Stavíme sa, že Sicília vás poriadne prekvapí!

Stavíme sa, že Sicília vás poriadne prekvapí!

Tento rok patrí nielen relaxu, ale aj zážitkom.

Pripravte sa na vzrušujúce dobrodružstvo, ako vystrihnuté zo starých talianskych filmov. A na božskú kuchyňu!

Povieme to narovinu: Sicília nie je nič pre tých, ktorí potrebujú mať všetko sterilne čisté, neosobne pedantné, precízne nalinajkované a bezchybne krásne. Najväčší ostrov v Stredomorí je krásny, ale svojim drsným spôsobom. Nesnaží sa zapáčiť stoj čo stoj. Sicília je živelná, nespútaná. Svojrázna a nenapodobiteľná. Ešte aj ošarpanosť tu má svoj pôvab a čaro. A práve tým si vás získa. Má povesť hniezda chobotnice menom mafia a hovorí sa jej kvôli tomu Ostrov krstného otca. No pritom je aj hotovou klenotnicou historických a architektonických skvostov, ba aj prírodných krás.

Dá sa povedať, že ak chcete zažiť Taliansko s exotickým šmrncom Afriky, tu ste na správnej adrese.

Pestrofarebné domčeky s azúrovým morom v sicílskej zátoke.

Ostrov pistácií je odnepamäti lákadlom cestovateľov, zastávkou moreplavcov a križovatkou kultúr. A v neposlednom rade múzou básnikov, od Homéra až po Vergília. Hovorí sa, že Sicília bola domovom kyklopov aj morskej obludy Skylly, sú tu pochované kosti Feničanov aj Kartágijcov, Rimanov i Grékov. Na každom kroku sa potknete o pozostatky starodávnych kultúr. A nielen to. Cítiť tu aj vplyv Arabskej či Byzantskej ríše, v podobe arabských klenieb či palácov, byzantských mozaík či barokovej štukatúry. Stačí sa prejsť po Palerme a budete žasnúť nad tým mišmašom architektonických štýlov.

Medzi najvýznamnejšie ostrovné skvosty patrí antické divadlo v CataniiTaormine, dórske chrámy v Selinunte a Segeste, ale predovšetkým Villa Romana del Casale s rímskymi mozaikami a „Parco Archeologico della Neapoli“ v Syrakúzach. V hľadáčiku vášho fotoaparátu sa určite objaví aj dóm v Cefalu, kláštor v Monreale či kostol La Martorana v Palerme.

Úchvatná katedrála v Palerme.

Tá atmosféra!

Nečakajte úhľadne upravené ulice, vzorne vysadené záhony a gýčovo dokonalé scenérie ako z katalógov. Ale čakajte deduškov a babičky, ktorí vysedávajú na priedomí úzkych uličiek a nepoznajú čas ani stres. Úžasné prírodné úkazy sopečného pôvodu, mandľovníky všade, kam sa len pozriete, pekné pláže a nákazlivú taliansku „la dolce vita”. A všadeprítomnú vôňu citrónovníkov, farebnú ošarpanosť trhoviska v Palerme či dramatické záblesky sopky Stromboli, vybuchujúcej za súmraku na pozadí temnejúcej oblohy. Presne do tohto sa zamilujete.

Výhľad na sopku Etnu z antického divadla v Taormine.

Pre aktívnych

Sicília nie je špecifická iba svojou minulosťou, atmosférou a ľuďmi, ale aj prírodou. Spojenie šumiaceho mora, najväčšej európskej sopky a horskej scenérie vytvára úžasnú kulisu na množstvo outdoorových aktivít pre neposedných dovolenkárov. Okrem toho ju obklopujú tucty ďalších ostrovčekov, ktoré stoja za preskúmanie. Môžete si tu dosýta užiť plávanie, potápanie, turistiku či lezenie.

Medzi najpozoruhodnejšie dobrodružstvá, ktoré vás na Ostrove krstného otca čakajú, bez diskusie patrí výlet na sopku Etnu — ktorá je symbolom Sicílie. Vydáte sa pomedzi mandľovníky, vinohrady a polia hore cez gaštanové a ovocné stromy až do výšky nad 1 800 metrov nad morom, kde vás privíta rôznofarebná láva a vyššie aj snehová perina.

Farebné uličky doplnené o miestne trhy a vychýrené domáce reštaurácie.

V gastro raji

Sicílska kuchyňa vychádza z tradícií. Dnešní moderní šéfkuchári sa možno hrajú s detailami a stylingom, no sicílske recepty sú časom overená klasika. A nezáleží na tom, či ide o niečo jednoduché alebo o vysokú gastronómiu. Základom sú ryby, morské plody a citrusy, pistácie, lieskovce, mandle, syr ricotta a bylinky. A fantázia a talent dedené z generácie na generáciu. Dáme krk na to, že keď sa posadíte do niektorej z reštaurácií v Catanii, jedlo vám uvarí sedemdesiatročná „mamma” podľa receptu svojej babičky. Šanca je vysoká.

Nádych exotiky

Dovolenka na Sicílii vás obdarí nielen nezabudnuteľnými zážitkami pre všetky zmysly, ale aj plážovým relaxom. Predovšetkým na južnej strane ostrova sa budete vďaka lokálnej klíme cítiť takmer ako v severnej Afrike, ktorej brehy sú zo Sicílie, prakticky, čo by kameňom dohodil. Privítajú vás pekné pláže a čisté more.