Volubilis - slávne rímske mesto v Maroku

Volubilis - slávne rímske mesto v Maroku

Najzachovanejšie na Čiernom kontinente

Maroko je už samo o sebe v celku „fajnšmekerskou“ destináciou a o jeho vnútrozemí to platí dvojnásobne. Ak by ste sa sem v najbližších dňoch chystali, spomeňte si na Volubilis.

V marockom vnútrozemí, neďaleko mesta Fes, avšak ďaleko od klasických dovolenkových stredísk tejto krajiny, sa nachádza Volubilis. Jedno z dvoch najvýznamnejších archeologických nálezísk Maroka, slávne mesto Rímskej ríše a v súčasnosti najzachovanejšie mesto z tohto obdobia v Afrike. Jeho turistický potenciáll dokážu oceniť iba skutoční cestovateľskí fajnšmekri a milovníci histórie, ktorí tu budú mať čo obdivovať.

Mesto Volubilis bolo založené v 3. storočí pred naším letopočtom Kartágincami a už vtedy sa stalo veľmi dôležitou súčasťou severnej Afriky. Neskôr toto mesto padlo pod nadvládu Ríma a stalo sa dôležitým centrom obchodu medzi Rímom a Berbermi. Nuž, história je neúprosná a rozmach Rímskej ríše sa, jednoducho, nedal zastaviť. Ťažko uveriť, že mesto Volubilis sa počas všetkých tých rokov dokázal zachovať.

Antické ruiny mesta Volubilis

Z mesta Volubilis sa toho dochovalo naozaj veľa. Poobzerať si budete môcť napríklad ruiny rímskych víl, stĺpov a typických antických mozaiok. Najkrajšia a najvýznamnejšia mozaika, ktorá sa zachovala, je mozaika bohyne Diany. Obdivovať budete môcť i kapitol, ako aj rímské kúpele. Niet sa čo čudovať, že takéto historické a kultúrne bohatstvo ľudstva má dnes UNESCO pod ochrannými krídlami.

Bezvýhradne najúchvatnejšou stavbou, ktorá sa stala synonymom mesta Volubis je pamätný oblúk. Ten bol za čias Rímskej ríše postavený na počesť cisára Caracallu a jeho matky, Iulie Domny. Tie najpodstatnejšie stavby mesta sa, samozrejme, nachádzajú v jeho centre. Minúť ich rozhodnete nemôžete. Sever a juh mesta totiž spája široká cesta Decumanex Maximus, niekdajšia hlavná ulica mesta Volubilis.

Typické antické mozaiky Rímskej ríše

Niekoho možno prekvapí, že Volubilis sa objavil aj v niektorých filmoch. Jedným z nich bol film Posledné pokušenie Ježiša Krista, v ktorom scénu dokonale dotvárala aj bývala rímska bazilika mesta. Za reč však určite stoja aj ďalšie stavby, napríklad klenuté oblúky Tangerskej brány či akvadukt. Všetkými týmito stavbami Rimania  dnešnému svetu dokázali, ako veľmi rozvinutiou civilizáciou na danú dobu boli.