ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Tádž Mahal - symbol Krajiny snov a fantázií

Tádž Mahal - symbol Krajiny snov a fantázií

Postavený na počesť najobľúbenejšej manželky

Ak vaše cestovateľské srdce prahne po tých najúchvatnejších pamiatkach celého sveta, v hľadáčiku by ste už mali mať pripravený Tádž Mahal - jeden z nových siedmych divov sveta.

Tádž Mahal (Taj Mahal) je obrovské mauzóleum z bieleho mramoru, postavené v rokoch 1631 až 1648 na príkaz Veľkého mogula ríše Mughal Šáhdžahána na počesť svojej obľúbenej manželky Mumtáz Mahal (ozdoba paláca), ktorá zomrela v roku 1629 pri pôrode štrnásteho dieťaťa. Mala 36 rokov a bola už 17 rokov vydatá. Jej manžel tak stratil nielen milovanú ženu, ale aj múdru politickú radkyňu. Tádž Mahal znamená korunný palác. Je jednou z najviac zachovalých a architektonicky najkrajších hrobiek na svete, jedno z majstrovských diel indicko-moslimskej architektúry. Je symbolom Indie. V roku 1983 bola stavba, ako jedna zo vznešených lokalít, zapísaná do Svetového dedičstva UNESCO.

Stavbu navrhol perzský architekt Ustād 'Īsā. Základ tvorí 100 x 100 m mramorová platňa, na ktorej stojí hlavná budova - 58 m vysoké a 56 m široké mauzóleum, obklopené štyrmi 40 m vysokými minaretmi, mešitou na západe (čiže smerom k Mekke) a domom pre hostí na východe. Stavalo ju vyše 20 000 remeselníkov z celej južnej, strednej a východnej Ázie. Stavebný materiál bol dopravený z celej Indie a Ázie. Použilo sa vyše 1 000 slonov a 28 rôznych druhov drahokamov a polodrahokamov bolo zasadených do mramoru. Pri západe slnka mení mramor farby, čo je skvelý námet pre fotografov. 

Na monument ležiaci na brehu rieky Jamuny je pekný výhľad z pevnosti Agra, v ktorej dožíval posledných 8 rokov svojho života Šáhdžahán, uväznený tam svojím synom Aurangzebom. Šáhdžahán je teraz pochovaný vedľa svojej manželky.

Tádž Mahal navštívi ročne 4 milióny turistov. Pred vstupom do Tádž Mahal si pozorne prečítajte platné predpisy a pravidlá pre návštevníkov! Hlavná zásada je slušné oblečenie. Tádž Mahal je každý piatok a počas ramadánu uzavretý!

Doprava

Z medzinárodného letiska v Naí Dillí sa dostanete do Agry buď železnicou (cesta trvá v závislosti na druhu vlaku od  2 hodín a 10 minút do 3 hodín) alebo  autobusom (200 km, cesta trvá okolo 4 hodín). Tádž Mahal leží v blízkosti Agry, na dopravu môžeme použiť napr. aj rikšu.

Filmy

Príbeh nesmrteľnej láskyje indicko-pakistanský hraný film z roku 2005 s režisérom Akbar Khanom. Je to sága o kráľovskej rodine Mughalov, počínajúc láskou princa a budúceho Veľkého mogula Šáhdžahána k budúcej manželke Mumtáz Mahal ako aj bitky o moc. Z dokumentárnych filmov sú pozoruhodné Záhada Tádž Mahalu, britský film z roku 1999 a v roku 2015 nakrútila spoločnosť National Geografic film Tajomstvá Tádž Mahalu.

Významní návštevníci

Z nespočetného množstva uvádzame: Edward, Princ z Walesu v roku 1875, Lord Curzon, generálny guvernér Indie videl prvýkrát Tádž v roku 1887. Nemecký filozof  Hermann Graf Keyserling ho videl v roku 1912. Mladšie obdobie - v roku 2012 ho navštívila Hillary Clinton so svojou dcérou Chelsea, v októbri 2015 Leonardo DiCaprio. Princ William s vojvodkyňou Kate navštívili Tádž Mahal v marci 2016.

Kedy navštíviť Tádž Mahal?

Najlepšia doba na návštevu miesta je od októbra do novembra alebo od februára do marca. Decembru a januáru sa je miestu lepšie vyhnúť, predovšetkým vďaka hustej hmle a tiež teplotám, ktoré môžu klesnúť až k bodu mrazu.