ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Zažite rozprávku z Tisíc a jednej noci

Zažite rozprávku z Tisíc a jednej noci

Spojené arabské emiráty sú hitom tohto roka.

Hypermoderná achitektúra ako z inej planéty či všadeprítomný luxus vás budú na každom kroku privádzať k myšlienke, čo všetko dokáže v nehostinnej púšti zásah človeka.

Hoci na Blízkom východe to momentálne vrie, Spojené arabské emiráty idú stáre hore a sú čoraz vyhľadávanejšou dovolenkovou destináciou. Aj pre Slovákov. Niet sa čo čudovať, sú bezpečné a bohatí arabskí šejkovia vrážajú nemalé peniaze do turistického ruchu, architektúry a služieb. Stavajú sa hypermoderné stavby, prepychové hotelové rezorty, obrie nákupné centrá s jedinečnými atrakciami, vyblýskanými promenádami či obrovskými záhradami, ktoré vo vyprahnutom púštnom svete vyrážajú dych. No keď sa tak šejkovia rozhodnú, bude v nehostinnej púšti fungovať aj golfové ihrisko. Iba v Spojených arabských emirátoch sa môžete lyžovať, keď sa za oknami šplhajú teploty k päťdesiatke. Alebo obdivovať desaťtisíce rôznych kvetov uprostred vyprahnutej púšte. Na návšteve Spojených arabských emirátov sa budete skrátka cítiť ako Alenka v ríši divov. Alebo ako Aladin, ktorý pošúchal lampu a splnilo sa mu každé prianie? V tunajších hotelových rezortoch jednoznačne! Kvalita služieb je špičková, dostanete všetko, po čom vaše srdce zapiští. Šejkovia predsa nemôžu ostať v hanbe. Ale ktorý z emirátov si vybrať na dovolenku?

Tu je malá nápoveda niektorých z nich:

Ak chcete byť v úžase

Najbohatší emirát Abu Dhabi patrí medzi najrýchlejšie sa meniace miesta na celom Arabskom polostrove. Neustále tu vyrastajú novučičké, jedinečné stavby a pribúdajú rôzne atrakcie. Luxusné nákupné centrá, hypermoderné hotely, mrakodrapy a originálna architektúra. Šťavnaté záhrady hýriace všetkými farbami v emiráte, kde až 87 % rozlohy tvorí prevažne púšť, druhá najväčšia na svete. A prečo nie? V Abu Dhabi sa budete potkýňať o množstvo dôkazov toho, čo všetko sa dá, keď nechýbajú peniaze.

Nekonečné pláže piesku, paliem a lehátok na každom rohu pobrežia.

Ak chcete pokoj a históriu

Ak máte radi pokoj a odrádza vás priveľký ruch kozmopolitného Dubaja, či Abu Dhabi, vyberte sa do menšieho emirátu Ras Al-Khaimah na severozápadnom výbežku krajiny. Prší tu viac než v iných oblastiach, preto je najrozmanitejší, najúrodnejší a najkrajší z emirátov. V jeho okolí sú zelené nížiny, púšť, oázy a dlhé pieskové pláže. Ešte sem nestihol v plnej sile „udrieť” nápor turistického ruchu, takže je tu oveľa pokojnejšie. Najmä na niekoľko kilometrových plážach. Zároveň tu však nájdete špičkové hotely a množstvo aktivít pre rodiny aj pre páry. Leží najbližšie k Hormuzskému prielivu a považuje sa za emirát s najbohatšou históriou, je tu množstvo archeologických vykopávok. Ak dostanete chuť na dávku dobrodružstva, máte možnosť výletu do púšte, kde sa dá vyblázniť jazdou na terénnej štvorkolke, jazdou na ťave. Alebo sa vybrať do vodného parku Iceland, či do stohektárovej rezervácie sokolov. Ak zatúžite po nákupoch, môžete prevetrať peňaženku v 120 obchodoch nákupného centra Manar Mall na ploche 160 tisíc metrov štvorcových.

Staré centrum Dubaja poprepletané miestnymi obchodmi a predajcami rôzneho oblečenia.

Ak chcete zažiť, že všetko je možné

Neustále sa mení ako chameleón. Je pretkaný umelými ostrovmi, obrovskými nákupnymi centrami a megalomanskými hotelmi. Stojí tu najvyššia budova sveta - Burj Khalifa a z pláže si môžete odskočiť na zasneženú zjazdovku, po výlete v púšti zasa do rozkvitnutých záhrad. Áno, presne to je Dubaj. Mesto, v ktorom je možné naozaj všetko. Aj dokonalá dovolenka, kde skombinujete relax s nákupmi, večerami v špičkových reštauráciách, elegantným nočným životom a prehliadkou fascinujúcej architektúry.

Ak chcete pokoj malého letoviska a zároveň pulz veľkomesta

Ak chcete kombináciu pokojnej dovolenky na pláži, kde sa nebudete tlačiť s davom turistov a zároveň potrebujete ruch veľkomesta, tým pravým orechovým bude najmenší emirát Ajman. Má iba 16 kilometrov pláží, je to pokojné letovisko s kvalitnými službami a zároveň sa nachádza iba pár kilometrov od pulzujúceho Dubaja. Takže, ak dostanete chuť prežiť deň vo víre supermodernej metropoly, žiaden problém.

Zažijete miestne trhovisko so sušenými kvetmi a ovocím, ktoré vás prinútia vyskúšať.

Ak chcete spoznať život beduínov

Láka vás život v oázach a zároveň dotyk sveta rozpáleného piesku a nekonečných dún? Potom sa vyberte do púštneho mesta Al Ain, ktoré je bránou do susedného Ománu. V dunách sa môžete vyblázniť na najrôznejších atrakciách a spoznať život a kultúru tamojších beduínov. A potom môžete na pobreží zrelaxovať na tamojších plážach.