ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Fínsko - krajina tisícich jazier

Fínsko - krajina tisícich jazier

A polárnej žiary!

Prečo raz nevyskúšať dovolenku vo Fínsku? Táto krajina je predsa exotikou severnej Európy. Ach, tých vecí, tých miest, ktoré sa tu dajú obdivovať!

Ak je tíšina zlatá, budete objavovať zlatonosné žily vo fínskych, štátom chránených, oblastiach. Z blízkeho polárneho kruhu v Laponsku (kde polárnu žiaru možno vidieť až 200 nocí za rok), cez 20 000 ostrovov fínskeho súostrovia a pozdĺž skalnatých pláží na najjužnejšom cípe pevniny, 40 fínskych národných parkov, 12 prírodných rezervácií a šesť národných turistických oblastí sú svätyne pre hľadačov ticha. Niet divu, že Fíni oslavujú sto rokov nezávislosti v roku 2017 so štyrmi (zima, jar, leto a jeseň) celoštátnymi fínskymi Dňami prírody a s vyhlásením turistickej oblasti Hossa ako 40. národného parku v krajine. Pripojte sa k párty zimného digitálneho detoxu na neexistujúcom WiFi, na rustikálnej a vzdialenej sobej farme v Torassieppi. Žiadne telefóny alebo iné elektronické zariadenia nie sú povolené, uľahčí vám to koncentrovať sa na regeneráciu, na sánkovanie so sobmi alebo výlety na snežniciach cez panenskú laponskú tundru, lesy a skaly.

Kedy sa vydať na cestu

Od februára do začiatku mája na lyžovačku na laponskej „veľkej štvorke“ – strediská Levi, Ylläs, Pyhä-Luosto a Ruka. Od júna do augusta na pešiu turistiku, cyklistiku, jazdu na kajaku pri virtuálnom dennom svetle 24 hodín denne. September až marec - polárna žiara v severnom Laponsku.

Čo si kúpiť

Kultové fínske sladkosti, ako je čierne sladké drievko a nugátom plnené čokoládové tyčinky tupla sú nenákladné a chutné darčeky. Vyšší pôžitok chuti (ak si trúfate) je salmiakki, slané a prenikavé čierne sladké drievko v tvare kosoštvorca s príchuťou chloridu amónneho.

Krajina tisícich jazier

Fínsko je krajina 188 000 jazier a 180 000 ostrovov. Autonómna oblasť Åland má sama 6 700 pomenovaných ostrovov medzi jej celkovými 20 000 ostrovmi a ostrovčekmi.