Vieme prečo sa zamilujete do Bali ako Julia Roberts

Vieme prečo sa zamilujete do Bali ako Julia Roberts

Čaká vás mystika a rozprávka

Bali patrí do prvej päťky najatraktívnejších dovolenkových destinácii na svete. Nájdete tu džungľu aj smaragdovozelené ryžové polia, chrámy aj nekonečné pláže, štýlové reštaurácie, luxusné rezorty, sopky aj jogove centrá.

Indonézske Bali patrí medzi prvú päťku najatraktívnejších dovolenkových destinácii na svete, pretože má čo ponúknuť single ľuďom aj rodinám, dobrodruhom s ruksakom na chrbte aj tým, čo si potrpia na päť hviezdičiek, zaľúbencom aj vorkoholikom túžiacim zahodiť za hlavu stres aj svoj smartfón. Pre Austrálčanov je Bali - jediný hinduistický ostrov v inak moslimskej Indonézii - podobnou dovolenkovou destináciou ako pre našinca Chorvátsko. Za lacný peniaz sem chodia žúrovať a surfovať. A zároveň je oázou pokoja pre vyznavačov zdravého životného štýlu, milovníkov jogy a cieľom medových týždňov novomanželov z celého sveta.

Rýžové polia so západom slnka v džungli

Niet sa čo čudovať, že bestseller Jedz, modli sa a miluj, ktorý Bali preslávil a premenil na horúcu položku na cestovateľskom zozname miliónov ľudí - sa odohráva práve tu. A že sa tu hlavná hrdinka Elizabeth Gilbertová alias Julia Robertsová zamiluje. Bali si získa aj vaše srdce, môžete sa brániť koľko chcete. A nebude to iba fotogenickými, smaragdovo zelenými ryžovými poliami, ktoré obklopujú husté šťavnaté pralesy alebo malebné dediny s typickou balijskou ornamentálnou architektúrou. Ale aj plážami s bielym a čiernym pieskom, ktoré sú ideálne pre surferov, ale aj tých, ktorí chcú len sledovať západ slnka s drinkom v ruke. Bali, to je divoký nočný život a nekončiaci žúr, ale aj pokojný kút sveta, kde môžete meditovať, cvičiť jógu a žiť tu a teraz. Bali, to sú aj nelegálne kohútie zápasy v odľahlých dedinách, komerčné agro farmy, kde do vás nalejú predraženú cibetkovú kávu, ale aj sopka ponorená v mystickom hmlovom opare, na ktorú sa robia treky.

Chrám Besakih

Na Bali nájdete meditačné strediská, umelecké galérie aj nákupné centrá s úžasnou módou či šperkami. Pralesy s opicami, chrámy uprostred jazera či na útesoch. Skvelé reštaurácie a bary, aj autentické „vývarovne” warungy či nočné trhy s takými lahôdkami ako je čierny ryžový puding či gado-gado. Môžete sa tu prechádzať ruka v ruke po nekonečných plážach, dopriať si tu čerstvo ulovenú a lahodne ugrilovanú rybu a s nohami zaborenými v piesku sledovať západ slnka.

Chrám Pula Ulan

Túto porciu romantiky zažijete na pláži v Jimbarane. Alebo v blízkosti posvätného chrámu Pura Luhur Uluwatu. Aby ste sa dostali na jednu z najkrajších pláží na ostrove, musíte prejsť cez jaskyňu, ktorá je však počas úplného prílivu neprístupná. Romantiku podčiarknutú luxusom zažijete v Nusa Dua na polostrove Bukit - štýlové reštaurácie a bary, krásne pláže, spa či najmodernejšie golfové ihrisko na Bali. Nusa Dua je vhodná aj pre rodiny s deťmi kvôli pozvoľnému a piesočnatému vstupu do oceánu na niektorých z pláží.

Zaslúžený relax na pláži Sanur

Priamo pod sopkou Agung sa nachádza Tulamben, vyhlásený najlepšími podmienkami pre potápanie. Počas ponoru alebo šnorchlovania môžete pod hladinou vidieť vrak americkej lode Liberty.

Ak túžite po sladkom leňošení ďaleko od ruchu civilizácie, vydajte sa na neďalekú trojicu ostrovov Gili, severozápadne od ostrova Lombok. Hoci všetky majú snehobiele pláže a obklopuje ich tyrkysová voda, každý je úplne iný. Darmo by ste tu hľadali autá alebo motocykle. Jazdí sa tu na bicykloch alebo v konských povozoch. Najromantickejší z ostrovov je Gili Meno, má aj najkrajšie pláže. Na rozdiel od Gili Trawangan tu nie sú nočné podniky, ale zato skvelé reštaurácie s morskými špecialitami a môžete bývať v bungalovoch rovno na pláži.

Obetné košíčky pre bohov

Ostrov Bohov vás dostane najmä svojou atmosférou. Áno, má všetko, čo sme vyššie vymenovali, ale ten skutočný punc romantiky mu dodáva práve tradičný spôsob života miestnych obyvateľov. Budete sa tu totiž cítiť ako hrdinovia nejakého filmu alebo ako v paralelnom, rozprávkovom svete a uveríte, že aj nemožné je možné. Hinduistické Bali je doslova posiate tisíckami starodávnych chrámov rozličných veľkostí a účelu. Niekedy sú vytesané do skaly, inokedy sa ukrývajú v pralese či pod zemou alebo sú súčasťou bežnej záhrady. Každá, hoci i tá najnepatrnejšia dedinka má aspoň tri chrámy a v každom dome sa nachádza svätyňa. Balijský hinduizmus je pritom dosť špecifický, domáci si ho prispôsobili, zmiešali s pôvodným animizmom a okrem bohov uctievajú rôznych démonov a duchov. Áno, Balijčania dodnes veria na duchov a démonov či pôsobenie čiernej mágie, každý deň vykonávajú obradné rituály. Bežne sa tak pri vchodových dverách, v reštauráciách, v domoch či pri ceste potknete o obetné košíčky z palmových listov naplnené vonnými tyčinkami, hrsťou ryže, ovocím či banánovými listami. Sotva možno uveriť, že sa naozaj nachádzate v 21. storočí, však? Presne toto sem treba prísť zažiť.

Balijský hinduizmus v podobe tanca

Do tejto čarokrásne prírodou posiatej destinácie sa dostanete letecky z ViedneBudapešti alebo Bratislavy. Určite počítajte s jedným medzipristátim, napr. v Doha alebo Dubaji odkiaľ je to už iba 10 hodín v lietadle na letisko do Denpasar Bali (DPS).

Sopka Batur