Soul - gigantické mesto Ázie

Soul - gigantické mesto Ázie

Pre Slováka nepoznané!

Hlavné mesto Južnej Kórei je našinca neprebádaná oblasť. Pritom je to jedno z najväčších miest na svete a bola by škoda nespoznať ho. Tak do toho!

Aj vy môžete ísť s duchom doby. Všetko, čo musíte urobiť, je nasmerovať váš pohľad na Soul, hlavné mesto Južnej Kórey. Väčší Soul s populáciou 25 miliónov ľudí spôsobí, že aj najotrlejší urbanisti sa cítia stratení.

Štartujte v Gangnam, honosnej časti Soulu, južne od rieky Han, ktorá pôsobí ako akési vlastné hranice, úhľadne pretínajúce mesto, oddeľuje starý Soul palácov, trhov a ministerstiev od nového Soulu mrakodrapov, špičkových reštaurácií a labilných módnych tvorcov.

Raketový výťah vás vystrelí na palubu observatória v N Seoul Tower - nachádzajúceho sa na hore Namsan, vysokej 262 m, odkiaľ uvidíte nekonečnosť Soulu. Túžite po staroškolskej imperiálnej Kórei? Cesta nadol v kabínke lanovej dráhy, k Changdeokgungu, nádhernému palácu, domovu posledného cisára Kórey.

Reštartujte sa prechádzkou cez priechody Bukchon Hanok Village, kde bolo starostlivo zachovaných viac, ako 900 tradičných kórejských domov a elegantných penziónov. Potom pokračujte v ceste k blízkemu Hyoja-dong, ktorý bol dlho domov pre remeselníkov, teraz je ale stále viac známym svojimi avantgardnými galériami.

A teraz máte hlad, samozrejme. Čo Soul robí naozaj dobre, je jedlo na ulici. Pikantné ryžové koláčiky a kórejské vyprážané kurča sú všadeprítomné. Ako sa zdá, takmer každý Kórejčan je nadšený jedlom. A vy čoskoro pochopíte prečo. Každé sústo je karnevalom chutí.

Kedy sa vydať na cestu

V marci až máji na kvitnúce čerešne, azalky, chryzantémy a ďalšie jarné kvety. V septembri až novembri bude mať k dispozícií komfortné teploty, jasnú oblohu a padanie listov v záhradách soulských kráľovských palácov a v Národnom parku Bukhansan.

Sky high

Soulská, 555 m vysoká, Lotte World Tower (podľa plánu mala byť dokončená na konci roka 2016) je najvyššou budovou na Kórejskom polostrove a jej vyhliadková plošina (poschodia 121 až 123) je jedna z najvyšších na svete.

Rada malého Princa

V obľúbených turistických oblastiach vyhľadajte sprievodcov oblečených vo svetlých červených uniformách. Sprievodcovia hovoria anglicky (rovnako ako čínsky, japonsky a kórejsky) a zodpovedajú vaše otázky a ukážu smer (zdarma). Mesto tiež ponúka bezplatné pešie túry po Soule vedené dobrovoľníkmi.