Nové pravidlá pre vstup do Spojených štátov

Nové pravidlá pre vstup do Spojených štátov

Patríte do skupiny turistov, ktorej už ESTA nebude stačiť?

Cestovatelia, pozor! Na cestovanie do USA budete možno potrebovať víza. Prečítajte si, či patríte do tejto kategórie.

Od roku 2008 sme mohli do USA cestovať bez víz. Nemuseli sme chodiť na ambasádu ani absolvovať proces schvaľovania. Stačilo, ak sme vyplnili online formulár známy pod skratkou ESTA. To sa však zmení. Američania zavádzajú pre občanov 38 krajín, vrátane Slovenska, nové pravidlá.

Tieto pravidlá sa v praxi netýkajú väčšiny, teda „bežných turistov”, ktorí chodia na dovolenku hlavne do populárnych a masových destinácií, ale skôr nezávislých cestovateľov, ktorí obľúbujú netradičné a turisticky málo navštevované krajiny. Respektíve, týkajú sa konkrétne tých, ktorí po 1. marci 2011 cestovali do tzv. „rizikových krajín”, teda Iránu, Iraku, Sudánu alebo do Sýrie, mimo diplomatických, obchodných, oficiálnych humanitárnych a podobných ciest. Tieto pravidlá sa týkajú aj všetkých, ktorí majú dvojité občianstvo jednej z uvedených krajín. Tieto osoby budú musieť znovu žiadať o klasické vízum na vstup do USA.

USA tieto opatrenia prijalo ako reakciu na vlaňajšie teroristické útoky v Paríži.

Drvivá väčšina Slovákov však spomínané rizikové krajiny nenavštívila ani nenavštevuje a na vstup do krajiny za veľkou mlákou jej postačí ESTA. Teda ak ich pobyt neprekročí 90 dní a neprídu študovať ani pracovať. Inak potrebujú klasické víza.

Kde o ESTA požiadať? Na získanie povolenia na krátkodobý pobyt stačí vyplniť formulár na adrese: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/