Srí Lanka: aktualizácia cestovného odporúčania MZVEZ SR

Srí Lanka: aktualizácia cestovného odporúčania MZVEZ SR

Informácia pre cestujúcich

V nadväznosti na teroristické útoky, ktoré sa stali počas veľkonočnej nedele 21. apríla 2019 si vám dovoľujeme dať do pozornosti nasledujúce odporúčanie MZVEZ SR.

Stupeň odporúčania: 2. Zvážiť nevyhnutnosť cestovania  - Srí Lanka

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje slovenských občanov, že v nadväznosti na osem koordinovaných teroristických útokov na kostoly a hotely počas veľkonočnej nedele 21. 4. 2019 došlo v krajine k zhoršeniu bezpečnostnej situácie. Srílanské orgány upozorňujú na hrozbu ďalších teroristických útokov najmä na frekventovaných miestach, vrátane omší/modlitieb a turistických miest.

Orgány na Srí Lanke zaviedli opatrenia na zaručenie bezpečnosti v krajine, je potrebné rátať so zdržaniami pri presunoch a pri vstupoch do verejných budov, vrátane hotelov a letísk, kvôli prísnym bezpečnostným prehliadkam. V krajine je priebežne, podľa potreby zriaďovaný zákaz vychádzania v noci, ktorý neplatí pre cestujúcich s platnou letenkou. V krajine platí výnimočný stav, ktorého cieľom je umožniť flexibilitu pri operáciách bezpečnostných zložiek krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nabáda občanov SR, ktorí sa nachádzajú na Srí Lanke k opatrnosti a dodržiavaniu pokynov bezpečnostných zložiek. Medzinárodné letisko „Bandaranaike International" v Kolombe je v prevádzke, je potrebné rátať so zdržaniami vzhľadom na bezpečnostné kontroly.

Ministerstvo odporúča občanom SR, aby boli počas svojho pobytu na Srí Lanke mimoriadne opatrní, vyhýbali sa demonštráciám a väčším zhromaždeniam osôb zvlášť počas sviatkov a pamätných dní, vrátane náboženských zhromaždení. V záujme vlastnej bezpečnosti je dôležité sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie na mieste a striktne rešpektovať pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Občanom SR, ktorí sa pripravujú na cestu na Srí Lanku, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, odporúča, aby zvážili odloženie cesty, kým sa bezpečnostná situácia neupokojí.

Občania SR môžu priamo na mieste kontaktovať konzulku, ktorá bude dostupná na Honorárnom konzulárnom úrade SR v Kolombe každý deň v čase od 8.30 do 18.00 m.č. na telefónnych číslach: +94 11 45 13466, 45 13469, prípadne prostredníctvom honorárneho konzula SR v Kolombe + 94777317766 (mobil). V prípade žiadosti o pomoc v núdzi vo večerných a nočných hodinách je možné  volať na mobilne číslo +919810620318. V prípade potreby môžu občania kontaktovať aj pohotovostný mobil ZÚ SR v Dillí: +91 9810697610, cons.delhi@mzv.sk.

Ministerstvo tiež apeluje na občanov SR, aby v prípade cestovania na Srí Lanku vo vlastnom záujme využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky:

https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/registracia-pred-cestou-do-zahranicia,

V prípade núdze je možné volať aj na tieto telefonické čísla:

1912 - núdzová linka pre turistov nachádzajúcich sa na ostrove (iba v anglickom jazyku)

+94 112 322 485 - núdzová linka srílanskej polície (iba v anglickom jazyku)

+94 112 323 015 - srílanská núdzová linka pre turistov (iba v anglickom jazyku