ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Túto príručnú batožinu vám už nedovolia!

Túto príručnú batožinu vám už nedovolia!

Pravidlá leteckých spoločností sa menia.

Chodíte na dovolenky lietadlom? Možno budete potrebovať nové kufre.

Zdá sa, že na cestu lietadlom budeme potrebovať nové kufre! Medzi leteckými spoločnosťami totiž prebieha búrlivá debata o rozmeroch príručnej batožiny a ďalších podmienkach. Môže za to Medzinárodná asociácia leteckých prepravcov (IATA), ktorá prišla s návrhom na optimalizovanie veľkosti pre príručnú batožinu. Jej návrh je reakciou na dlhodobý problém na palubách lietadiel - úložné priestory bývajú preplnené, cestujúci  do lietadla neraz „prepašujú” batožinu a tašky, ktoré majú od povolených rozmerov na míle ďaleko. Na základe odporúčaní IATA by nové štandardy pre príručnú batožinu povoľovali batožinu s rozmermi 55 cm x 35 cm x 19 cm, vrátane rúčky, bočných vreciek a koliesok.

Zatiaľ čo hlavní prepravcovia ako Lufthansa, Cathay Pacific, China Southern, Emirates, Air China, Qatar, Avianca, Azul sa stavajú voči tomuto návrhu IATA pozitívne a potvrdili, že v budúcnosti sa chcú myšlienkou na zmenu rozmerov povolenej príručnej batožiny zaoberať, severoamerické aerolinky ako American, Delta a United odporúčania IATA jednohlasne zavrhli. Narazili totiž na odpor a kritiku americkej verejnosti. No napríklad aj letecká spoločnosť British Airways chce ostať pri rozmeroch, ktoré povoľovala doteraz a odporúčania IATA nebude nasledovať. Rovnaký scenár platí aj pre spoločnosti Ryanair a EasyJet, ktoré nie sú členmi asociácie IATA a rozmery povolenej batožiny určujú sami.

Čo to v praxi znamená pre vás? Keďže letecké spoločnosti nemajú jednu štandardizovanú veľkosť príručnej batožiny a podmienky prepravy sa u každej líšia, ideálne by bolo, keby ste si zadovážili taký kufrík alebo tašku, ktorá bude vyhovovať súčasným požiadavkám väčšiny leteckých spoločností a radšej siahli po menších kúskoch. Odporúčané rozmery príručnej batožiny, ktorá je akceptovateľná na väčšine letov a stále poskytuje slušné množstvo priestoru sú: dĺžka 55 cm, šírka 40 cm a hĺbka 20 cm.

Faktom ostáva, že pri check-ine batožiny bežné letecké spoločnosti zriedkakedy merajú jej rozmery, prísnejšie sú pri dodržiavaní počtov a hmotnosti príručnej aj odovzdávanej batožiny. Oplatí sa však riadiť heslom: Menej je viac.