Pre vstup do Kanady bude povinná elektronická autorizácia

Pre vstup do Kanady bude povinná elektronická autorizácia

Nariadenie sa vás týka, ak cestujete letecky.

Chystáte sa do krajiny javorových listov, hokeja a tisícich jazier? Pozor! Hoci nepotrebujete turistické víza, ak do Kanady zavítate letecky, od marca 2016 sa budete musieť pred odletom povinne elektronicky registrovať.

Turistické víza na vstup do Kanady síce my, Slováci, nepotrebujeme, no registráciu Electronic Travel Authorization (eTA) áno. Nariadenie začne platiť presne od 15. marca 2016 pre občanov všetkých národností, pre ktoré neplatí vízová povinnosť do Kanady a pricestujú sem letecky. Registrovať sa musíte aj vtedy, ak Kanadu využívate ako tranzitnú krajinu a iba v nej prestupujete na lietadlo do ďalšej destinácie. A naopak, eTA nemusíte riešiť, ak na územie Kanady vstúpite po súši alebo po mori.

O eTA požiadate jednoducho, na internetovej stránke canada.ca/eTA. Celý proces registrácie vám zaberie pár minút a potrebujete naň platný pas, platobnú kartu a e-mailovú adresu. Platobnú kartu preto, že získať eTA stojí 7 kanadských dolárov a platí 5 rokov. Na e-mailovú adresu sa vám pár minút po registrácii odošle potvrdenie o úspešnom absolvovaní tejto procedúry.

Žiadne potvrdenie však nemusíte brať so sebou na dovolenku v tlačenej podobe. eTA je elektronicky spojená s pasom, na ktorý ste sa registrovali, to znamená, že vás budú mať v systéme. Na vstup do Kanady teda budete potrebovať iba tento pas.

Zábudlivci, nemajte obavy, eTA môžete získať aj na poslednú chvíľu prostredníctvom akéhokoľvek zariadenia s internetovým pripojením, vrátane mobilného telefónu. Aj v tomto prípade by vám mala prísť do e-mailovej schránky konfirmácia o registrácii do pár minút. Keďže už iba samotný vstup do cudzej krajiny po prílete je neraz zdĺhavá záležitosť, v záujme urýchlenia celého procesu vám odporúčame zaobstarať si eTA čo najskôr po tom, ako začnete plánovať výlet do Kanady. Ideálne v pohodlí domova. Ušetrí vám to čas i nervy a prípadne nepríjemnosti spojené s tým, ak sa vám neskôr nepodarí pripojiť na internet.

Ak sa do Kanady chystáte ešte pred 15. marcom, eTA nepotrebujete, ale môžete o ňu požiadať. Je to na vás. V každom prípade sa však uistite, že cestujete s platnými cestovnými dokladmi.