ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

V Austrálii treba vidieť nielen kengury a operu v Sydney!

V Austrálii treba vidieť nielen kengury a operu v Sydney!

Top destinácia pre domácich

Kus poriadnej exotiky u protinožcov? Presne tak. Najkrajšiu pláž na svete, zázračný svet Veľkého bariérového útesu a romantiku na jachte nájdete na ostrovoch Whitsunday.

Ostrovy Whitsunday Islands pri centrálnom pobreží Queenslandu patria medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie (nielen) Austrálčanov. Sú totiž súčasťou Veľkého bariérového útesu (Great Barrier Reef), najväčšieho koralového útesu na svete a patria do svetového prírodného dedičstva. Pod priezračnou hladinou oceánu tak objavíte fascinujúce, pestrofarebné divadlo Matky prírody, aké nemá na svete obdobu. Tunajšia slávna pláž Whiteheaven beach s bieloskvúcimi odleskami sa okrem toho často označuje za najkrajšiu pláž sveta.

Bieloskvejúci piesok na Whiteheaven beach

Názov súostrovia vznikol vďaka malej chybe. Slávny moreplavec James Cook sa domnieval, že ostrovy objavil v nedeľu, v skutočnosti k tomu však prišlo v pondelok, a tak by sa vlastne mali volať Whitmonday. Väčšina ostrovov a ostrovčekov sa koncentruje v blízkosti ostrova Whitesunday, obchodné centrá nájdete na ostrove Hamilton. Ostrovy sú známe dlhými, niekoľko kilometrovými plážami s bielym kremičitým pieskom, ktorý je údajne jedným z najčistejších na svete. Medzi dovolenkármi sú ostrovy nesmierne obľúbené, od júna od septembra ich každoročne navštívi vyše pol milióna ľudí. Nebojte sa, je tu čo robiť okrem leňošenia na plážach, takže sa sem naozaj oplatí merať cestu, napríklad popri objavovaní austrálskeho kontinentu.

Relax na pláži v Hamilton island

Dovolenka na týchto ostrovoch je poriadne akčná. Vďaka prítomnosti Veľkého bariérového útesu je top aktivitou samozrejme potápanie a šnorchlovanie. Organizujú sa každodenné plavby (z oblasti Airlie Beach) tradične jednodňové, avšak často aj niekoľkodňové potápačaké expedície, keď prespíte na palube moderného katamaránu. Gurmánskym zážitkom je piknik na slávnej Whiteheaven beach, pre milovníkov adrenalínu je zasa úžasnou skúsenosťou jazda na boarde či let vrtuľníkom cez útesy. Populárne je plachtenie, či už s kapitánom alebo bez neho. A rozhodne si nenechajte ujsť romantiku na prenajatej jachte.

Možnosti ubytovania sú rovnako rozmanité ako samotné ostrovy. To svoje si tu nájdu rodiny s deťmi aj sólo manželské páry či veľké skupiny. Ideálnou voľbou so širokou ponukou je Hamilton Island.

Doprava na tento raj na zemi teda aj pod vodou môžete z letiska vo Viedni či Budapešti. Najbližšie medzištátne letisko k ostrovom je v Brisbane, odkiaľ sa dá prestúpiť na vnútroštátne lety do Great Barrier Reef Airport na Hamilton Island alebo Whitsunday Airport v Proserpine.