšiny prímorských štátov je možno počítať s tým, že ten, kto pláva v mori, s najväčšou pravdepodobnosťou opäť znižuje infekčnú dávku, pretože more je hypertonický roztok, v ktorom vírus samozrejme neprežije. Takže je to určite mix rôznych vplyvov, ale domnievam sa, že ani počasie ani podnebie nehrá tak významnú úlohu, ako individuálne chovanie jednotlivých ľudí a to, ako sa snažia znižovať množstvo infekčnej dávky, ktorú môžu dostať do tela“ povedal v diskusnej relácii pre ČT24 epidemológ Jiří Beran.

Zdroje:

ct24.ceskatelevize.cz/
startitup.sk/