English booking Thai booking

Mjanmarsko - poznáte krajinu zlatých pagod?

18. marec 2017

Cestovateľská chuťovka 21. storočia

Mjanmarsko - poznáte krajinu zlatých pagod?

Mjanmarsko je poznačené cestovateľskou schizofréniou. Niektorých odpudzuje chudoba, zvyšných láka všetko ostatné. A vôbec toho nie je málo! Kultúra, história a dobrosrdečnosť miestnych ľudí nie je ani zďaleka všetko, čo ti Barma ponúka. Krajina zlatých pagod dostala svoju prezývku zaslúžene. Pokojne ale môžme tvrdiť, že Mjanmarsko je krajinou nielen zlatých, ale aj mnohých pagod. Ide o chrámy, historické pamiatky tej najvyššej hodnoty. Sú absolútne unikátne. Môžem ťa upozorniť, že jedna dovolenka v Mjanmarsku ti stačiť nebude.

Bývalé hlavné mesto Mjanmarska

Na hodinách zemepisu ťa učili, že hlavným mestom Barmy je Rangún. Vedz, že už to neplatí. No ako býva zvykom, hlavné mestá sú výkladnou skriňou. Keďže Rangún bol hlavným mestom až do roku 2005, inak tomu nie je ani v Mjanmarsku. Iba v tomto meste môžeš stráviť jednu celú dovolenku. Práve tu sa nachádza lákavá historická pamiatka — Pagoda Schwedagon, známa tiež ako Zlatá Pagoda. Jej prívlastok ti bude jasný na prvý pohľad. Taktiež ide o najposvätnejší budhistický chrám krajiny. Bezpochyby, patrí medzi najlepšie atrakcie v Mjanmarsku.

Pagoda Schwedagon

Ikonickou stavbou Rangúnu je palác Karaweik. Síce nemá dva a pol tisícročia starú históriu ako Schwedagon, no je nemenej známy. Postavený bol iba v druhej polovici 20. storočia, stavba ale pripomína historickú pamiatku. Dnes palác hostí kultúrne podujatia a fantastickú reštauráciu. Palác Karaweik je vybudovaný na jazere Kandawgyi, „prírodnej“ dominante mesta. Vychutnaj si západ či východ slnka, aký inde nezažiješ. Jazero má za sebou fascinujúcu históriu. Počas britskej kolonizácie bolo napojené na jazero Inya, aby bola obyvateľom zabezpečená pitná voda.

Palác Karaweik

V Rangúne ešte ostávame. Kroky totiž môžeš, okrem už spomínaného, smerovať napríklad do Mjanmarského národného múzea či do Múzea drahokamov. Nielenže lepšie spoznáš Mjanmarsko a jeho históriu, ale sa aj niečo priučíš. Ak chceš spoznať Mjanmarsko v tom pravom zmysle slova, choď na Rangúnske trhy. Všade budeš cítiť vôňu čerstvého ovocia a zeleniny. Uvidíš život miestnych obyvateľov v priamom prenose. Tu zistíš, prečo sa o týchto ľuďoch hovorí, ako o mierumilovných a dobrosrdečných. Nezabudni si pri tom všetkom odniesť aj nejaký suvenír.

Trhy v meste Rangún

Život v priamom prenose

Čo vidieť v Mjanmarsku? Ak chceš objavovať život v krajine, nesmieš vynechať jazero Inle. V Rangúne či v dnešnom hlavnom meste, Nay Pyi Taw, rozdiely neuvidíš. Realita sa začína za hranicami týchto miest a môže ťa odradiť. Chudobné príbytky, tradičný spôsob života, rybolov na podomácky vyrobených člnoch, poľnohospodárstvo ako vystrihnuté z učebnice dejepisu. To napovedá, že život tu nie je ľahký. Niečo tu však predsa len nehrá. Miestni majú úsmev na perách, prívetiví pohľad a dobrosrdečne by vám dali aj to posledné, čo doma majú.

Rybári na jazere Inle

Pri jazere Inle nájdeš aj historické pamiatky, krásnu prírodu a zážitky na celý život. Keď poprosíš dobrosrdečných miestnych, nechajú ťa nahliadnuť do svojho života hlbšie. Ukážu ti rybolov po mjanmarsky a možno ťa zvezú na „gondole“. Ak sa pýtaš, čo zažiť v Mjanmarsku, tak toto je odpoveď. Pri jazere Inle nájdeš aj trhy. Na tie mestské nebol čas? Pri týchto to napravíš. Nieže by sa miestni urazili, no pripravíš sa o dôležitú súčasť kultúry. Okrem toho, na trhoch budeš môcť nájsť domáce výrobky, tradičné odevy, a ako inak, čerstvé ovocie a zeleninu.

Jazero Inle

Spomienka na Barmskú ríšu

Najlepšia atrakcia v Mjanmarsku je pre cestovateľa Bagan, mesto chrámov. História Barmskej ríše tu dýcha všade. V spojitosti s prírodou a budhistickými mníchmi to je ten najepickejší zážitok, ktorý ti môže Mjanmarsko dať. Pamätaj, bez nazretia do Baganu neodchádzaj! Barma ti toho odhalí ešte oveľa viac. Neboj sa objavovať neprebádané. Pokoj hodný budhistických mníchov (koniec-koncov, nie je ich tu málo), dobrosrdečnosť a ochota miestnych ľudí, robí z Mjanmarska cestovateľskú chuťovku. Už rozumieš, prečo navštíviť Mjanmarsko?

Bagan

Rada EVA Air

Letenka do Mjanmarska ťa nemusí vyjsť draho. Letecká spoločnosť EVA Air ponúka letenky do Mjanmarska za fantastické ceny! Na letenke pritom môžeš teraz ušetriť vďaka špeciálnym ponukám EVA Air ešte viac. Okrem toho, ceny hotelov v Mjanmarsku sú naozaj nízke, a tak si budeš môcť dopriať veľa muziky za málo peňazí.

Pozrite si krátky video spot o Mjanmarsku!