Azúrové okno na Malte je už iba minulosť

Azúrové okno na Malte je už iba minulosť

Unikát podľahol sile matky prírody

Azúrové okno patrilo medzi najväčšie atrakcie Malty. Bohužiaľ, už ho nenavštívite. Matka príroda opäť raz ukázala svoju silu. Je to obrovská škoda.

Druhú marcovú stredu 2017 si už pravdepodobne navždy zapamätá každý obyvateľ Malty. A aj každý, kto už Maltu niekedy navštívil. V stredu 8. marca sa nadránom prehnala pobrežím Malty silná búrka, ktorá nenávratne odsúdila Tieqa tad-Dwejra, Azúrové okno, do minulosti. Informáciu o zrútení tohto prírodného skvostu podal sám maltský premiér, Joseph Muscat, na svojom twitteri.

Nielenže išlo prírodnú dominantu najmenšej krajiny Stredomoria, ale aj celej Európy. Je to obrovská škoda ako pre domácich, tak aj pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov, ktorí sa sem nestihli pozrieť. Zvlášť veľkou stratou to bude pre ostrov Gozo, kde sa nachádzala. Ročne navštevovali Azúrové okno davy turistov, dokonca si zahrala aj v slávnom seriáli Hra o tróny (Game of Thrones).

Možno to vyznie paradoxne, no domáci sa začínajú tešiť. Samozrejme, nie preto, že prišli o dôležitú atrakciu. Majú však svojim spôsobom šťastie v nešťastí. V mieste, kde sa časť skaly zrútila do mora, vznikol zaujímavý úkaz — profil akejsi tváre. To dáva domácim pocit útechy. O jednu atrakciu síce prišli, no druhá ihneď potom vznikla. Veríme, že Malta, ostrov Gozo, o svojich turistov nepríde!