Dinárska cesta - objavte západný Balkán

Dinárska cesta - objavte západný Balkán

Svoje čaro odkrýva po dlhých rokoch!

Európa, to nie je len Rakúsko, Taliansko či Francúzsko. Je tu množstvo iných nádherných miest. Napríklad západný Balkán. Odvážite sa spoznať ho?

Západný Balkán, ihrisko dobrodružných cestovateľov predtým kontrolovaných radarom, sa práve stal dostupnejším. V roku 2017, po prvýkrát po rokoch expanzie, bude 1930 km dlhá Dinárska cesta úplne zmapovaná s informáciami zostavenými rastúcim spoločenstvom turistov. Putovanie, ktoré spojí dohromady staroveké obchodné a vojenské cesty, traverzuje Dináre, spájajúce polostrov Postojna, Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu, Čiernu Horu, Srbsko, Kosovo, Albánsko a Macedónsko. Turisti spia v odľahlých horských úkrytoch pozdĺž Jadranského mora, na vrcholoch najvyšších hôr v regióne a nad najhlbšími tiesňavami kontinentu. Ale cesta je tiež kultúrny koridor, ktorým prechádzajú peší turisti, cyklisti, jazdci na koňoch, veslári a denní výletníci sa ocitnú stratení v tradíciách starého sveta – neskrývajúceho sa po piatich desaťročiach komunizmu. Počas pobytu v osadách kočovných pastierov a v izolovaných dedinách - napríklad pozdĺž populárneho trojdňového úseku od albánskeho národného parku Thethi k hranici Kosova, by ste sa mohli nájsť pri pití kávy uvarenej v medenom hrnci na železnej peci, s pohostinným roľníkom s prácou opotrebovanými prstami a slnkom zvráskavenou tvárou. Čo bola kedysi sporná oblasť, teraz sa stala najvzrušujúcejšou cezhraničnou destináciou planéty. „Dinárska cesta nahradila politiku prírodou,“ hovorí Thierry Joubert, majiteľ Green Visions, túroperátora usídleného v Bosne a Hercegovine. Čo môže byť krajšie?

Kedy sa vydať na cestu

Od januára do polovice marca na lyžiarske túry a výlety na snežniciach. Od mája do septembra na turistiku a cykloturistiku.

Výšky a nížiny

Turistické trasy v úseku Bosna a Hercegovina po Dinárskej ceste začínajú na nadmorskej výške 198 m a stúpanie na krasové vrcholy je viac ako 2200 m.

Rada malého Princa

Používajte interaktívne mapy cesty a zistíte atrakcie a zoznamy ubytovní, aktuálne počasie a ďalšie užitočné cestovateľské zdroje na portáli Via Dinarica information portal. Ak chcete nájsť operátorov dobrodružného turizmu ponúkajúcich túry so sprievodcom a ďalšie služby, navštívte Via Dinarica Alliance.