Zelené jazero v Rakúsku je svetový unikát

Zelené jazero v Rakúsku je svetový unikát

Sen každého potápača

Pol roka je to pôvabný park a druhého pol roka krištáľovo čisté jazero. Ryby plávajú pomedzi lavičky a potápači sa prechádzajú po štrkových cestičkách. Skrátka fenomén.

Vďaka zaujímavému prírodnému javu sa príjemný cieľ prechádzok v rakúskych horách každoročne mení na niekoľko metrov hlboké jazero a stáva sa snom každého potápača.

Pod hladinou vody Zeleného jazera

Od neskorej jesene do jari je rakúsky horský park Tragöß neďaleko dediny Hochschwab Tragöß jedným z mnohých malebných miest, akých sú u našich juhozápadných susedov tisíce. Park s lavičkami a stromami, s mostíkmi ponad prírodné riečky, v zime so zamrznutým jazierkom, okolo ktorého sa po chodníčku prechádzajú ľudia. Na jar sa však krásny park zmení na nepoznanie. Aby sme boli konkrétny, stane sa z neho doslova prírodný fenomén. Topiaci sa sneh z rakúskych Álp spôsobí, že hladina Zeleného jazera stúpne o 4 až 5 metrov a zaplaví celý park. Z celého areálu parku sa stane prírodný park, ale pod vodou.

Pozor, nedá sa sem ísť len tak, „naverímboha”. Potápanie na Zelenom jazere je regulované a potápači musia preukázať platný potápačský preukaz. Hotelová reštaurácia neďaleko brehu poskytuje jediný legálny vstup potápačom do jazera a tiež zabezpečuje prenájom potápačského výstroja a plnenie kyslíkových fliaš.

Na Zelenom jazere nie je veľa potápačských operátorov, ale rezort St. Martin Chalets v Lungau v júni organizuje špeciálne štvordňové potápačské výlety na jazero, v závislosti na výške hladiny. Na to, aby ste sa tohto výletu mohli zúčastniť, musíte byť aktívnym potápačom s platnou licenciou.

Pohľad z pohoria na Zelené jazero

V zime dosahuje zelené jazierko hĺbku asi 2 metre, v lete sa hladina zvýši o vyše dvoj či troj násobok. Najvyššia hladina je začiatkom júna. Vtedy je oblasť Zeleného jazera plná potápačov, ktorí dychtia vidieť, ako vyzerá park pod vodou. Pod priezračnou hladinou akoby sa rozkladal paralelný svet. Pod drevenými lavičkami plávajú ryby, chodníčky striedajú mosty. Scéna ako na súši, no pod vodou.

Tragöß leží v spolkovej krajine Štajersko v okrese Bruck-Mürzzuschlag. Je vzdialený iba 170 kilometrov od Viedne, čo ho robí ideálnym cieľom na víkendový výlet autom.