Toto sú naozajstné dovolenkové skvosty!

Toto sú naozajstné dovolenkové skvosty!

Zamilujete sa aj vy do exotických perál Indického oceánu?

Božské Maldivy, voňavý Maurícius a fotogenické Seychelly. Pre ktorý z týchto exotických rajov sa rozhodnete? Poradíme vám.

Ostrovy v Indickom oceáne sú skutočné perly. Vďaka nádherným plážam, špičkovým službám, tropickej prírode a pohostinnosti domácich patria medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové destinácie na našej planéte. Okrem nezabudnuteľnej dovolenky spoznáte na ostrovoch Indického oceánu zakaždým niečo iné, nové a odnesiete si zážitky, na aké budete navždy spomínať. Bez preháňania. Maurícius, Maldivy, Seychely či Reúnion. Niektoré sú dodnes kolóniami, väčšina funguje ako samostatné štáty s náručou otvorenou pre turistov. Nechajte sa omámiť atmosférou nasiaknutou voňavým korením, lahodným tropickým ovocím, bieloskvúcim pieskom na nekonečných plážach a fascinujúcim životom na súši aj pod hladinou oceánu. Ktorému z týchto pozemských rajov dáte prednosť?

Očarujúci výhľad z lehátka na nekončiaci oceán a domčeky na Maldivách.

MALDIVY - Totálny reset v luxuse

Ak chcete úchvatný podmorský život, božský kľud a odpojiť sa od dnešného uponáhľaného sveta.

Maldivy nie sú žiadna „masovka”. Väčšina ostrovov má dĺžku asi 100 metrov a nevyčnieva viac než 2 metre nad hladinu mora. Na jednom ostrove sa často nachádza iba jeden rezort, pozostávajúci z luxusných viliek na pláži alebo nad vodou. S excelentnými službami a pýšiaci sa prestížnym ocenením. Nestane sa vám, že sa budete na hotelovej večeri pri bufetových stoloch tlačiť so stovkami ďalších alebo s nimi bojovať o plážové ležadlo. Vďaka pomerne vyšším cenám v porovnaní s inými exotickými destináciami a ďalším reguláciám maldivskej vlády, ktoré ohraničujú turizmus, sem nechodí hocikto. Okrem toho, Maldivy sú k nám spomedzi exotických destinácii najbližšie, letí sa na ne kratšie než do Thajska, na Bali či do Kene. Počas sezóny má Austrian Airlines na Maldivy priamy let z Bratislavy. Maldivy sú celoročná destinácia, voda má po celý rok rovnakú teplotu a obdobie dažďov sotva pocítite. Treba vás ešte presviedčať?

Pre romantikov je určite zaujímavá pláž na ostrove Mauritius.

MAURÍCIUS - Pre aktívnych a milovníkov iných kultúr

Ak chcete nasať autentickú kultúru, leňošiť na plážach aj skúmať nádhernú prírodu a netúžite po tlačenici turistov a megalomanských rezortoch.

Tento ostrovný klenot sa nachádza niekoľko stovák kilometrov od Madagaskaru. Pôvodne vznikol sopečnou činnosťou, je údajne najbohatším aj najzaľudnenejším africkým štátom a žije na ňom mix rôznych náboženstiev a kultúr. Nájdete tu hinduistov, moslimov, katolíkov aj budhistov. Všetci žijú vo vzájomnej symbióze a harmónii, a spoločne slávia sviatky všetkých náboženstiev. Hoci Maurícius je maličký ostrov, pri jeho návšteve budete svedkami mnohých kontrastov. Sever je živší, zaľudnenejší a plný autentických dediniek. Na juhu zasa objavíte krásnu panenskú prírodu. Priezračná tyrkysová voda Indického oceánu obmýva pobrežné lagúny, zlaté pláže s jemným pieskom a kokosovými palmami. Hoci je na ňom živo, Maurícius je ešte pomerne neobjavený, zatiaľ tu nie je taká masová turistika ako napríklad v Thajsku. Je nielen rajom pre všetkých milovníkov prírody, zamilovaných a vorkoholikov túžiacich po mentálnom detoxe, ale prekvapivo aj pre šopoholikov.

