Najkrajšie miesta susedného Maďarska

Najkrajšie miesta susedného Maďarska

História, príroda, kultúra a dobré jedlo!

Ak sa chystáte na dovolenku či predĺžený víkend do susedného Maďarska, prečítajte si pár tipov na najkrajšie miesta, ktoré musíte vidieť!

Aj keď do susedného Maďarska cestujeme prevažne kvôli krásnemu hlavnému mestu Budapešť a najväčšiemu sladkovodnému jazeru v Európe Balatonu, táto krajina nie je len o tom. Maďarsko má mnoho krásnych, tajomných miest a my Vám dnes prinášame pár tipov, ktoré sa oplatí navštíviť. 

Budapešť —Nazývaná aj ako ,,perla na Dunaji,, má naozaj bohatú históriu a nepochybne jedno z najkrajších historických centier a uličiek. Ak budete na pravom brehu rieky Dunaj v časti ,, Budín,, , určite by ste mali navštíviť Rybársku Baštu, odkiaľ je prekrásny výhľad na celú Budapešť. Taktiež jedno z najnavštevovanejších miest na tejto strane hlavného mesta je Budínsky hrad, kde okrem dokonalého výhľadu môžete obdivovať dve múzeá, nádvorie, záhrady či studňu. Na pravú stranu Dunaja sa dostanete po jedinečnom Szechényiho moste, ktorý je bezpochyby jedným zo symbolov mesta a naozaj Vám učaruje. No a v časti hlavného mesta ,,Pešť,, môžete okrem ,,Szechényiho mestských kúpeľov,, , ktoré sú jednými z najväčších kúpeľných komplexov Európy, navštíviť aj najatraktívnejšiu tržnicu na svete a ochutnať tak miestne špeciality priamo od výrobcov. 

Aggtelék — Národný park Aggtelék je naozaj špeciálne miesto. Ak máte radi prírodu, flóru a faunu, toto miesto je niečo pre Vás. Keďže je to národný park, niektoré miesta sú tu pre turistov ešte uzatvorené, na niektorých miestach budete musieť dodržiavať vyznačené turistické chodníčky. No ak ste dobrodružná povaha, odporúčame Vám navštíviť najväčšiu kvapľovú jaskyňu s názvom Baradla. Je to naozaj zážitok vidieť ju naživo, vybrať si môžete z viacerých typov prehliadok podľa Vašich fyzických schopností. Od roku 1995 je jaskyňa zapísaná aj do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. 

Šoproň — Jedno z najmalebnejších stredovekých miest Maďarska. Leží neďaleko hraníc s Rakúskom, kedy sa po prvej svetovej vojne rozhodlo pre pripojenie sa k Maďarsku a nie k Rakúsku. História tohto mesta a nádherná príroda, ktorá ho obklopuje robí z mesta Šoproň miesto na ideálnu dovolenku. Vynechať by ste určite nemali centrum mesta s množstvom historických budov a krásnych zákutí. Medzi najnavštevovanejšie miesta Šoproňu určite patrí 60-metrov vysoká požiarna veža. Vynechať by ste taktiež nemali Židovskú ulicu, na ktorej nájdete množstvo najväčších židovských gotických stavieb. No a oddýchnuť si môžete v jednom z množstva vinárstiev v meste a ochutnať tak najlepšie biele alebo červené víno v oblasti. 

Pannonhalma — Jedno z ďalších miest zapísaných na zozname UNESCO. Prvá zmienka o tomto Benediktínskom kláštore pochádza z roku 996. Toto romantické miesto s levanduľovými poliami na okolí Vám vyčarí pocit dovolenky vo Francúzsku. Prvou budovou cez ktorú prejdete je katedrála s bohato zdobenou vstupnou bránou. Okrem nádhernej architektúry tu nájdete aj gymnázium, ktoré môžu navštevovať iba chlapci, ktorých výsledky dosahujú vysoký štandard. V okolí navštívte levanduľovú farmu, kde si môžete zakúpiť jedinečné výrobky z levandule ako levanduľovú pálenku, čokoládu alebo čaj. Každý rok sa tu konajú aj levanduľové slávnosti, ktoré sa tiež oplatí vidieť. 

Ostrihom — Ďalším, ale určite nie posledným, krásnym miestom, ktoré by ste mali v Maďarsku navštíviť je Ostrihom. Dostanete sa sem jednoducho, peši aj zo slovenského mesta Štúrovo po krásnom historickom moste Márie Vallérie. Najnavštevovanejším miestom mesta je Bazilika sv. Štefana, ktorá je po Vatikánskej bazilike druhou najväčšou na svete. Okrem baziliky by ste určite nemali vynechať Arcibiskupskú klenotnicu a jej najznámejší klenot — Korunovačný kríž, Kalváriu kráľa Mateja či Hradné múzeum.