English booking Thai booking

Singapur - miesto, kde budúcnosť nastala už dnes

22. apríl 2017

Ázijský tiger vsadil na futurizmus

Singapur - miesto, kde budúcnosť nastala už dnes

Malé veľké mesto

Alebo radšej malý veľký štát? Podľa toho, čo ti znie lepšie. Singapur je totiž mestský štát. A keďže ich v tom pravom zmysle slova na svete už veľa neostalo, je jedným z posledných mohykánov. Rozloha je síce maličká, no nudiť sa tu rozhodne nebudeš! Nachádza sa tu množstvo atrakcií, ktoré ti dajú dobrý dôvod, prečo navštíviť Singapur. Pritom nejde o žiadne prevarené atrakcie, práve naopak. Odvšadiaľ srší nadčasovosť, priam futurizmus. Všetko je krásne upravené, uhladené. Nuž darmo, vidno, že je to ekonomický tiger!

Singapur - malé veľké mesto

Mesto levov

Na prvé počutie poriadna somarina, však? Ubezpečujem ťa ale, že v Singapure má všetko svoj hlbší zmysel. Zakladateľ mesta, Brit Thomas Stamford Raffles, pri svojom tripe cez prales (na miesto, kde dnes stojí Singapur) skričal: „pozor, lev!“. No a tak sa stalo, že malý veľký štát sa nazýva aj mesto levov. Zaujímavejšie však je, že odvtedy už leva nikto nikdy nevidel. Jedine ak v ZOO, ktorá bezpochyby patrí medzi najlepšie atrakcie v Singapure. Tu uvidíš leva aj ty! Lev sa stal symbolom tohto mesta a na jeho „busty“ natrafíš všade.

Singapur - mesto levov

Bizarné zákony

Singapur sa môže popýšiť titulom najčistejšieho mesta sveta. Aj to má však svoje pozadie. Bezpochyby, medzi najväčšie zaujímavosti o Singapure patria jeho bizarné zákony. Tak napríklad zákon, ktorý zakazuje močenie vo výťahu. Pre mnohých samozrejmosť, na čo zákon, všakže? Ale spomínaš si, ako ťa minule v štandardnom panelákovom výťahu omámil čudesný závan, až ti nos vykrútilo? Niečo na tom bude. A možno by sa detektory moču, tzv. UDD, ktoré v Singapure zaviedli do výťahov, hodili na niektorých miestach aj u nás.

Ďalším zo série bizarných zákonov v Singapure je pravidlo verejných záchodov. Podľa neho má každý, kto verejné záchody navštívi, povinnosť spláchnuť. Zabudni teda na bezbrehé myšlienky o baciloch, ktoré sa nachádzajú na splachovači. Tých 150 singapurských dolárov, ktoré budeš musieť vycálovať ako pokutu, budú chýbať. Veď ruky si umyješ a vybavené. V Singapure takéto prehrešky nie sú lacné. A možno by si mnohí zvyk splachovať mohli osvojiť. Koniec koncov, v prípade potreby je príjemnejšie stráviť tú chvíľku na čistých záchodoch.

Zdá sa ti reklama na žuvačky s hovoriacou šiškou úplne normálna? Kúpiš žuvačky, žváchaš ich každý deň a potom ich niekde vyfľusneš? Nuž, medzi to, čo zažiť v Singapure alebo radšej nezažiť, patrí žuvačkový zákon. Prídeš do Singapuru a žiadne žuvačky. Iba na lekársky predpis! Žiadny import žuvačiek. Daj si žuvačku a budeš mať o 1 000 dolárov ľahšie vrecká. Ale i to má svoje opodstatnenie. Raz jeden expert nalepil žuvačku na bezpečnostný senzor v metre. Kým sa prišlo na to, kde je pes zakopaný, mesto ostalo paralyzované.

Ak bez fajčenia nevydržíš, do Singapuru radšej nechoď. Ďalším, pre nás nepochopiteľným zákonom, je zákaz fajčenia na verejnosti. Úplný! Ak obľubuješ porno, do Singapuru radšej nechoď. Zvukové a obrazové záznamy, vrátane hanbatých fotografií sú zakázané. Keby ťa predsa len lákalo porušiť tieto zákony, určite ti už doplo, že by ťa to vyšlo veľmi draho. Sériu bizarných zákonov uzatvára zákaz obscénnych hudobných skladieb. Nuž, zopár svetových rapperov by si v Singapure pravdepodobne nezarobilo ani na pokutu za fľusanie na zem.

Najdrahšie mesto na svete

Malé veľké mesto sipí superlatívmi. Samé naj, naj, naj… Ale čo už človek narobí, keď je to raz tak. Singapur je nielen jedným z najdrahších miest sveta, patrí mu dokonca absolútne prvenstvo! Zaradil sa pred Zürich, a to už je čo povedať. Životné náklady sú v našom merítku priam extrémne vysoké. Jedna dovolenka v Singapure by sa však ešte zvládnuť dala. Aj keď pravdou je, že nemôžeš mať úplne hlboko do vrecka. Na druhej strane, možno aj vďaka tomu sa Singapur zmenil na ekonomického tigra Ázie, ktorý napreduje každým dňom.

Singapur - najčistejšie mesto

Ekonomický zázrak

Singapur sa pokojne môže nazývať tigrie mesto. Slovné spojenie ekonomický tiger bolo prvýkrát použité práve v súvislosti so Singapurom a i Taiwanom. Malé veľké mesto neostalo nič dlžné obsahu slovného spojenia ekonomický tiger a dejú sa v ňom zázraky. Tak napríklad takmer neexistujúca nezamestnanosť. Napriek tomu, že je to najdrahšie mesto sveta, životná úroveň je tu brutálne vysoká. Všade je čisto, krásne a vidno parádny skyline. A životný štýl? Nákupy, nákupy a nákupy, len vo futuristickejších nákupných centrách, než v Európe.

Singapur - nakupovanie

Príklad pre ostatných

Na záver ti spomeniem kultúru malého mestského ostrovného štátu. Teda, skôr multikultúru. Spoznáš tu množstvo národností. Medzi inými aj čínsku či indickú. Ostatné krajiny by si mohli brať príklad. Ľudia si tu nažívajú v harmónii, bez konfliktov. Mesto levov patrí medzi najbezpečnejšie mestá (štáty) sveta. Je oázou pokoja, rajom na zemi. Mimochodom, ako turista sa budeš počas dovolenky v Singapure cítiť kráľovsky. Platí tu pravidlo: „vážte si cudzincov, pomôžete obchodu“. Nakoniec, Singapur nedisponuje žiadnymi prírodnými surovinami či poľnohospodárskou pôdou. A ani pitná voda nie je singapurská. Všetci si tu uvedomujú závislosť od medzinárodného obchodu. A tak aj ty, ako cudzinec, budeš vysoko váženým človekom. Už vieš, prečo navštíviť Singapur?

Rada EVA Air

Letenka do Singapuru ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Singapuru za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, vyberieš si hotel, aký ti vyhovuje a dovolenku v Singapure si tak viac užiješ.