7 vecí, ktoré musíš cez víkend v Budapešti navštíviť

7 vecí, ktoré musíš cez víkend v Budapešti navštíviť

Užite si históriu, relax a atrakcie v Budapešti.

7 jedinečných miest, ktoré by ste pri víkendovom pobyte v Budapešti určite mali stihnúť.

Parlament - najdôležitejšou atrakciou v Budapešti je bezpochyby táto veľkolepá stavba, ktorá sa nedá nevšimnúť. Výstavba maďarského parlamentu začala v roku 1885 a dostavaný bol v roku 1904. Dnes sa Maďarsko môže pýšiť najväčšou parlamentnou budovou v Európe s tými najhonosnejšími priestormi. Prehliadka tohto skvostu trvá 45-60 minút, no určite si pred návštevou zistite kedy zasadá parlament alebo či neprijímajú zahraničnú návštevu, keďže v týchto prípadoch je vstup do budovy pre verejnosť zatvorený.  No a čerešničkou na torte je vstupné zadarmo pre všetkých občanov Európskej únie. 

 

Kúpele Szechényi - jedny z najväčších kúpeľných komplexov Európy a prvé kúpele v Budapešti. Termálna voda pomáha pri zdravotných problémoch pohybového ústrojenstva, gynekologických problémoch, pri poruchách krvného obehu, pri žalúdočných problémoch a ochoreniach čriev. Množstvo bazénov, vynikajúci výber služieb, luxusné prostredie, historické okolie a úžasný relax vo dvojici či s rodinou. To všetko Vám ponúkajú Szechéniyho kúpele. 

 

 

Budínsky hrad - najznámejšie miesto v Budapešti je bezpochyby Budínsky hrad. Týči sa na budínskom hradnom vrchu a dostať sa naň môžete pešo alebo pohodlne, zubačkou. V areáli môžete okrem Budínsky hradu navštíviť aj Maďarskú národnú galériu, Szechényiho národnú knižnicu či Maďarské historické múzeum. Bezpochyby na Vás bude vplývať história Maďarska, keďže toto dielo patrí k najkrajším kráľovským rezidenciám na svete a dnes je taktiež zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO. 

Rybárska Bašta - Rybárska Bašta sa nachádza v západnej časti mesta zvanej Budín a taktiež by ste ju nemali vynechať zo svojho zoznamu, ktoré miesta v Budapešti navštíviť. Bola postavená v rokoch 1895 - 1902 a jej 7 veží predstavuje sedem maďarských kmeňov, ktoré sa usídlili v Karpatskej doline. Patrí k najrušnejším miestam v Budíne s nádherným výhľadom na Dunaj, Gellérovú horu, peštiansku časť mesta a Margitin ostrov. Neďaleko stojí aj bronzová socha zakladateľa Uhorského kráľovstva - svätého Štefana. 

Tropicarium- azda najznámejšou atrakciou na okraji Budapešti, do ktorej sa tešia všetky deti aj dospelí je Tropicarium. Nachádza sa v obrovskom nákupnom dome Campona. Hlavnou atrakciou Tropicaria je 1,4 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým výhliadkovým tunelom, ktoré ohúri svojou krásou. Skutočnou atrakciou je taktiež prales s ozajstnou tropickou klímou, kde sa náhle zotmie, hrmí a blýska sa a dokonca aj prší. Tropické a exotické vtáctvo, žraloky, jaštery, aligátory, pavúky či opice sú samozrejmosťou. 

Margitin ostrov - Všetci dnes vieme, že Budapešť má dve známe časti mesta a tou sú historicky známa časť Buda a kultúrne známa časť Pešť. Medzi nimi na krásnom ostrove na Dunaji leží Margitin ostrov, kedysi kráľovský lovný revír známy pod názvom Zajačí ostrov. V súčasnosti je Margitin ostrov plný športovcov, rodiniek či cyklistov, ktorí si užívajú relax a oddych v tejto zelenej oáze pokoja. Konajú sa tu rôzne spoločenské podujatia, dokonca plavby po Dunaji do okolitých zátok a vidieť tu môžete aj rôzne historické budovy či spievajúcu fontánu. 

 

 

Szechéniyho reťazový most - najznámejší most v Budapešti je bezpochyby Szechéniyho most,ktorý ako prvý spojil dva brehy Dunaja. Charakteristické pre tento most sú oblúky a levie sochy, ktoré určite neprehliadnete. Hlavné rozpätie mosta je 202 metrov a dĺžka 375 metrov a nachádza sa tu dvojprúdová cesta a lávky pre peších po oboch stranách. No a keby ste sa rozhodli navštíviť aj vyššie spomínaný Štefánsky hrad, práve pri tomto reťazovom moste nájdete nástupné miesto na zubačku, ktorá Vás pohodlne dopraví až na vrchol.