Zátoka s reštauráciou na ostrove Seychelly.

SEYCHELLY - Pre náročných a zamilovaných

Ak chcete leňošiť na plážach, aké poznáte z filmov a kúpať sa s korytnačkami.

Seychely, perličky uprostred Indického oceánu, sú zhmotnením tých najúchvatnejších a najgýčovejších fotografií pláží obmývaných azúrovou vodou, aké nájdete v dovolenkových katalógoch. Ibaže voda je naozaj taká modrá, piesok fakt snehobiely a namiesto slnečníkov vám poskytnú vytúžený tieň krásne palmy. Tunajšie pláže patria k najkrajším na svete a poslúžili ako kulisy mnohých filmov. Predovšetkým tých o stratenom raji. Tak napríklad La Digue, tretí najväčší ostrov s rozlohou 10 kilometrov štvorcových a s 2000 obyvateľmi, patrí k najfotografovanejším ostrovom na svete a je súčasťou viacerých filmových trhákov. Je vzdialený asi 5 kilometrov (30 minút) plavby loďou od ostrova Praslin. Charakteristickým znamením tohto ostrova sú obrovské žulové balvany, ktoré zvetrali do bizarných tvarov. A potom pláž Anse Source d’Argent. Božská, neuveriteľne krásna hra prírody. So svojimi granitovými skalami, rozprávkovo jemným pieskom a krištáľovo čistou je vodou považovaná za jednu z najkrajších pláží na Zemi. Okrem najdokonalejšej pláže objavíte na ostrove aj vanilkovú či kokosovú plantáž a na každom rohu sa budete potkýňať o korytnačky obrovské, ktoré tu žijú navoľno. Na tie vlastne naďabíte na Seycheloch všade.

Celosvetovo známa pláž Anse Lazio.

Nádherné pláže ako stvorené na nerušený relax nájdete aj na druhom najväčšom ostrove Praslin, napríklad pláž na severozápade ostrove s názvom Anse Lazio. Podľa Lonely Planet je najkrajšia tomto ostrove, slúžiacom ako východiskový bod na výlety na okolité malé ostrovčeky. Okrem pláží je na Prasline aj prírodná rezervácia Vallée de Mai, zaradená do svetového prírodného dedičstva kvôli svojej ojedinelej flóre a faune. Typická je hlavne najväčšími kokosovými orechmi na svete s názvom „Coco de Mer”.

Snúbenci, dávame vám do pozornosti súkromný ostrov Saint Anne pri severnom pobreží najväčšieho ostrova, Mahe. Je vychyteným miestom svadobných obradov, naboso, v snehobielom piesku a s vánkom z okolitých paliem vo vlasoch. Niet sa čo čudovať, dve piesočnaté pláže s krištáľovo čistým morom a rezort Saint Anne Resorts jednou z najlepších kuchýň na celých Seychelloch, sú na to ako stvorené.

Zelené pláže na ostrove Reúnion.

REÚNION - Pre milovníkov všetkého nevšedného

Ak chcete spoznať takmer nedotknuté prírodné krásy odľahlého ostrova s autentickou atmosférou.

Ostrov vodopádov s nevšedne rozmanitými prírodnými krásami a vrúcnymi obyvateľmi je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí radi vyčnievajú z radu. Nie je taký turisticky „prefláknutý", ale za to je známy belostnými plážami, nádherne členitým vnútrozemím a rozoklanými horami. Oplatí sa nasadiť a vydať sa po značených chodníkoch na vanilkové plantáže, okolo voňavých rastlín, lávových prúdov a cez divoké pralesy.  Uchváti vás aj svojim koloritom tvoreným etnickou pestrosťou potomkov afrických, európskych aj ázijských prisťahovalcov.