Chengdu - kolíska a centrum sečuánskej kuchyne

Chengdu - kolíska a centrum sečuánskej kuchyne

Vyše 2000 rokov rovnaké

Čína je lákavá. Má bohatú tradíciu, históriu a kultúru. Každý by si tam raz rád pozrel, nie je tak? A najlepšie do turisticky neznámych vôd, Chengdu.

Chengdu je sotva legendárna destinácia „exotického Orientu“ – aj keď toto 10 miliónové zahmlené mesto na rieke je jediné mesto v Číne známe pod tým istým menom viac, ako dve tisícročia. Ale ak ste boli v sečuánskej reštaurácii kdekoľvek na Zemi, môžete dosvedčiť legendárne kulinárske špeciality regiónu: kuracie kung-pao, dvakrát varené bravčové mäso, čaj, údené kačice, ma po tofu, hotpot a ďalšie. Niet divu, že UNESCO udelilo iba Chengdu jeho druhý titul „Mesto gastronómie“ a nazýva ho „kolískou a centrom sečuánskej kuchyne“. V pouličných stánkoch, trhoch a jedálňach sa kúpe v žiarivo červenom žiare paleta jedál od knedlí po kačacie jazýčky, používajúc slávne sečuánske korenia. Zmiernite nadmieru korenia v jednej z bezpočetných čajovní, v Číne naviac autenticky neskazených.

Ako dopravný uzol prosperujúcej západnej Číny, viac než tri hodiny letu z pobrežného Šanghaja, Chengdu má svoje bielo nalakované zadné uličky do značnej miery prekonané presklenými kancelárskymi vežami. Napriek tomu existuje veľa malebných zastávok s občerstvením a päť miest svetového dedičstva UNESCO. Drevená chalupa uznávaného básnika Du Fu dynastie Tang vyžaruje pokoj, zatiaľ čo Široká a Úzka aleja oplýva s reštauráciami, barmi a obchodmi predávajúcimi remeselné výrobky. A zásluha Chengdu spočíva v tom, že je bránou do krajiny pánd - púhych 160 km od prírodnej rezervácie Wolong, kde sa rozmnožujú pandy a je tu výskumné centrum, ktoré je tiež domovom pre vzácne červené pandy.

Kedy sa vydať na cestu

Od septembra do konca októbra alebo začiatku novembra kvôli padaniu listov, najmä zlatých stromov ginko. Vyhnite sa Národnému dňu cez prázdninový týždeň alebo Zlatému týždňu (1. až 7. októbra), špičke čínskeho domáceho turizmu.

Čo si kúpiť

Prineste si extra kus batožiny na zabalenie sečuánského korenia, ohnivej čili papričky, oleja, čili pasty do fazule a len sečuánskych prísad, ako Yibin yacai (fermentovaná horčicová zelenina).

Najvyšší Budha na svete

71 m vysoký, lešanský, obrovský Budha je najvyššia socha Budhu na svete a je časťou Emei Scenic Area, miesta svetového dedičstva UNESCO.