Zakynthos - ostrov vôní a vzácnych zvierat

Zakynthos - ostrov vôní a vzácnych zvierat

Skvelá slnečná dovolenka.

Chcete si užiť krásne pláže aj pokojné stáročné dedinky, plávanie v tajomných jaskyniach či potápanie s korytnačkami, horské túry a ochutnávku fíg? Zakynthos je tá správna adresa.

Zakynthos patrí medzi najslnečnejšie ostrovy nielen v oblasti Jónskeho mora, kde leží, ale v celom Grécku. Typické sú preň horúce, suché letá a mierne zimy s množstvom zrážok. Vďaka dostatočnej vlhkosti je ostrov veľmi úrodný a tak si budete môcť počas dovolenky pochutiť na množstve lokálnych prírodných produktoch - na figách, hroznovom víne, mandliach, pistáciách, olivách, olivovom oleji, orieškoch, citrusoch či zelenine intenzívnej chuti. Gurmáni skrátka na ostrove Zakynthos objavia svoj malý súkromný raj! Do toho si predstavte všadeprítomnú arómu jazmínu, ibišteku či orchidejí, ktoré tu tiež rastú. Či množstvo liečivých bylín a korenia ako je šalvia či tymián. Nečudo, že Zakynthos má prezývku „Ostrov vôní” či „Ostrov kvetov”.

Zakynthos - Ostrov kvetov

Zakynthos sa pýši aj zoologickým unikátom. Je totiž domovom vzácneho druhu korytnačky - karety obecnej (Caretta Carretta), jedného z prapôvodných obyvateľov našej planéty, ktorá figuruje na zozname ohrozených živočíchov. Hrozí jej vyhynutie. Korytnačky sa pravidelne vracajú do zátoky Laganas na juhu ostrova, aby tu vyliahli svoje mláďatá. Dnes sa ľudia snažia všemožne o ich záchranu a v dobe liahnutia platí množstvo opatrení, od zákazu vstupu do niektorých lokalít až po obmedzenie umelého osvetlenia či zastavenie všetkej dopravy. Korytnačky môžete zbadať pri potápaní a určite si túto príležitosť nenechajte ujsť! Dospelá kareta váži 150 kíl a meria jeden meter. Okrem vzácnej karety, žije v jaskyniach na malom ostrovčeku Pelouzo, juhovýchodne od Zakynthosu, aj ohrozený druh tuleňa stredomorského, dnes už len niekoľko kusov jedincov. Pri potápaní môžete zbadať aj medúzy, krabov, morských ježkov ba donoknca aj delfíny.

Ostrov Agios Sostis

Na Zakynthose je toľko pláží, že vari každý si vyberie tú svoju podľa chuti. Všetky majú spoločné azúrové more, zlatistý piesok, krásne západy slnka a pestré okolie. Obľúbenými plážami sú Argassi, Alykes a Alykanas. Jednou z najkrajších, s impozantnými skalnatými útvarmi je Gerakas. Ak chcete pokoj, vydajte sa na Limni Keriou, malú a rozkošnú pláž, kde panuje menší ruch. Navagio je piesková pláž prístupná len po mori a môžete tu vidieť skutočný vrak pašeráckej lode. Tsilivi a Planos sú zasa dva rušné rezorty s množstvom športových aktivít.

Pláž Navagio na ostrove Zakynthos

Zakynthos spomína Homér vo svojom slávnom diele. Nielenže si tu môžete do sýtosti užiť plážové leňošenie, ale aj objaviť rôzne zaujímavosti. Dedina Maries je napríklad známa tým, že sem údajne Mária Magdaléna priniesla kresťanstvo. Maherado je zasa preslávené kostolom, v ktorom sa nachádza čarovná ikona čiernej madony. Na západnom pobreží sa nachádza Modrá jaskyňa so žiarivo tyrkysovou vodou.

Maják na ostrove Zakynthos

Ostrov má strategickú polohu a vďaka tomu môže poslúžiť ako východiskový bod pre spoznávanie krás Grécka. Neďaleko neho sa nachádza iný ostrov - Kefalonia s unikátnymi jaskyňami, kláštormi a pevnosťami či Peloponézsky polostrov, raj milovníkov histórie, kde sa nachádza slávna Sparta, Mykény - symbol gréckej civilizácie či Olympia - kolíska olympijských hier. Ďaleko to nie je ani do Atén, kde môžete navštíviť Akropolu, Parthenon či tisícročné historické stavby a chrámy.

Tradičné grécke mlyny

Na Zakynthos sa môžete dostať letecky alebo loďou. Letisko je na ostrove jedno - Dionysios Solomos.